Nije sve propalo za ZRC Lipik, Britanci ipak ne odustaju?

Autor: Marija Crnjak , 04. ožujak 2013. u 16:57
Britanci će ipak napuniti prazne bazene ZRC Lipika? PXL

U lanjskom pismu namjere investitor je za ZRC Lipik ponudio 32 milijuna eura, a ponuda je uključila preuzimanje cijele imovine, poslovanja, zaposlenika i dugovanja, kao i ulaganje od oko 200 milijuna eura u objekta i poslovanje.

Britanski investitor Petrus Global Investment ipak nije odustao od ulaganja u ZRC Lipik, potvrdila nam je prokuristica investitora Marina Rukavina demantirajući time spekulacije da su Britanci digli ruke od Lipika, što bi za tvrtku značilo samo odlazak u stečaj. Obvezujuća ponuda za preuzimanje u ZRC Lipik i ulaganje navodno samo što nije stigla u Ministarstvo turizma, neslužbeno doznajemo u Ministarstvu, što bi značilo da su uspjeli pregovori investitora i Ministarstva financija oko poreza koji je tvrtka trebala uplatiti nakon preuzimanja.

Kako je poznato, u ožujku prošle godine tvrtka Petrus pokazala je zanimanje za ZRC Lipik, u kojem država ima 90,28 posto vlasničkog udjela, dostavivši pismo namjere Ministarstvu turizma i Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO). U kolovozu je Vlada donijela odluku o prodaji svog udjela u ZRC-u Lipik izravnom pogodbom, ovlastivši AUDIO da od tvrtke Petrus Global Development zatraži obvezujuću ponudu u roku 30 dana, odnosno do kraja rujna.

U pismu namjere investitor je za ZRC Lipik ponudio 32 milijuna eura, a ponuda je uključila preuzimanje cijele imovine i poslovanja te zaposlenika, kao i ulaganje od oko 200 milijuna eura u objekta i poslovanje. Petrus Global Development ima namjeru i preuzeti i dugove tvrtke u iznosu od 239 milijuna kuna, koliko je preostalo nakon što su se veliki vjerovnici pristali odreći zateznih kamata. Zbog toga je investitoru prijetilo plaćanje poreza na dobit na otpis kamata, no kako neslužbeno doznajemo početni iznos od 30 milijuna kuna sveo se tijekom pregovora na mnogo manji iznos od nekoliko desetaka tisuća kuna, na radost investitora.

Također, neslužbeno se doznaje da visina poreza na otpis kamata nije bila jedini razlog premišljanja ulagača koji su navodno zbog nepoznatih motiva imali međusobna mimoilaženja u procjenama ulaganja. Prokuristica Marina Rukavina, koja je vrlo suzdržana u razgovoru s medijima, ekipu u Ministarstvu turizma uvjeravala je da će Britanci kad tad poslati obvezujuću ponudu. Ponuda je najavljena, potvrđuju u Ministarstvu, no još nije stigla.

Komentirajte prvi

New Report

Close