Nakon rekordnog rasta danski vlasnik gasi umašku tvornicu

Autor: Marija Brnić , 22. rujan 2024. u 22:00
Michael Hansen, CEO Hempela čiji su prihodi u 2023. godini prešli 2,35 milijardi eura i povećani su gotovo 200 milijuna eura u odnosu na prethodnu godinu/Hempel

Michael Hansen, CEO Hempela, obavijestio radnike da proizvođač boja i lakova radi samo do kraja godine.

Umagom je u petak odjeknula vijest da se tamošnja tvornica boja i lakova Hempel, koja upravo ove godine obilježava 70. godišnjicu osnutka – zatvara.

Danski vlasnik Hempel radnike je okupio i upoznao s iznenađujućom odlukom, objasnivši kratko da je ona donesena u sklopu restrukturiranja poslovanja grupacije i smanjenja troškova. Tim su više u Umagu ostali zapanjeni odlukom vlasnika, jer ništa nije upućivalo na takav razvoj događaja.

Ne sele proizvodnju
Tvrtka u Umagu posluje pozitivno i ima dugogodišnji trend rasta i ostvaruje dobit, a na razini grupacije koja djeluje globalno, prošla godina, prema službenom financijskom izvješću i objavi menadžmenta, bila je rekordna.

Ostvarenja u 2023. su, naime, nadmašili sva očekivanja, ukupan prihod je, zahvaljujući dobrim rezultatima u cijelom poslovanju, prešao 2,35 milijardi eura, gotovo 200 milijuna eura je povećan u odnosu na prethodnu godinu, a pritom je organski rast prihoda bio povijesno visok od 13,7%.

Još u travnju dobili kolektivni ugovor

Koliko je odluka radnicima iznenađujuća dovoljno ilustrira i činjenica da je u travnju zaključen novi kolektivni ugovor za Hempel.

“Postavili smo ambiciozne ciljeve i nadmašili očekivanja”, ustvrdio je u ožujku Michael Hansen, Hempelov CEO. No, u međuvremenu je jedini vlasnik danske kompanije, Zaklada Hempel, u vlasničku strukturu pustila jedan od najvećih europskih fondova rizičnog kapitala CVC Partners, a transakcija je prije dvadesetak dana i formalno dovršena nakon regulatornog odobrenja u Danskoj. Zaklada Hempel zadržala je većinski udjel, no, premda se s ulaskom CVC-a najavljivalo ubrzanje Hempelova plana organskog rasta, pa i nove akvizicije, stavovi oko proizvodnje u Hrvatskoj su očito promijenjeni.

Prvotno su, naime, s umaškom tvrtkom Danci imali dugoročno puno ambicioznije planove, jer su kupili i zemljište za gradnju nove tvornice. Iz dosad dostupnih informacija, danska grupacija nema namjera seliti proizvodnju u neke susjedne zemlje, poput Srbije ili BiH, u kojima bi troškovi rada bili i niži nego u Hrvatskoj.

Tvrtka u Umagu i jedina je koju Hempel ima u ovom dijelu Europe. Grupacija, naime, na području Europe, osim u Danskoj i Hrvatskoj, ima tvrtke još u Austriji, Cipru, Češkoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Španjolskoj, Švedskoj i Švicarskoj, te Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, a ima i velik broj tvrtki u zemljama na svim kontinentima, među ostalim i sedam u Kini.

Oko 80 radnika
Radnici su svjesni da vlasnik tvrtke ima pravo na odluku o poslovanju, uključujući i njezino zatvaranje, no iz sindikalne središnjice u Zagrebu predsjednik Samostalnog sindikata, energetike, kemije i nemetala Željko Klaus poručuje kako će Uprava morati isposlovati odredbe iz kolektivnog ugovora, što trenutačno nije slučaj. Tvrtka, inače, zapošljava oko 80 radnika, a plan je vlasnika da posluje do kraja godine.

Gašenje Hempela udarac je i za umaško gospodarstvo, ali i hrvatsku kemijsku industriju u kojoj je Hempel jedna od najvećih kompanija. Samo su Saponija i Petrokemija veći po prihodima, dok je Hempel vodeći među proizvođačima boja i lakova u Hrvatskoj. Lani je umaška tvrtka ostvarila više od 40 milijuna eura prihoda, neto dobit veću od 3 milijuna, EBITDA od 4,6 milijuna eura, a oko polovice prihoda ostvaruje od izvoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close