Najjači fond u regiji postao vlasnik Solvisa, ciljaju globalni zamah

Autor: Mladen Miletić , 16. svibanj 2024. u 07:11
Stjepan Talan, čelnik varaždinske firme koja je ušla u partnerstvo s fondom čije je sjedište u Ljubljani/Neva Žganec/PIXSELL

Stjepan Talan ostat će suvlasnik i direktor varaždinskog proizvođača panela i fotonaponskih rješenja.

Specijalni investicijski fond Advance Capital Partners i Stjepan Talan postigli su dogovor o strateškom partnerstvu u Solvisu, velikom hrvatskom proizvođaču solarnih panela i integriranih fotonaponskih rješenja.

“Nakon ispunjenja određenih ugovornih uvjeta i ishođenja regulatornih odobrenja nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, specijalni investicijski fond kojim upravlja Advance Capital Partners postat će vlasnik 60% poslovnih udjela u Solvisu”, navodi se u objavi Advance Capitala.

Strateško partnerstvo omogućit će, navode, provedbu zajedničkih strateških razvojnih planova, internacionalizaciju poslovanja i razvoj novih ekološki prihvatljivih energetskih rješenja, a što bi uvelike trebalo doprinijeti postizanju veće energetske učinkovitosti u cijeloj regiji.

Vodeći u Adria regiji
“Zahvaljujući diverzifikaciji poslovanja i vlastitom razvoju najnaprednijih solarnih sustava Solvis je već danas vrlo uspješan na svjetskim tržištima. Naši planovi su vrlo ambiciozni, a za njihovu provedbu želimo unaprijediti korporativno upravljanje društvom, privući dodatne kvalificirane stručnjake, razviti i implementirati značajne projekte za Solvis kao i omogućiti zelenu tranziciju u regiji.

Stoga smo u prvom redu željeli pronaći financijski snažnog partnera koji će razumjeti naš poslovni model i pomoći nam u sljedećoj fazi razvoja. Vjerujem da smo ga pronašli u Advance Capital Partners”, kaže Stjepan Talan, koji ostaje suvlasnik i direktor Solvisa.

Predsjednik Uprave Advance Capital Partnersa istaknuo je kako im je cilj razviti Solvis kao vodećeg pružatelja energetskih rješenja u Adria regiji te ga učiniti globalno prepoznatljivim igračem na području naprednih integriranih fotonaponskih modula (BIPV).

“S dodatnim financijskim sredstvima, Solvis će biti sposoban u budućnosti još učinkovitije i brže razvijati vlastite projekte sunčanih elektrana. U sljedećih pet godina planiramo izgraditi dodatne kapacitete u regiji od oko 500 MW, a strateški razvoj u regiji pratit će trendove u području obnovljivih izvora energije, što znači razvoj Solvisa kao vodećeg regionalnog pružatelja energetskih rješenja za poslovne korisnike i kućanstva”.

Solvis je u 2023. ostvario više od 100 milijuna eura prihoda, a zapošljava oko 300 ljudi. Većinu proizvodnje izvozi u Njemačku, Francusku, Kanadu, Nizozemsku, Tursku, Italiju, Austriju, Dansku, Španjolsku, Maroko i Dubai, a integrirani fotonaponski moduli Solvisa bili su instalirani i na krov novog Google kampusa u Silicijskoj dolini. Tvrtska je do sada instalirala više od 350 sunčanih elektrana i najveći je proizvođač fotonaponskih modula u jugoistočnoj Europi.

“U sljedećim godinama želimo provesti ambicioznu strategiju, unaprijediti naše proizvodne kapacitete, ući na nova tržišta i povećati broj zaposlenih, pri čemu će sjedište tvrtke i nakon zaključene transakcije ostati u Varaždinu”, najavljuje Talan.

Jedna od glavnih aktivnosti Solvisa i dalje ostaje izgradnja fotonaponskih sunčanih elektrana za poslovne korisnike i privatne ulagače po principu “ključ u ruke”.

Novi strateški partneri zajedničkim će razvijati planove za izgradnju najmanje 17 velikih sunčanih elektrana s ukupnom snagom od oko 250 MW do 2026. Navedeni projekti konkretno će doprinijeti strateškim energetskim ciljevima RH u smislu znatnog povećanja proizvodnih kapaciteta te energetske učinkovitosti i samostalnosti zemlje.

Ciljanih 150 mil. eura
Inače je za svoj specijalni investicijski fond Advance Capital Partners u prvom krugu prikupljanja kapitala prikupio je 120,5 milijuna eura, čime je je postao najveći privatni fond kapitala u regiji.

Ciljana vrijednost fonda je više od 150 milijuna eura. Ciljani sektori fonda su energetska rješenja, IT, mobilnost/logistika, specijalizirana trgovina/e-commerce, zdravstvo, industrijske tehnologije i druge posebne mogućnosti.

Nakon ispunjenja određenih uvjeta drugi alternativni investicijski fond Advance Capital Partners sa 50 milijuna eura ciljane vrijednosti postat će vlasnik Grupe Big Bang koja do 2028. planira ostvariti više od pola milijarde eura prihoda, a vlasnik je i hrvatske tvrtke Sancta Domenica.

Komentirajte prvi

New Report

Close