‘Nakon obilaska Dine sve sam manje optimističan’

Autor: Poslovni.hr , 06. ožujak 2013. u 14:10
Ivan Čermak / Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Pitanje je da li je naš ulazak u Dinu uopće moguć s obzirom na stanje pogona, njegovu isplativost i velike financijske dubioze.

Ivan Čermak, umirovljeni general i vlasnik tvrtke Crodux, u intervju za Globus otkriva kako je tijekom boravka u Haagu pripremao investicijske projekte.

Čermak se poduzetništvom počeo baviti 1973., kada je otvorio servis za klima-uređaje i rashladne sustave. Obrt je kasnije proširio i na druge djelatnosti. Krajem 80-tih je ušao i u partnerstvo s vlasnicima zagrebačke diskoteke The Best. Poznanstvo s Tuđmanom promijenilo mu je život. Poslije prvog sabora HDZ-a posato je dopredsjednik Izvršnog odbora HDZ-a i Tuđmanov savjetnik. Tada je osnovao i zaštitarsku tvrtku, a bio je i pomoćnik ministra obrane Gojka Šuška. Poslije je posao ministar industrije, energetike i brodogradnje. Čermak kaže da je u državnu službu ušao da pomogne te da nije primio ni jednu plaću – ni kao savjetnik, ni kao ministar, ni kao pomoćnik ministra.

Kaže da s HDZ-om nema nikakve kontakte od 1995. godine, a o Karamarku i Kosor ne želi razgovarati.  Danas ga zanima samo biznis. Posao nije zanemario ni u haaškom pritvoru gdje je primao inženjere, partnere, zaposlenike… Iz haaške ćelije podigao je najveći terminal za ukapljeni plin u Hrvatskoj. 'Banke mi vjeruju. Banke me prate. Nikad nisam dobio kredit na lijepe roči, ali nikad mi se nije dogodilo da nisam isplatio kredit na vrijeme', rekao je za Globus.

'Svaki posao je rizik, ali i svako spašeno radno mjesto je danas uspjeh', kaže. Osvrnuo se i na preuzimanje Dine i Diokija. 'Kažu mi da sam lud, a i nakon jučerašnjeg obilaska Dine sve sam manje optimističan. Pitanje je da li je naš ulazak u Dinu uopće moguć s obzirom na stanje pogona, njegovu isplativost i velike financijske dubioze. Ali bez obzira na to, dat ćemo do kraja tjedna svoj plan i okvir za eventualni ulazak', najavio je Čermak.

Komentirajte prvi

New Report

Close