Nije zabilježen nijedan eksces vrijedan spomena, što svjedoči da smo izgradili sustav koji u cijelosti funkcionira pouzdano, istaknuo je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvarajući u utorak godišnju Konferenciju o sigurnosti i kakvoći hrane, koju već deveti put organizira Hrvatska gospodarska komora (HGK).
"Ne plašite se izvoza hrane u SAD jer je ključni uvjet da proizvodi koji ulaze na američko tržište zadovoljavaju standarde kakvoće koje imaju istovjetni proizvodi naših lokalnih proizvođača", pozvao je hrvatske tvrtke neka više izvoze u tu zemlju Donald Prater, vršitelj dužnosti direktora Američke agencije za hranu i lijekove. "Najvećim dijelom proizvodima se odbija ulaz na tržište SAD-a zbog toga jer nisu dobro označeni i odgovarajuće pakirani te zbog alergena", rekao je Prater te naveo kako je tijekom 2014. evidentirano 7600 uvoznih pošiljki iz RH, a njih se 55 posto odnosi na hranu, a 40 posto su lijekovi. Iz RH se u SAD uvozi doista vrlo širok spektar proizvoda, podsjetio je Prater i spomenuo začine, čokolade, kekse, marmelade, vina…
Paolo Caricato iz Glavne uprave za sigurnost hrane i zdravlja Europske komisije više od 250 sudionika konferencije upoznao je s aktualnostima koje se u tom sektoru pripremaju za provedbu u ovoj i 2016. godini. Jedna od najvažnijih tema s te liste povratak je korištenju životinjskih proteina u stočarstvu i peradarstvu. "No, kako se opet ne bi ponovile stare pogreške provedba će biti pod golemim povećalom jer je cilj izbjeći kanibalizam. Stoga se raspravlja o dopuštanju prihrane peradi proteinima svinjskog podrijetla i obratno", rekao je Caricato.
Upozorio je i na sve veći problem kampilobakterije u peradarstvu, gdje se, za razliku od salmonele koja je stavljena pod kontrolu, stanje pogoršava, a kao žarišne točke izdvojio je sjeverne članice EU te Španjolsku i Portugal. Novi zakonodavni i provedbeni akti, čiji je cilj što cjelovitija informiranost potrošača, donose niz promjena. Tako su, primjerice, neki od detalja koje je iznijela pomoćnica ministra poljoprivrede Božica Rukavina sljedeći: kod meda i svih vrsta svježeg mesa od travnja 2015. obvezno je navođenje zemlje podrijetla. Ako je pak riječ o hrani koja je prije stavljanja na police trgovina čuvana u smrznutom stanju, taj se podatak također obvezno mora navesti u deklaraciji.
Ministarstvo je izradilo mini vodič za poslovnu zajednicu u kojemu su svi koraci važni u postupku zaštite proizvoda. Najavila je i za kraj svibnja natječaj koji će trajati do 29. srpnja, a njime će proizvođačima biti sufinancirani troškovi izrade specifikacija u zaštiti izvornosti ili zemljopisnog podrijetla proizvoda. "Srbija je lider u proizvodnji hrane na tržištu Cefte, što smatramo odličnim treningom za pripremu ulaska u članstvo EU. Svjesni smo toga da ne možemo konkurirati europskim proizvođačima mlijeka i svinjetine, naš džoker za tržište Unije bit će voće i povrće", pohvalio se Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.
Pokušali su, rekao je, iskoristiti ruski embargo prema članicama EU i povećati izvoz hrane na to tržište. No, očekivani rezultat nije zabilježen. "Istina je da naš izvoz u Rusiju nije opterećen carinama, ali je prilagodba proizvodnih objekata ruskim standardima vrlo zahtjevna i skupa, pa su mnogi zainteresirani odustali od izvoza", objasnio je.
Savjet IFIC-a
U ekscesima mediji vam moraju biti partner
Dave Schmidt, predsjednik i izvršni direktor IFIC-a, govorio je o suradnji proizvođača i medija u kriznim situacijama. "Cilj je proizvođača minimalizirati rizik i strah potrošača te izvući maksimalni benefit. Dođe li do ekscesa, mediji vam moraju biti partner. Novinari imaju kratke rokove, surađujte s njima i dajte im podatke koje možete. Iskažite empatiju odmah, a potom ažurno iznesite i ostale činjenice kako bi se problem riješio na zadovoljstvo svih", savjetovao je Schmidt.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu