Nakon 14 godina rad u ‘fušu’ opet legalan

Autor: Marija Brnić , 17. rujan 2007. u 06:30

Kroz dopunsko zanimanje i zaposleni i umirovljenici mogu ostvarivati dodatan prihod, a za što se nakon 1993. godine moralo otvarati obrt

Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore prihvatio je na sjednici u Vinkovcima koncem prošlog tjedna posebnu listu proizvoda u domaćoj radinosti i usluga koje se mogu obavljati kao sporedna zanimanja, a koju resorni ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić treba potvrditi najkasnije do 10 listopada, kada istječe zakonski rok. Time će se, naime, stvoriti preduvjeti za realizaciju srpanjskih izmjena zakona o obrtu kojima je nakon 14 godina u Hrvatsku vraćena mogućnost domaće radinosti i dopunskog zanimanja, kroz koje i zaposleni ili umirovljenici mogu ostvarivati dodatni prihod, a za što se nakon 1993. godine moralo otvarati obrt. Sada se svima otvara mogućnost dodatne zarade, izuzev fizičkim osobama koje već imaju registriran obrt ili slobodno zanimanje i nalaze se u sustavu PDV-a, ili su pak registrirani poljoprivrednici. Zakon propisuje da se domaća radinost i sporedno zanimanje moraju obavljati isključivo osobnim radom, bez zapošljavanja druge osobe, uz ograničenje ukupnih bruto primitaka do iznosa od 10 prosječnih mjesečnih bruto plaća u razdoblju od siječnja do kolovoza prethodne godine, što temeljem podataka za 2006. godinu iznosi 65 tisuća kuna. Što se proizvoda iz kućne radinosti tiče, na listi su se našli oni najjednostavniji, čija izrada ne iziskuje posebne mjere zaštite zdravlja ili sanitarne uvjete, niti prostorije u kojima se izrađuju moraju ispuniti određene minimalno-tehničke standarde, od izrade suvenira, pletenih košara, igrački, suvenira, keramičkih figurica i posuđa, čipki i drugih tkanina. Kako napominju u HOK-u, to su proizvodi čija izrada predstavlja slobodni obrt, dok je kod sporednog zanimanja potrebno udovoljiti i sve posebne uvjete iz Zakona o obrtu.

Na listi usluga, za koje će se odobravati rad zainteresiranima, niz je jednostavnih kućanskih poslova, od održavanja i popravaka do čišćenja ili piljenja drva, popravka odjeće i obuće, ali i primjerice uzgoj puževa ili prikupljanje ljekovitog bilja ili šumskih plodova poput žira, divljeg kestena, mahovine ili lišaja. Svi građani koji se odluče za obavljanje domaće radinosti ili sporednog zanimanja, nakon što lista stupi na snagu, što bi najkasnije trebalo biti 10. listopada, prijavljuju se u županijskim uredima za gospodarstvo, odnosno u uredu Grada Zagreba, sa zahtjevom da im se odobri obavljanje dodatne djelatnosti. U zahtjevu trebaju specificirati koji će proizvod izrađivati ili uslugu pružati, a ako udovoljavaju traženim uvjetima, nadležni će im ured izdati pisano odobrenje za rad. Ta će se odobrenja voditi u zasebnoj evidenciji pri županijskim uredima za gospodarstvo, koji će ujedno svako odobrenje dostaviti i Poreznoj upravi, koja će odrediti visinu obveza koje će se za dodatni rad plaćati. Osobe koje su zaposlenici, naime, uz redovni prihod od plaće, za koji poreze i doprinose plaća poslodavac, imali bi dakle dodatni prihod, a obveze državi plaćali bi sami. Ovisno o tomu odluče li se za plaćanje poreza na dohodak na temelju poslovnih knjiga ili u godišnjem paušalu, odredit će im se i obveza za doprinose. Ukupni godišnji primici kroz dodatni rad mogu iznositi najviše do 65 tisuća kuna, a pređe li se taj iznos, zakon nalaže prestanak obavljanja djelatnosti, ali ne u trenutku kada se pređe dopušteni limit, nego u siječnju iduće godine. Umirovljenici, a računa se da će upravo toj populaciji i biti najatraktivniji povratak domaće radinosti i sporednih zanimanja, neće steći svojstvo osiguranika u obveznom mirovinskom osiguranju. Dosada, naime, umirovljene osobe morale su birati između mirovine i dodatnog prihoda, što ubuduće više neće biti slučaj. Na listi koju su utvrdili u HOK-u, međutim, nema zanimanja za koje je vladalo veliko zanimanje – vođenje poslovnih knjiga poduzetnicima.

Lista usluga koje se mogu obavljati kao sporedna zanimanja:

uzgoj/skupljanje žaba i puževa
skupljanje šumskih proizvoda i ljekovitih trava
popravak cerada i opreme za kampiranje
popravak mreža i užarije
popravak i održavanje ambalaže od drva
popravak i održavanje ostalih proizvoda od drva (npr. drški, metli, vješalica, ukrasnih figurica, kovčega itd.)
popravak i održavanje proizvoda od gume (prijenosnih vrpci, pogonskog remena, odjevnih proizvoda od gume…)
oslikavanje figura i drugih ukrasa od keramike
popravak i održavanje keramičkih cijevi i odvoda, uključujući i sustave u industrijskim pogonima
popravak i održavanje mlinskog i brusnog kamena
kovanje metala samo za potkivanje životinja
popravak, održavanje, preinaka i održavanje čamaca za razonodu i sport?prepariranje
popravak obuće i drugih kožnih predmeta
popravak predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo (popravak bicikla, krpanje i manje prepravljanje odjeće…)
pakiranje pošiljaka i zamatanje darova
piljenje drva za kućanstva
pečenje plodina
usluge kućanstava koja zapošljavaju poslugu (pranje i glačanje odjeće, čišćenje)
skrb za kućne ljubimce
ostale djelatnosti (astrološke i spiritualističke djelatnosti, čišćenje cipela, poslovi nošenja..)

Lista proizvoda koji se mogu proizvoditi u domaćoj radinosti:

proizvodnja tekstilne pređe i konca te tkanina od prirodnih vlakna na tradicionalan način
proizvodnja pamučne tkanine na tradicionalan način
proizvodnja užadi konopca i mreža na tradicionalan način
proizvodnja tila, čipke, uske tkanine, pozamanterije i vez, samo ručnim radom
izrada ukrasnog pribora, vrpci, resa, pompona, samo ručnim radom
izrada čipki u vrpcama ili u motivima vezenih tkanina, samo ručnim radom
proizvodnja filca, samo ručnim radom
proizvodnja pletenih i kukičastih tkanina, samo ručnim radom
izrada gornjih dijelova obuće i papuča
proizvodnja predmeta od pluta, slame i drugih pletarskih materijala
izrada sjenila za svjetiljke od papira i kartona
slikanje na staklu i kristalu
izrada staklenih sjenila za svjetiljke
proizvodnja keramičkih proizvoda za kućanstvo i ukrasnih predmeta
izrada predmeta za uspomenu i suvenira, umjetnog cvijeća od papira i tkanine
izrada lutki, samo s ljudskim likom, te igračaka koje predstavljaju životinje i druga bića
izrada kišobrana, štapova za šetnju, dugmadi, patentnih zatvarača
proizvodnja od ljudske i životinjske dlake

Komentirajte prvi

New Report

Close