Nakon ‘digitalne’ svinje stiže i ‘digitalno’ povrće i voće

Autor: Josipa Ban , 15. rujan 2023. u 15:29
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Krešimir Kuterovac, vlasnik i direktor Agroporca, tvrtke koja se bavi uzgojem svinja, tržištu je nedavno ponudio pravu digitalnu revoluciju.

Naime, s IT kompanijama Byondi i Blok Be, pokrenuo je digitalnu platformu GoAgro koja građanima omogućuje da putem blockchain tehnologije kupuju ili ulažu u svinje. Domaći projekt Pig NFT tako je prvi digitalan projekt investiranja u poljoprivredu i svinjogojstvo u svijetu. Za ovakav se projekt poljoprivrednik Kuterovac odlučio jer rješava dva najveća problema domaće poljoprivrede.

“To su sigurnost hrane i jednostavno financiranje”, rekao je Kuterovac na stručnom skupu Agro Summit Poslovnog dnevnika.

A izazova u poljoprivredi, smatra Kuterovac, neće nedostajati. Smatra da će hrana u svijetu postati oružje te da će se koristi kao sredstvo pritiska. U svim previranjima Europa, smatra, neće dobro proći. “Europa će zbog zelenih politika i politika koje promoviraju dobrobit životinja proizvodnju svinjskog mesa kroz pet godina smanjiti 20% i time će postati uvoznik mesa. Svjesni smo trendova svinjogojske proizvodnje u Hrvatskoj koji su izrazito negativni, a zbog afričke svinjske kuge ona će pasti još 20% ove godine. Time će domaći potrošači doći u veliki rizik od gladi”, smatra Kuterovac.

A njegovo bi rješenje – pokretanje platforme GoAgro – trebalo doprinijeti povećanju proizvodnje hrane u Hrvatskoj.

“Pomoću naše platforme, koja omogućuje susret proizvođača i potrošača, namjenski se proizvodi hrana”, ističe. Najavljuje i proširenje projekta, odnosno platforme, na prodaju voća i povrća.

“Pregovaramo s proizvođačima povrća, nakon kojih bi na red trebali doći i proizvođači voća, pa i svi ostali. Platformom GoAgro želimo potrošačima osigurati hranu u budućnosti”, kaže Kuterovac.

A investicija od 225 eura u “digitalnu” svinju vrlo je jednostavna. Kako je objasnio pokretač projekta GoAgro, kupnjom NFT-a potrošač je zapravo kupio 100 kilograma svinje. Godišnji su prinosi 3%, a ulaganje traje 900 dana. Ovaj dugi period ulaganja nužan je, rekao je Kuterovac, jer “digitalna” svinja ima dodanu vrijednost. “Hrani se GMO free hranom, bez antibiotika. Također, uzgaja se na farmi na kojoj je CO2 otisak znatno smanjen te je energetski neovisna. Zato nam je i potrebno 900 dana. Klasičnu bi svinju mogli uzgojiti mnogo brže”, objašnjava. Također, ističe, ova se investicija isplati jer možemo očekivati da će cijena svinjskog mesa u budućnosti rasti. Kupac pak može odlučiti hoće li nakon 900 dana uzeti svinjske polovice ili svoj NFT token na platformi prodati.

Komentirajte prvi

Organizator
Pod pokroviteljstvom
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close