Noćenja dva posto više nego lani, najveći rast ostvario Zagreb

Autor: Poslovni dnevnik , 04. srpanj 2024. u 22:00
Više od 2,3 milijuna noćenja odnosi se na kontinentalni turizam, koji je time ukupno u plusu od 7 posto, pritom je u Zagrebu ostvareno 1,2 milijuna/S. Strukić/PIXSELL

U prvih šest mjeseci 7,2 milijuna turista ostvarilo 28,1 milijun noćenja.

U Hrvatskoj je u prvoj polovici godine boravilo 7,2 milijuna turista koji su ostvarili 28,1 milijun noćenja, što je za šest, odnosno dva posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je Hrvatska turistička zajednica (HTZ), dodajući da u Hrvatskoj trenutačno boravi više od 700 tisuća turista.

Hrvatski turizam u glavni ljetni dio turističke godine ulazi s pozitivnim trendovima i rezultatima turističkog prometa iz prvih šest mjeseci, kažu iz HTZ-a, uz podatke eVisitora prema kojima je većina od ukupnih noćenja ili gotovo 25,8 milijuna u prvih šest mjeseci ostvarena na Jadranu, što je također dva posto više nego lani.

Ostalih više od 2,3 milijuna noćenja odnosi se na kontinent, koji je time ukupno u plusu od 7 posto u odnosu na prvu polovicu 2023., a oko pola tih noćenja ili 1,2 milijuna ostvarena je samo u Gradu Zagrebu, za koji je to porast od osam posto.

Nijemci, pa mi
Ipak, prema županijama s najviše noćenja i ove se godine izdvajaju odredišta u Istri s ostvarenih 8,4 milijuna u prvih šest mjeseci. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija s pet milijuna noćenja te Kvarner s 4,4 milijuna, dok su pojedinačno najviše noćenja imali Dubrovnik, Rovinj, Zagreb, Split, Poreč, Umag i Zadar.

Najviše su noćenja ostvarili Nijemci (5,7 milijuna), a na drugom su mjestu (3,7 milijuna noćenja) domaći turisti. Slijede turisti iz Slovenije (2,7 milijuna noćenja), Austrije (2,6 milijuna), Poljske (1,8 milijuna) te Velike Britanije (1,3 milijuna). Najviše se noćilo po hotelima, u šest mjeseci ostvareno je 9,2 milijuna noćenja, a zatim u objektima u domaćinstvu (više od 8 milijuna) i u kampovima (5,5 milijuna).

Lipanjske razlike
Ministar turizma i sporta Tonči Glavina istaknuo je u komentaru rezultatu da su još jedna potvrda kako se Hrvatska profilira kao cjelogodišnja turistička destinacija. Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je pak da se s velikim optimizmom ulazi u nastavak godine, uz podatak da sada na dnevnoj bazi u Hrvatskoj ima oko 700 tisuća turista.

Na upit Hine, iz HTZ-a su iznijeli i podatke za lipanj, u kojemu je ostvareno više od polovice ukupnih polugodišnjih noćenja ili 14,3 milijuna, ali je to pet posto manje nego u lipnju 2023. Iako je noćenja bilo manje, podaci eVisitora pokazuju da je u lipnju došlo dva posto više turista nego u istom lanjskom mjeseci ili njih tri milijuna.

Najviše noćenja u lipnju su ostvarili turisti iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Austrije i Poljske, a među destinacijama najviše je noćenja bilo u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Splitu i Umagu.

Komentirajte prvi

New Report

Close