Najbolji hrvatski gin je iz Zagore, manastiru Krka tri srebra za rakije

Autor: Zoran Vitas/VL , 05. lipanj 2024. u 12:03
Bračni par Drago Nosić i Jelena Majić Nosić vode vrgoračku destileriju Poetica/Ivo Čagalj/PIXSELL

Hrvatske destilerije odnijele niz značajnih priznanja na prestižnom IWSC natjecanju u Londonu.

Izvrstan nastup imali su naši destileri na IWSC-u, International Wine and Spirits Competition – čak 25 medalja s prestižnog natjecanja stiže u Hrvatsku, a dvije su one najviše, Gold Outstanding.

To znači da su kod žirija čijih se stotinjak članova okupilo u Londonu ostavila poseban dojam u odnosu na ostale u konkurenciji. U kategoriji rakija od koštuničavog voća Gold Outstanding medalju osvojila je Viljamovka destilerije Šimić iz Požege ostvarivši 98 bodova.

“Ukusno odvažno, s velikim udarom zrele marelice na nosu, upotpunjeno suptilnom jedinstvenošću fermentacije. Nepce nudi jasne note marelice s dozom papra, što dovodi do dugog, pikantnog završetka”, mišljenje je žirija. Isto odličje pripalo je i rakiji Martin Albus od Lješnjaka PP Orahovice koja je dosegla i bod više (99) u kategoriji rakija od orašastih plodova.

Zlatna osječka dunja
“Prepustite se esenciji lješnjaka isprepletenoj s bogatim kakaom i svježim citrusima na nosu. Savršeno procijenjena slatkoća i skladno integrirani alkohol nose složene slojeve okusa, potkrijepljene bogatom bazom od tartufa s obiljem svježe lomljenog lješnjaka. Postoji bogati intenzitet poput čokoladnog namaza bez previše gorčine ili šećera, prije harmoničnog, dugotrajnog završetka”, navodi žiri o destilatu iz Orahovice.

Zlato je dobila i rakija Jedna dunja Obrta Romić iz Osijeka koja je ostvarila 95 bodova u kategoriji voća sa sjemenkama. “Voćne i paprene arome na nosu dovode do nepca prepunog voća iz voćnjaka i začina od pečenja. Lagane note divljeg meda uravnotežuju taninsko voće, kulminirajući dugim, zadovoljavajućim, cvjetnim završetkom”, kaže žiri za tu slavonsku rakiju.

Imamo i zlato u kategoriji klasičnih ginova, osvojila ga je destilerija Poetica iz Vrgorca sa 96 bodova čime je za jedan bod nadmašena ocjena Old Pilot’sa iz 2019. na istom natjecanju te smo tako dobili i novi najbolje ocijenjeni hrvatski gin u povijesti.

“Zeleni kardamom i indijski začini, s notama citrusa. Snažno nepce savršeno je uravnoteženo s prekrasnom kompleksnošću kardamoma koji je dobro integriran. Lik se sjaji dodatkom vode”, ocijenili su suci za gin koji dolazi iz Zagore.

Obje destilerije imale su i srebrne medalje, a vrlo im je malo nedostajalo za zlato. Obrt Romić dobio je 93 boda za Jednu jabuku Barrique, a 90 bodova za Jednu lozu muškat Barrique. Poetica je ostvarila 91 bod za Limited Barrel Aged Old Tom Gin odležavan u bačvama trnjka vinarije Gašpar, 92 za Olive infused Gin infuziran bračkim maslinama, 90 za Summer Bonnet Gin koji je infuziran vrgoračkim jagodama. Destilerija Šimić je za Šljivovicu dobila 94 boda, a za Viljamovku 90 bodova.

U cijeloj priči zanimljiv je i jedan kulturološki fenomen – tri srebra za svoje rakije osvojio je Manastir Krka – Loza je dobila 91 bod, Loza Mediterraneo također 91 bod, a Loza Travarica 90 bodova.

Dva vinska srebra
Priču o srebrima zaokružimo s još dva gina. Za svoj Raven’s London Dry Gin destilerija Gavran dobila je 91 bod, a Edelweisser 90 za svoj Velebit Infused Gin. Da smo u ginovima postali prava mala sila govori i šest bronci koje su naše destilerije dobile.

Zanimljivo je i da je destilerija Edelweisser dobila dvije nagrade za Dalmatian Dry Gin, broncu u kategoriji klasičnih ginova, ali i srebro u kategoriji mješavina gdje se ginovi miješaju s izvrsnim tonicom Franklin & Sons. Bronce su još dobili viška vinarija i destilerija Vislander za Issa Citrus Dry Gin, bračka destilerija s778 Heritage za London Dry Gin, K Distillery za London Dry Gn, riječ je inače o destileriji iz Vojnića.

Bronca je otišla i Old Gods Distillery za Svarin London Dry Gin te destileriji Blazar Tech za The Code Gin. Destilerija Šimić ima broncu za Dunjevaču Barrique, a Šušnjar za Šljivovicu.

U vinima ove godine nismo imali zlata, no tu je 10 medalja, među kojima dva srebra koja je odnijela Agrolaguna za Festigia Malvaziju Istarsku berbe 2023. i pjenušac Festigia Blanc De Moi Brut 2017.

Komentirajte prvi

New Report

Close