Nakon dva razorna nevremena svi se pitaju koja su rješenja, evo što kaže DHMZ

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2022. u 10:26
Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Dodali su i kako će zbog očekivanih klimatskih promjena oluje poput jučerašnje ili prošlotjedne biti još češće i intenzivnije u narednim desetljećima.

Nevrijeme praćeno snažnom tučom, koje je u četvrtak navečer pogodilo Hrvatsko zagorje, odnosno područje gradova Oroslavja i Klanjca te općina Kumrovec i Zagorska sela uzrokovao je veliku štetu na usjevima i vinogradima.

Nevrijeme je zahvatilo i Veliko Trgovišće te Stubičke Toplice, javlja Jutarnji list.

“Šteta na usjevima i vinogradima je sigurno 100-postotna i jednostavno nemam riječi kojima bi ovo opisao”, rekao je gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

Ništa bolje nije prošla ni općina Kumrovec. Načelnik Robert Šplajt rekao je da ovakvu tuču ne pamti.

Novo razorno nevrijeme i ogromne štete na usjevima otvorili su među korisnicima društvenih mreža pitanje operativne obrane od tuče, odnosno, nedostatak te obrane.

Prije nekoliko dana o toj se temi oglasio Državni hidrometeorološki zavod iz kojeg je poručeno da obrana od tuče u Hrvatskoj na sadašnjoj tehnološkoj i stručnoj razini nije učinkovita i ekonomski isplativa, a kao jedini učinkovit način smanjivanja štete navodi sufinanciranje postavljanja zaštitnih mreža. Dodali su i kako će zbog očekivanih klimatskih promjena oluje poput jučerašnje ili prošlotjedne biti još češće i intenzivnije u narednim desetljećima.

Zbog toga je poljoprivrednicima potrebno osigurati zaštitu njihovih usjeva. Međutim, trenutni sustav obrane od tuče u Hrvatskoj ne pruža nikakvu zaštitu.

“Ne postoji ni jedan znanstveno utemeljen dokaz da je operativna obrana od tuče kakva se provodi u Hrvatskoj po sadašnjoj tehnologiji učinkovita i gospodarstveno isplativa te da ostvaruje uštede. I Svjetska meteorološka organizacija (WMO) jasno navodi da operativna obrana od tuče nema opravdano uporište u znanosti i struci”, priopćio je DHMZ prošlog tjedna.

DHMZ ističe da je tuča samo jedna od vremenskih nepogoda, a da štete u poljoprivredi, i to na mnogo većem području, nastaju zbog sve učestalije pojave suše, mraza, leda i poplava.

Komentirajte prvi

New Report

Close