Transakcija od 429 milijuna eura? NLB ‘podebljao’ ponudu za preuzimanje Addika

Autor: Siniša Malus , 17. srpanj 2024. u 10:12
Foto: Shutterstock

Za povratak na hrvatsko bankarsko tržište u Ljubljani ne žale kapitala, nova cijena je 22 eura po dionici.

Nova ljubljanska banka, koja je u ponudi za preuzimanje Addiko banke ponudila 20 eura po dionici, umanjeno za buduće isplate dividende, odlučila je povećati ponuđenu cijenu.

U ponedjeljak navečer iz Ljubljane je najavljeno da će ponuditi 22 eura za dionicu Addiko banke, minus sve buduće isplate dividende. Uprava NLB-a tako je odlučila povećati ponuđenu cijenu dionice za 2 eura.

“Ovo poboljšanje ponuđene cijene dionice od 10 posto znači premiju od 34,4 posto u odnosu na ponderirani prosjek burzovne cijene u posljednjih šest mjeseci u iznosu od 16,37 eura na dan 14. svibnja, odnosno zadnji dan trgovanja prije objava ponude za preuzimanje NLB-a. To predstavlja premiju od 15,8 posto u odnosu na zaključnu cijenu dionice 14. svibnja”, naveli su.

To također predstavlja premiju od 45,2 posto u usporedbi sa zaključnom cijenom dionice od 15,15 eura 22. ožujka, odnosno zadnjom zaključnom cijenom dionice prije nego što je Agri Europe Cyprus objavio svoju namjeru da da djelomičnu ponudu.

Transakcija od 429 milijuna eura?

Ažurirana nova ponuda značila bi da ukupna transakcija iznosi 429 milijuna eura, 10 posto više u odnosu na početnu cijenu.

Kompanija je svoju ponudu objavila 25. ožujka, ponudivši 16,24 eura za dionicu Addika, uključujući već isplaćenu dividendu. “U NLB-u ostajemo uvjereni da bi akvizicija Addika ubrzala naše ambicije na području potrošačkog financiranja, financiranja malih i srednjih poduzeća te digitalizacije usluga. Ujedno bi nam to omogućilo neizravan ulazak u Hrvatsku, najveće gospodarstvo u regiji i most koji nedostaje između slovenskog tržišta i strateških tržišta grupe”, rekao je Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave NLB-a.

Prema njihovu uvjerenju, ponuda NLB-a u interesu je svih dionika Addika, uključujući dioničare, kupce, menadžment i zaposlenike. Dodatak dokumentaciji o preuzimanju sa svim potrebnim prilozima bit će odmah dostavljen austrijskoj Komisiji za preuzimanje, a NLB ga planira objaviti sukladno austrijskom Zakonu o preuzimanju, priopćili su.

Ponuda do 16. kolovoza
NLB je ponudu za preuzimanje objavila 7. lipnja. Ponuda vrijedi do uključivo 16. kolovoza, a želi preuzeti najmanje 75 posto dionica Addiko grupe sa sjedištem u Beču.

Iako to u priopćenju od ponedjeljka nije posebno isticao, Brodnjak je ranije s neskrivenim ambicijama govorio o Addiku kao važnoj poluzi za ulazak na hrvatsko bankarsko tržište. Kako se čini, u toj je ambiciji spreman platiti i (pre)visoku premiju. Drugim riječima, svjestan je da za ulazak na hrvatsko tržište ne treba žaliti kapitala koje, kako su to analitičari odavno ustvrdili, ionako ima dovoljno.

Blažu Brodnjaku, predsjedniku Uprave slovenske NLB banke, želja je probiti se u ‘najveće gospodarstvo u regiji’/PD

Bitka za Addiko traje već nekoliko mjeseci, a nedavno smo pisali da se srpski poduzetnik Davor Macura povukao iz utrke. Analitičari su skloni dati prednost NLB Grupi jer imaju naglašenu ambiciju koju ne mogu ispuniti drugdje nego baš u ovoj regiji. NLB cilja na većinu, možda potpunu kontrolu, s minimalnim ciljem od 75 posto udjela u Addiku. Analitičari Intercapitala izračunali su osnovne parametre prema kojima NLB želi preuzeti Addiko.

“Čak i prije ove nove ponude, ponuda NLB-a podrazumijevala bi transakciju od 390 milijuna eura uz 100 posto udjela, što bi impliciralo P/B omjer od 0,48x. Ažurirana nova ponuda povećava ponudu na 22 eura po dionici s dividendom, što bi značilo da ukupna transakcija iznosi 429 milijuna eura, uz P/B od 0,52x, što je povećanje od 10 posto u odnosu na početnu cijenu”, napisali su u Intercapitalu.

Snažan skok dionice
U usporedbi sa šestomjesečnom prosječnom cijenom dionice ponderiranom volumenom (VWAP), to je premija od 34,4 posto, pišu analitičari Intercapitala. Općenito, to se može smatrati pozitivnim razvojem događaja, kako za dioničare NLB-a tako i za Addiko, zaključuju analitičari Intercapitala.

171

milijun eura glavnica je svih tužbi protiv NLB-a iz Hrvatske, a kamate i premašuju glavnicu

Ponuda za potpunu akviziciju zasigurno će odgovarati ulagačima više od ponude za djelomično preuzimanje, posebice kada uzmemo u obzir značajnu premiju u ponudi NLB-a u odnosu na Agri Europe Cyprus. U tom kontekstu, to bi sigurno moglo dovesti do većih izgleda za uspjeh cjelokupnog akvizicijskog pothvata koji je pokrenula NLB Grupa.

Sve to pozitivno utječe i na dionice NLB-a koje su od početka godine skočile više od 55 posto. Unatoč tako snažnom rastu, njezin omjer cijene i dobiti (P/E) iznosi samo oko 4,5. Čak i kad bi se dobit banke prepolovila, banka bi i dalje stajala manje od svoje devetogodišnje zarade, što ukazuje na njezinu relativnu vrijednost i potencijal za daljnji rast, ukazuju analitičari ljubljanske Ilirike.

U priči oko preuzimanja Addika, važan dio su i odobrenja nadležnih regulatornih tijela. U slučaju Hrvatske u prvom redu HNB-a. Situaciju bi za NLB u Hrvatskoj moglo olakšati nedavno odobrenje Hanfe za neizravnu kupnju 100-postotnog vlasničkog udjela u hrvatskoj leasing kući Mobil Leasing, koja na tržištu leasinga u Hrvatskoj drži nešto više od tri posto tržišnog udjela. Vlasništvo dolazi akvizicijom Summit Leasinga.

Kako je Hanfa nedavno priopćila, NLB ispunjava sve uvjete za dobivanje kvalificiranog vlasničkog udjela, a kupnju leasing društva ne koče otvoreni postupci oko prenesenih deviznih depozita. Podsjetimo, Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb tuže NLB u ime i za račun hrvatske države zbog prijenosa deviznih uloga hrvatskih štediša iz zagrebačke podružnice u hrvatske poslovne banke. Glavnica svih tužbi je 171 milijun eura, a zbog dugotrajnosti sudskog postupka kamate su u međuvremenu premašile glavnicu.

Komentirajte prvi

New Report

Close