Transport i logistika
Mobilna robotika

Njihov softver pokreće viličare koji rade sami, prodaju ga i u Španjolskoj

Damjan Miklić, osnivač Romb Technologies kaže kako u hrvatskoj logistici danas postoji ogroman prostor za napredak po pitanju automatizacije.

Ana Roksandić
06. kolovoz 2024. u 10:36
Damjan Miklić kaže kako je svjetski prosjek na sto ručnih viličara prodati jedan automatizirani, dok u Hrvatskoj postoje svega tri autonomna viličara/M. Jurić/PIXSELL

Logistika je idealan sektor za mobilnu robotiku. Okolina u logistici savršena je za mobilnu i autonomnu robotiku zbog više-manje kontroliranih uvjeta, dok bi primjerice primjena automatiziranih vozila u cestovnom prometu bila puno teža zbog stalno promjenjivih uvjeta. Logistika zbog svojih posebnosti sjajan sektor za automatizaciju.

Shvatili su to i Romb Technologies, malenoj hrvatskoj IT tvrtki koja se bavi softverskim i hardverskim rješenjima za automatizirane viličare. Osnivač Damjan Miklić naglašava kako u hrvatskoj logistici danas postoji ogroman prostor za napredak po pitanju automatizacije.

“Svjetski prosjek je na sto ručnih viličara prodati jedan automatizirani. Dok je u Hrvatskoj, prema mojim saznanjima, trenutno operativno postoje svega tri autonomna viličara’’, kazao je Miklić.

150

tisuća eura prihoda lani je ostvarila tvrtka Romb Technologies

Europski novac
Dakle proces automatizacije u hrvatskoj logistici još uvijek ima značajan prostor za rast. Veće tvrtke sve više uvode automatizirane sustave poput skladišnih robota i automatiziranih viličara, no mali i srednji poduzetnici sporije prihvaćaju ove tehnologije zbog visokih inicijalnih troškova. Unatoč tome, pritisak za povećanjem učinkovitosti i smanjenjem operativnih troškova potiče ulaganja u modernizaciju domaće

logistike. EU fondovi mogli bi igrati ključnu ulogu u ubrzavanju ovog procesa, kako bi došlo do šire primjene automatizacije u nadolazećim godinama. U Romb Technologies, gdje su i sami nekoliko svojih ideja financirali europskim novcem, kao jednu od svojih prednosti pred konkurencijom navode poslovanje koje ima dva aspekta – softversko i hardversko.

“Primarno smo softverska firma i imamo klijente koji od nas kupuju softver koji omogućuje viličarima da sami precizno voze. Tu nam je na svjetskoj razini konkurencija oko pet drugih firmi koji se bave istim područjem’’, kazao je osnivač tvrtke.

No iako su počeli sa softverom, ubrzo su uvidjeli kako bi im imati svoj hardver dalo slobodu za daljnje inovacije, jer kada se radi za klijenta radi se točno po narudžbi i klijentovim željama bez mogućnosti za isprobati neko drugačije rješenje. U Romb Technologies su imali ideje kako poboljšati sustav, no nisu imali viličar na kojem bi svoja idejna rješenja mogli isprobati. Tako je nastalo partnerstvo s tvrtkom VAR iz Sesveta koja ima zastupništvo i servis viličara.

“Naša suradnja krenula je prije pet godina. Prvotno smo htjeli od njih samo kupiti viličara koji nam je bio potreban za jedno natjecanje, no brzo smo kliknuli i kupnja se pretvorila u zajedničku firmu V&R Automated Systems u kojoj skupa razvijamo pametne viličare koji predstavljaju kompletno automatizacijsko rješenje’’, izjavio je Miklić.

Autonomni viličari Integracija ovih tehnologija omogućava tvrtkama brže i preciznije rukovanje teretom, što je ključno za ispunjavanje sve strožih standarda u opskrbnom lancu/Shutterstock

Bolja sigurnost
Miklić je Romb Technologies osnovao prije nešto više od pet godina, no tek ove godine uspjeli su validirati svoj poslovni model. Nedavno su dogovorili prvi značajni posao u domeni softvera za klijenta u Španjolskoj, a sve su značajnije prisutni i u susjednoj Sloveniji. Uz to su za sada prodali jedan automatizirani viličar, te su u pregovorima za prodaju još pet komada.

Prema njegovim riječima, prošle godine su ostvarili oko 150.000 eura prihoda. Njihov poslovni model bazira se na B2B konceptu, što znači da je njihov softver namijenjen tvrtkama koji se bave proizvodnjom viličara. Automatizirani viličari donose brojne prednosti za logistički sektor, uključujući povećanje učinkovitosti, smanjenje ljudskih pogrešaka i poboljšanje sigurnosti na radnom mjestu.

Integracija ovih tehnologija omogućava tvrtkama brže i preciznije rukovanje teretom, što je ključno za ispunjavanje sve strožih standarda u opskrbnom lancu. Miklić kao prednosti proizvoda iza kojih stoji njegova tvrtka navodi automatizaciju rutinskih i repetitivnih poslova niske dodane vrijednosti.

“Najveće prednosti naše tehnologije je što automatizira neke logističke poslove koji su repetitivni, dosadni i u određenoj mjeri opasni za radnike. Uz to automatizirani viličar može raditi 24 sata dnevno. Robot ne mora ići na godišnji niti mu je problem raditi treću smjenu. U logistici je teško naći one voljne raditi treću smjenu, za to su strojevi odlični’’, rekao je Miklić.

Ovaj startup razvija se uz ZICER-ovu podršku te je sudionik prve generacije Global Growt akceleratora za čiju su novu generaciju prijave u tijeku i traju do 2. 9. 2024., a startupovi mogu ostvariti 20.000 eura bespovratnih sredstava za širenje poslovanja na strano tržište. U Romb Technologies sretni su što imaju priliku raditi na robotičkim inovacijama i što polako prikupljaju klijente i unutar i izvan zemlje.

Ulaganja u modernizaciju

Pritisak za povećanjem učinkovitosti i smanjenjem operativnih troškova potiče ulaganja u modernizaciju domaće logistike.

New Report

Close