Najpopularniji certifikati za upravljanje kvalitetom

Autor: Majda Žujo , 18. srpanj 2013. u 22:00
HACCP sustav služi procjeni i kontroli opasnosti/FOTOLIA

Certifikat je ono što bi kupcima i poslovnim partnerima trabalo jamčiti da je proizvod visoke kvalitete, siguran, i lako dostupan.

U borbi za potrošače, certificiranje prehrambenih proizvoda postala je sve češča praksa, ali i nužnost za proizvođača.

Bez nekih certifikata uopće više nije moguće poslovati, a neki pak služe kao dodana vrijednost koja će privući nove i zadržati postojeće kupce. Certifikat je ono što bi kupcima i poslovnim partnerima trabalo jamčiti da je proizvod visoke kvalitete, siguran, i lako dostupan. Osim toga, od kada je tržište postalo globalno, širenje problema oko sigurnosti hrane postaje veće nego ikada. Kao posljedica toga, prehrambene tvrtke prepoznale su potrebu za usmjeravanjem aktivnosti duž cijelog prehrambenog lanca, provedbom Sustava upravljanja sigurnošću hrane (FSMS – Food Safety Management System), kako bi se osigurala sigurnost hrane koja udovoljava zakonodavstvu i svim specifikacijama lanca hrane, te daje  potrošačima visoku razinu povjerenja u proizvode koje kupuju.

U prehrambenoj industriji najpopularniji i najprepoznatljiviju su ISO (Međunarodno udruženje za norme) certifikati za upravljanje kvalitetom i okolišem te HACCP certifikat koji jamči sigurnsot hrane. No, osim njih, posljednjih su godina sve popularniji i eko certifikati koji jamče da je neki proizvod uzgojen prema ekološkim standardima, a traženi su i oni koji potvrđuju da je neku proizvod u skladu sa islamskim ili židovskim zakonima, odnosno Halal i Kosher.

A kada je riječ o standardnim certificiranim sustvima najčešći je ISO 9001 sustav upravljanja kvalitetom koji je prepoznatljiv svugdje u svijetu. Označava kvalitetu upravljačkih procesa koja se odnosi na sve značajke vezane uz proizvodnju (ili uslugu) koju zahtjeva kupca. Općeprihvaćeni standard za poslovne subjekte koji se bave proizvodnjom hrane diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj je i HACCP koji pomaže prilikom identifikacije, procjene i kontrole opasnosti koje mogu biti vezane za određeni proizvod.  

Agrokor

Primjer Jamnice

"U svrhu osiguranja kvalitete proizvoda i poslovanja Jamnica je certificirana prema normi ISO 9001:2000 te ima certificiran sustav upravljanja sigurnošću hrane (HACCP sustav). Nama, kao proizvođaču, to predstavlja potvrdu dobre proizvođačke prakse, a krajnjem potrošaču sigurnost kod odabira našeg proizvoda", kaže nam Anja Linić, direktorica Ureda za odnose s javnošću Agrokora. Osim već spomenutih, kaže kako Jamnica posjeduje i certifikat ISO 14001:2004, NSF International Bottled Water Certificate – FDA Regulations, US Army certifikat, te su certificirani u svih 50 američkih država, a Jana, prirodna mineralna voda, jedina u regiji ima CarbonFree® certifikat kojim se pokazuje inicijativa smanjenja ugljičnog otiska tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda. "Osim certifikata za američko tržište, Jamnica ima i Kosher certifikat koji vrijedi za sve države", kaže Linić.

Komentirajte prvi

New Report

Close