Novak ministru Dončiću: Ako je vama svjedno, nama nije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. siječanj 2014. u 12:31
Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Saborski zastupnici Hrvatskih laburista poručili su danas kako je nedopustivo da resorni ministar za sve što se događa u HŽ Cargu proziva radnike.

Saborski zastupnici Hrvatskih laburista poručili su danas kako je nedopustivo da resorni ministar za sve što se događa u HŽ Cargu proziva radnike, a HDZ smatra da država mora jasno reći što želi s tom tvrtkom i da su propali pregovori s rumunjskim Grampetom loša poruka stranim investitiorima.

Laburiste je, rekao je nakon stanke zastupnik Mladen Novak, zasmetala izjava ministra Siniše Hajdaš Dončića da će HŽ Cargo ići u stečaj bez njegove grižnje savjesti.

HŽ Cargo ima 3,5 tisuća zaposlenih, to je isto toliko obitelji, a ministar lakonski kaže 'ići će u stečaj', konstatirao je Novak i poručio ministru: "Ako je Vama svejedno za te ljude, nikome u Saboru nije".

Tvrdi da su u sličnoj situaciji još "neki veliki, primjerice EPH", ali nikome ne pada na pamet tjerati ih u stečaj.

Nedopustivo je, rekao je Novak, da Dončić za sve što se događa u HŽ Cargu otpužuje radnike. O čemu su oni to odlučivali, pita Novak i tvrdi da je Uprava te tvrtke napravila niz propusta. Ministar je već na tematskoj sjednici Odbora (prošle jeseni) upozoren da ne rade dobro, no uzvratio je da nema namjeru mješati se u odluke tvrtke, rekao je.

Hajdaš Dončiću zamjera "olako davanje izjava o otkazima", podsjeća da je trebalo godinu i pol da se udovolji zahtjevu saborskog Odbora za promet za tematskom sjednicom o stanju u sektoru, a kad je napokon organizirana, sve se svelo na sat i pol ministrova monologa, odnosno na sat engleskog jezika.

Ministar ni jednu rečenicu nije izrekao, a da nije upotrijebio barem dvije, tri engleske fraze, vjerojatno da pojača dojam, ali ni za jedan problem na koji je upozoreno, nije ponudio rješenje, rekao je Novak.

Država mora jasno reći što želi od HŽ Carga, poručuje Ivan Šuker (HDZ) i napominje da je Vlada HŽ Cargu i Infarstrukturi u proteklih dvije godine i dva mjeseca izdala preko dvije milijarde kuna jamstava. To će se za godinu-dvije računati u proračunski deficit, upozorava Šuker.

Problem HŽ Carga nije od danas, no priča sa stečajem nije bezazlena za državni proračun, opetuje Šuker, držeći da se problem te i drugih državnih trvtki ne može riješiti bez pokušaja restrukturiranja.

Postupanje s HŽ Cargom je i poruka stranim investitiorima. Šaljemo užasno, užasno negativnu poruku, naglasio je Šuker.

Predsjednik Sabora Josip Leko konstatirao je da taj problem nije jednodimenzionalan, da je kroničan i da pokušaj privatizacije nije uspio. Svaki postupak ne mora uspjeti, čekamo reakciju Vlade, rekao je Leko.

Komentari (5)
Pogledajte sve

E zaboravio sam tratiš mrak je i predsjednica jedriličarskog saveza hrvatske..
Da mi je samo vidit kako jedri platio bih nekome…
Evo ako netko ima sliku kako jedri a pogotovo kad je na bandi neka se javi na pm..plaćam..

Ovaj hajdaš dončić (namjerno malim slovima) mi je više za sporednog glumca u mapet showu a on kod nas ministar i to najvaznijeg ministarstva.

Saborski zastupnici su skup slabo obrazovanih nesposobnjakovića od kojih su rijetki išta zaradili u životu! Ne branim ministra sa slike,a li stav mu je na mjestu! Takako je u osinje (sinddikalno neradničko) gnijezdo i sad su se uskokodakali jer na tržištu ih već odavno nebi bilo!

Klega Novak,brzo zaboravljate i šutite da,kada je HDZ bio na vlasti i kada je HDZ sa sindikatima na HŽ-u potpisivao Kolektivne ugovore i to baš uvijek pred izbore,koji su garantirali sigurne plaće radnicima i kada su sve HDZ-ove Uprave trošile novac na sve samo ne na restrukturiranje,pa tako i Carga Vi ste šutjeli kao jednan od čelnika jednog sindikata jer ste od njih (Uprava-HDZ) dobili plaće Profesionalnih sindikalnih povjerenika,a takvih je i danas na HŽ-u ohoho,koji imaju plaću,veću nego ministri u vladi.Smanjite vi tim sindikalnim povjerenicima plaće,pa evo Cargu i ostalim tvrtkam u sklopu HŽ-a dobra financijska injekcija. Onda ste šutjeli,živjeli ste ko bubreg u loju,iako ti ni sada nije loše kao saborskom zastupniku.Plaća ti je ista,sada i onda,ministarska,a neradiš niš. E,moji sindikalisti.”Psi laju karavane prolaze”.

New Report

Close