Norvežani za novogradnju 514 već nude platiti više od prve ponude

Autor: Marija Brnić , 04. travanj 2021. u 08:40
Prototip polarnog kruzera građen i porinut za Australce u Uljaniku još 2019./DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Prototip polarnog kruzera građen i porinut za Australce u Uljaniku još 2019.

Nedavna odluka Vlade da ne prihvati ponudu norveškog brodara Siem za nedovršeni brod za prijevoz automobila 514, već da ga država gradi za “sebe” i potom ponudi na prodaju pokazuje se ispravnom, pohvalili su se u Banskim dvorima jučer, kada je na sjednici odobreno zaduženje Ministarstvu financija kod HBOR-a za 22 milijuna eura potrebnih za financiranje novogradnje 514.

Za taj brod već sada Siem nudi platiti više od prvotne ponude, no za riječki 3. maj s kojim će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja konačno i zaključiti ugovor o gradnji, to znači nastavak poslovanja i dovršetak trećeg, ujedno i zadnjega broda koji je obuhvaćen Vladinim programom pomoći tom škveru iz 2019. godine.

U međuvremenu je izašla ususret i australskom Scenicu, koji je preko svoje tvrtke u Hrvatskoj MKM Yachts ugovorio s 3. majem posao gradnje trupa za njegov novi polarni kruzer, prvi iz serije za koji je prototip bio građen u Uljaniku, a država mu je za njegovu gradnju omogućila i uzimanje u potkoncesiju dijela prostora 3. maja, te je u rujnu prošle godine dala i jamstvo za 80 milijuna eura kredita, čiji je ukupan iznos 100 milijuna eura.

Ugovor o gradnji s tvrtkom PEC 2 Limited s Malte zaključen je još u svibnju prošle godine, a kako je u međuvremenu MKM Yachts s bankama pregovarao duže nego je prvotno procijenio, zatražio je sad od Vlade odobrenje za pomicanje ugovorenih rokova i dinamike poslova za koje država jamči.

“Aktiviranje sredstava za koja jamči Republika Hrvatska moguće je tek nakon što kupac isplati avans graditelju.

Tako će kupac započeti s avansnim uplatama u travnju do lipnja 2021., umjesto, kao što je trebalo biti, u travnju do lipnja prošle godine, a novogradnja 101 se planira dovršiti do lipnja 2023. godine”, objasnio je na Vladi ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Komentirajte prvi

New Report

Close