Najzaduženije tvrtke koje se bave otpadom i opskrbom vodom

Autor: Suzana Varošanec , 11. kolovoz 2016. u 11:58
Na kraju lipnja blokirani prosječno u 'crvenom' 600 tisuća kuna, što je 1,9% više nego prije godinu dana/Thinkstock

Smanjio se ukupan iznos neizvršenih osnova za plaćanje u svim županijama, osim u Krapinskoj i Šibenskoj.

Podatak koji po mnogima signalizira da su potrebne nove sektorske analize dolazi iz Fine u novoj informaciji o stanju blokada, a glasi: u prosjeku najzaduženiji su poslovni subjekti u području opskrbe vodom, uklanjanja otpadnih voda, gospodarenja otpadom te djelatnosti sanacije okoliša.

Prosječan dug im je promatrano prema ročnosti, u određenim kategorijama, veći od ukupnog prosjeka te djelatnosti. Tako prosječan dug onih koji su blokirani neprekidno od 181 do 360 dana, iznosi 3,96 milijuna kuna, a još je veći prosjek blokiranih do 30 dana, kod kojih samo 7 poslovnih subjekata duguje prosječno 7,23 milijuna kuna. U navedenoj djelatnosti ukupno su blokirana 122 poslovna subjekta. Najnovija informacija Fine, osim što je alarm za poduzetnike, potvrđuje i bilancu otpisanih, koju izražavaju sljedeći podaci. S jedne strane, to su na kraju lipnja blokirani subjekati u RH, prosječno u 'crvenom' za iznos od 599,76 tisuća kuna duga, što je za 1,9% više nego prije godinu dana.

Pritom je prosječan dug porastao u većini županija – i to od 0,8% u Zadarskoj županiji do 52,3% u Šibensko-kninskoj i 73,4% u Krapinsko-zagorskoj županiji. Inače najzaduženiji su blokirani subjekti Grada Zagreba sa 907 tisuće kuna, a slijede oni Međimurske županije sa 858 tisuća, Krapinsko-zagorske sa 783 tisuće te Splitsko-dalmatinske županije sa 774 tisuća kuna dospjelih neizvršenih osnova. S druge strane, to je ukupan iznos neizvršenih osnova za plaćanje, koji je u svim županijama, osim u Krapinsko-zagorskoj i Šibensko-kninskoj, manji u odnosu na stanje godinu dana ranije. Pitanje stoga glasi što je razlog trendovima suprotnog predznaka, rastu prosječenog duga blokiranih naspram pada u 'totalu'.

 

Brkanić

Dugotrajno blokiranima još je gore. Dio tvrtki predsanacijom se izvukao, pa se ukupan dug nije povećao.

Revizor Vlado Brkanić smatra da se poslovno problematičnim subjektima koji imaju dugotrajnu blokadu situacija još više pogoršala. Za razliku od toga postoji dio subjekata koji su, kaže kroz predsanaciju i druge oblike financiranja, otkonili svoju insolventnost i nelikvidnost, čime su pridonijeli da nije došlo do porasta ukupnog iznosa duga. Ipak on je kritičan, i kaže kako poduzetnicima malo znače ovi statistički podaci. "Izražavaju poslovno stanje županije, ali konkretno na koga se to odnosi, poduzetnici koji s takvima stupaju u poslovne odnose trebaju dodatno sami istraživati. Prvi indikator poslovnih problema svakako je 'lista srama' Porezne uprave, no korisne bi im bile i preporuke Fine, a ne samo suhopoarni podaci koji na makro razini upućuju na trendove", kaže Brkanić.  

Rekorderi po visini duga od 7,2 milijarde kuna su poslovni subjekti s područja Grada Zagreba. Na njih se odnosi 37,7% prijavljenih neizvršenih osnova, dok zajedno sa iznosom blokade poduzetnika iz ukupno pet županija, čine čak tri četvrtine (73,5%) svih neizvršenih osnova za plaćanje u RH. Tako su 2,8 milijardi kn 'teški' dugovi blokiranih subjekata Splitsko-dalmatinske županije, 1,2 mlrd. kn onih iz Istarske, jedne milijarde iz Zagrebačke te 0,8 mlrd. kn Zadarske županije.

Najviše blokiranih subjekata standardno je u trgovini – 7.276, zatim u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (5.396), građevinarstvu (4.224) i prerađivačkoj industriji (3.469). Na godišnjoj razini prosječan je dug porastao u većini djelatnosti. Rast se kreće od 2,8% u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima do 40% u području opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije, 42% u području javne uprave i obrane; obveznog socijalnog osiguranja te 54% u području umjetnosti, zabave i rekreacije. Smanjenje za 3,7% bilježi građevinarstvo, za oko 5% prerađivačka industrija, za 14% poslovanje nekretninama, za 15% prijevoz i skladištenje, 17% obrazovanje i 19% djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close