Nepalka Sita radi u kafiću u Podravini: ‘Radila sam u banci za 140 eura, ovdje je zarada znatno viša’

Autor: Poslovni.hr , 26. siječanj 2024. u 08:53
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Rimal je u Nepalu ostavila oca, majku, dvije sestre i dva brata te se otisnula na put na gotovo drugi kraj svijeta kako bi svojoj obitelji omogućila život s više dostojanstva.

U malom mjestu Imbriovec kod Koprivnice dolazak stranih radnica iz NepalaSite Rimal (22) i njene kolegice, prije četiri mjeseca izazvao je čuđenje među mještanima. Naime, vlasnica jednog lokalnog kafića odlučila je angažirati radnu snagu iz Nepala jer nije mogla pronaći domaćeg konobara ili konobaricu.

– Obratili smo se agenciji koja se bavi angažiranjem radne snage iz Nepala. Djelatnica koja je dotad radila kod mene otišla je u Njemačku jer joj tamo obitelj ima vlastiti posao. Konobaricu ili konobara kod nas nismo mogli naći. Tada sam imala samo dvije opcije, a nisam htjela zatvoriti – kazala je za Podravski Tamara Virius, vlasnica kafića u Imbriovcu.

Iz agencije su vrlo brzo javili da su pronašli dvije djevojke koje žele raditi u njenom kafiću. Jedna od njih je Sita Rimal, koja je u Nepalu ostavila oca, majku, dvije sestre i dva brata te se otisnula na put na gotovo drugi kraj svijeta kako bi svojoj obitelji omogućila život s više dostojanstva.

– Roditelji i braća rade povremeno, u Nepalu nema baš mnogo posla. Prije nego što sam došla u Hrvatsku, radila sam u banci i imala plaću od 20.000 rupija – objasnila je Sita svoj razlog za dolazak u Hrvatsku. Kad se spomenuta svota nepalskih rupija pretvori u eure, ispada da je Sita radila za 140 eura mjesečno, a ovdje u Hrvatskoj ima znatno više te osiguran stan i hranu. Gotovo sav novac šalje u Nepal te tako svojoj sedmeročlanoj obitelji svojom zaradom omogućava normalan život.

Što se tiče samog posla, Sita je unatoč jezičnoj barijeri vrlo brzo usvojila osnove hrvatskog i vrlo brzo je postala samostalna.

– Izuzetno sam zadovoljna s djelatnicama, dobro su se snašle i gosti su ih dobro prihvatili – navela je Tamara.

Sama Sita govori za Podravski da joj je u Hrvatskoj lijepo, da nije imala nikakva loša iskustva te da su gosti pristojni i da se prema njoj i kolegama odnose s poštovanjem. – Tužna sam jedino kada se čujem s obitelji. Iako smo stalno u kontaktu, nedostaju mi roditelji i braća. Jako smo povezani – kazala je Sita Rimal te dodala da ovdje kani ostati, pa čak možda i osnovati obitelj. Kaže da nema dečka u Nepalu, ali da bi u Hrvatskoj htjela nekoga upoznati.

Komentirajte prvi

New Report

Close