O ovoj sočnoj poslastici diljem Europe burno se raspravlja mjesecima. Sporan je sastojak koji se dodaje u meso – fosfat.
Koliko je točno fosfat bezopasan – tema je zbog koje su se ukrstila koplja u Europskom parlamentu – socijaldemokrati i zeleni tražili su nov način izrade kebaba i manju količinu fosfata u mesu.
Umjesto da se govori da EU zabranjuje kebab, mediji i tvrtke trebali bi pitati zašto Europska komisija dopušta da hrana bude nezdrava i loša – o tome se ovdje radi, poručio je Danac Christel Schaldemose, Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.
Za samo tri glasa zabrana kebaba – nije prošla. I to na zadovoljstvo proizvođača koji smatraju da su priču o fosfatima pokrenuli lobiji velikih kompanija koje obroke brze hrane, u primjerice Njemačkoj, prodaju za 9 eura, dok je cijena kebaba oko 5 eura. Stanovnici Njemačke dnevno pojedu i do tri milijuna porcija, piše HRT.
Proizvođači kebaba zapošljavaju oko 200 tisuća ljudi u industriji vrijednoj 3,5 milijarde eura. No lepeza proizvoda u kojima se nalazi fosfat je još veća – uz to što sprečava izdvajanje vode iz smrznutih proizvoda upotrebljava se i kao emulgator.
"Ima ih zapravo u svoj prerađenoj hrani a najviše ih ima u gaziranim pićima odnosno soft drinks, ima u pecivima u mesima zapravo u svoj prerađenoj hrani", poručuje nutricionistica Dragana Olujić.
Objašnjava i zašto stručnjake zabrinjava fosfat: prekomjernim unosom fosfata dolazi do tog disbalansa u omjeru kalcija i fosfora zbog čega može doći do izvlačenja kalcija iz kostiju i zapravo izazivanja ozbiljnih zdravstvenih tegoba.
Fosfat se kao aditiv godinama upotrebljava u prehrambenoj industriji te ga, smatraju stručnjaci, neće zaustaviti zabrana konzumacije jednog proizvoda poput kebaba. Jedini način da ga u tijelo unesemo što manje je smanjivanje konzumacije prerađene hrane.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu