Ništa od britanskog ulagača, ZRC Lipik odlazi u stečaj

Autor: Marija Crnjak , 31. listopad 2013. u 14:30
Bazeni ZRC-a Lipik ipak će ostati prazni. Photo Pixsell

Višemjesečno natezanje s tobože jako zainteresiranim britanskim investitorom nije urodilo nikakvim plodom, u Sindikatu se pitaju zašto ulagač nije mogao dobiti još malo vremena.

Zdravstveno rekreacijski centar Lipik ide u stečaj, tako da se pokazalo da višemjesečno natezanje s tobože jako zainteresiranim britanskim investitorom nije urodilo nikakvim plodom. Vjerovnici u procesu predstečajne nagodbe na čelu s Ministarstvom financija na zadnjem ročištu nisu pristali na plan restrukturiranja u predstečajnoj nagodbi. S obzirom da je s jučerašnjim danom istekao rok za dovršetak predstečajne nagodbe, postupak predstečajne nagodbe obustavljen je i Financijska agencija podnijet će prijedlog za pokretanje stečajnog postupka, objavila je Fina.

ZRC Lipk sa svojim rekordnim dugovima od 443 milijuna kuna nije uspio dočekati pozitivan kraj pregovora između većinskog vlasnika države te ulagača koji je pismo namjere banke za ulazak u Lipik poslao navodno tek prije oko mjesec dana, ali bez bankovnog jamstva. Prema prijedlogu restrukturiranja kojeg je uprava društva ZRC Lipik priložila u procesu predstečajne nagodbe, navedeno je da će strateški investitor iz Londona, odnosno investicijski fond Inunison internatinal Confirming u suradnji sa Norgate insurance Group dokapitalizirati ZRC u iznosu od 32 milijuna eura. Time bi se u roku od 30 dana podmirila dugovanja zaposlenicima i vjerovnicima ZRC-a uz otpis zateznih kamata.

Ukupna dugovanja društva čiji radnici mjesecima ne +dobivaju plaću iznose gotovo 460 milijuna kuna. Protiv odluke vjerovnika oglasio se danas Sindikat u turizmu (STUH) pozivajući sve sudionike da investitoru daju još jednu priliku u žalbenom postupku.

"U ratu razrušeni ZRC Lipik prolazi kroz agoniju koja traje već dva desetljeća. Brojni pokušaji prodaje putem natječaja završili su bez rezultata. Broj zaposlenih sveo se na 14 radnika, a ti isti radnici su zaboravljeni od vlasnika (hrvatske države), koji im nije isplatio pune 22 plaće. Ponuda investicijskog fonda Inunison international confirming iz Londona u otvorenoj predstečajnoj nagodbi bila je jedina nada da će radnici dobiti neisplaćene plaće i sačuvati radna mjesta", upozoravaju u Sindikatu.

U STUH-u su svjesni da su razgovori s potencijalnim engleskiminvestitorom predugo trajali.

"Otvorila se sumnja u realizaciju iskazane namjere ulaganja, ali nesporno je i da su vjerovnici nakon dostavljenog pisma namjere banke koja bi pratila ta ulaganja trebali dati podršku Planu financijskog restrukturiranja, odrediti rok za dostavu bankarske garancije, i tek tada u slučaju da se ta garancija ne dostavi riješiti agoniju ZRC-a Lipik stečajem. Odgoda otvaranja stečaja za nekoliko tjedana u slučaju negativnog ishoda u očekivanju realizacije ponude, pored tolikih godina izgubljenih u traženju rješenja, bila bi jedina razumna i prihvatljiva odluka", smatraju u Sindikatu.

Komentirajte prvi

New Report

Close