Najnovije obećanje glasi – brza cesta do 2018. godine

Autor: Agencija VLM , 13. svibanj 2013. u 10:27
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ako u tijeku gradnje propadne tvrtka koja izvodi radove, onda ćemo natječaj morati ponoviti – dodao je, za svaki slučaj, ministar prometa.

Trebala je biti dovršena 2003. godine, pa 2005., 2008. 2011., 2013. godine… Uoči ovih ili onih izbora političari su pomicali rok u kojem će “sigurno” biti izgrađena brza prometnica iz Zagreba preko Križevaca do Koprivnice. Najnovije predizborno obećanje glasi – brza cesta do Križevaca bit će gotova do jeseni 2015. godine, a do Koprivnice najkasnije 2018. godine.

Bez cestarine

Dao ga je u subotu u Koprivnici ministar prometa Siniša Hajdaš-Dončić, koji je u Koprivničko-križevačku županiju “potegnuo” kao član predsjedništva stranke kako bi podržao SDP-ove kandidate na lokalnim izborima. Na željeznički kolodvor došao je vlakom koji je, kako je to u Hrvata uobičajeno, kasnio. Sedam minuta.

– Do ljeta ili jeseni 2015. godine bit će završena dionica brze ceste do Križevaca.. Paralelno s time Hrvatske ceste projektiraju – sve do razine građevinske dozvole – nastavak koji sada ne postoji, dionicu do Koprivnice. I to će biti gotovo 2015. godine, za projektnu dokumentaciju potrebno je oko 18 mjeseci. Slijedi otkup zemljišta, a potom će se cesta početi graditi. Realno je očekivati dovršetak gradnje 2017. ili 2018. godine – izjavio je Hajdaš Dončić, naglasivši kako je SDP-ova Vlada srušila HDZ-ov projekt autoceste (Podravsko-bilogorskog ipsilona) i prometnici vratila status brze ceste, što će reći da se neće plaćati cestarina.

Pruga do 2019.

Zlu ne trebalo, ipak je dodao jedan “ali” u vezi s rokovima gradnje.

– To kažem sa zadrškom jer nitko ne može predvidjeti kako će završiti natječaj za gradnju. Ako pratite građevinski sektor, onda znate da se često u tijeku nekih građevinskih radova događa da propadne građevinska tvrtka koja ih obavlja, a onda se natječaj, prema Zakonu o javnoj nabavi, mora ponoviti – rekao je ministar prometa i dodao kako je novac za dionicu brze ceste do Križevaca osiguran, a bit će osiguran i za dionicu do Koprivnice.

Hajdaš Dončić također je dao hodogram gradnje drugog željezničkog kolosijeka na pruzi od Zagreba do Koprivnice.

– Krajem godine, i to milijun posto, počinje gradnja od dugog Sela do Križevaca, a cijela trasa do Koprivnice bit će gotova 2019. godine – kazao je on.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Koja jadna vlada. Glavna preokupacija ministra je da li ce izvodjaci prezivjeti do kraja projekta. Iz toga se da zakljuciti da je optimizam Hajdas Doncica u svezi perspektiva hrvatske ekonomije i gradjevinske indsustrije negdje oko nule.

pričam ti (predizbornu) priču….

New Report

Close