Nepoznati biznis ministra zdravstva, Beroš više ne stigne preuzeti slučajeve

Autor: Poslovni.hr , 08. ožujak 2021. u 09:28
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Neurokirurga Beroša u zadnjih petanestak godina koliko je na listi vještaka angažirali su sudovi diljem Hrvatske.

Kažu da se ne odazivam na sudske pozive? Neobično je da se stranke žale vama, a ne sucu koji ima instrumente da me kao svjedoka-vještaka dovede na sud, pa da me i privede. Sud uvijek može naći neko rješenje da osigura moj dolazak na ročište. Onome sucu koji nazove mene ili moju tajnicu uvijek nastojim dati neki termin i nastojim se odazvati.

Kako piše Jutarnji list, tako je u telefonskom razgovoru ministar zdravstva Vili Beroš, inače dugogodišnji ovlašteni sudski medicinski vještak za područje neurokirurgije, odgovorio na optužbe nekolicine ljudi ozlijeđenih u prometnim nesrećama koji su pokrenuli sudske parnice radi naknade štete. Oni i njihovi odvjetnici optužuju ga da se u zadnjih godinu dana od kad je postao ministar ne odaziva na pozive suda u predmetima u kojima ga je sud odredio kao sudskog vještaka, da kasni s izradom vještačkih nalaza i dodatnih očitovanja. Zbog toga, tvrde, sudski postupci stoje u mjestu, a ozlijeđeni u tim nesrećama ne mogu ostvariti pravo na naknadu štete. Odvjetnici stradalih tvrde da se suci u Beroševu slučaju ne usude koristiti instrumente koje im zakon pruža – od novčanog kažnjavanja do policijskog privođenja svjedoka koji se ne odazove na sudski poziv.

Ministar Beroš, međutim, te optužbe negira. Kaže nam da je već petnaestak godina sudski vještak za područje neurokirurgije, da se odaziva na rasprave i u roku predaje nalaze, jer da je drukčije suci ga, tvrdi, ne bi godinama tako često imenovali za vještaka. “A sad, kao ministar imam prioritete, apsolutno ne mogu više biti po sudu kao što sam bio ranije. Zato više i ne preuzimam nova vještačenja”, kazao nam je.

Iako tvrdi da ne preuzima nova vještačenja, ime ministra Beroša i dalje se nalazi na listi ovlaštenih sudskih vještaka, a donedavno je bio i jedan od najzaposlenijih vještaka pred sudovima. Kad su u pitanju prometne nezgode, ozlijeđeni najčešće pokreću odštetne zahtjeve zbog ozljeda glave i vrata, a najčešći su postupci za naknadu štete zbog trzajne ozljede vrata. Presudu o iznosu odštete sudovi temelje na nalazu i mišljenju medicinskog sudskog vještaka neurokirurške struke. Troškove vještačenja plaća ozlijeđeni koji pokreće parnicu za naknadu štete, a o njezinu ishodu ovisi hoće li se on naplatiti od osiguravajuće kuće. Sudskog vještaka predlažu stranke u postupku, a konačnu odluku o njemu donosi sud.

Neurokirurga Beroša u zadnjih petanestak godina koliko je na listi vještaka angažirali su sudovi diljem Hrvatske, a najviše je nalaza načinio za Općinski građanski sud u Zagrebu te sudove Novi Zagreb, Sesvete, ali i ostale sudove u Hrvatskoj. Dok nije došao u Ministarstvo, kazao nam je, vještačio i po 300 predmeta godišnje, a jedne godine čak i 400. A taj mu je posao, kako pokazuju podaci, godinama donosio više nego solidne dodatne prihode, piše Jutarnji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close