Nagrada Zlatni ključ najboljim izvoznicima u 2023. godini

Autor: Poslovni dnevnik , 03. srpanj 2024. u 22:00
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Na konvenciji u Mozaik Event Centru 17. put dodijeljene nagrade Zlatni ključ.

Tvrtka Končar Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) dobitnica je nagrade Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika u 2023. godini, DOK-ING za srednje velikog izvoznika, a Porsche Digital Croatia nagrađen je u kategoriji najboljeg malog i mikro izvoznika.

Bio je to samo dio nagrada koje su podijeljene u ukupno 20 kategorija na uspješnoj 19. konvenciji hrvatskih izvoznika održanoj u ponedjeljak u Zagrebu, dok su HIZ-ove nagrade Zlatni ključ dodijeljene 17. put. Konvencija je okupila brojne uzvanike, na čelu s predsjednikom Vlade.

Andrej Plenković istaknuo je da su izvoznici okosnica hrvatskog gospodarstva te da najviše pridonose ubrzanju rasta, “a na državi i Vladi je da nastavi stvarati dobar okvir i olakšavati im poslovanje”.

Predsjednik Hrvatskih izvoznika Davor Baković istaknuo je važnost ulaganja u inovacije i nove tehnologije, bez kojih se ne može konkurirati na stranim tržištima, dok je ministar gospodarstva Ante Šušnjar izjavio da treba jačati izvozne politike i izvoz općenito, posebice finalnih proizvoda.

KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori d.d.

Društvo s proizvodnim programom na području distributivnih, specijalnih i srednjih energetskih transformatora do 160 MVA i 170 kV u grupi Končar – Elektroindustrija d.d., i u 2023. godini nastavilo je niz uspješnih poslovnih godina unatoč složenim i dinamičnim uvjetima na tržištu. Posljedice koje je ostavila globalna pandemija Covid-19, poremećaji u dobavnim lancima, porast cijena glavnih sirovina, materijala i energenata te utjecaj inflacije općenito, obilježili su i 2023. godinu. Unatoč složenom globalnom okruženju Društvo je i u 2023. ostvarilo dodatni iskorak i ponovno značajno nadmašilo zacrtane poslovne planove. Ostvarena je ukupna prodaja roba i usluga u 2023. od 323,1 mil. eura. Prihod ostvaren u izvozu dominira te s vrijednošću od 291,8 mil. eura čini 91% prihoda od prodaje. Broj od 754 prosječno zaposlenih u Končar D&ST-u tijekom 2023. pozicionira društvo među velika hrvatska poduzeća. Društvo izvozi u više od 40 zemalja – uz europsko, i na zahtjevna tržišta Afrike i zemalja Arapskoga zaljeva. Primjerenim načinom upravljanja valutnim i nabavnim rizicima, korištenjem novih tehničkih rješenja i povećanjem produktivnosti u 2023. godini ostvarena je neto dobit u iznosu od 50,7 milijuna eura, što društvo financijski jača i omogućava mu razvojne i modernizacijske iskorake. Tijekom 2023. investirano je ukupno 7,3 milijuna eura, što uključuje i stjecanje većinskog udjela u Ferokotao d.o.o. Osim uobičajenih investicija u modernizaciju strojnog parka i opreme, započete su i aktivnosti na investicijskom projektu “Održivi SETup za razvoj društveno i okolišno odgovorne proizvodnje” (“Održivi SETup”). Cilj projekta Održivi SETup je normalizacija postojeće razine proizvodnje kroz povećanje skladišnih, proizvodnih i administrativnih prostora, čime će se omogućiti bolja protočnost materijala i gotovih proizvoda i učinkovitija organizacija proizvodnih procesa.

KONČAR – D&ST pogon u zagrebačkom Jankomiru; Vanja Burul, predsjednik Uprave Končar D&ST-a/Božidar Babić; PD

DOK-ING d.o.o.

Od svog osnutka 1991. godine, DOK-ING je prošao impresivan put, izrastajući iz skromnih početaka start-upa iz garaže u uspješnu tvrtku koja danas broji 250 zaposlenika. Danas planetarno poznat i etabliran na globalnoj industrijskoj sceni, zahvaljujući impresivnom plasmanu od čak 500 robotskih sustava u više od 40 zemalja diljem svijeta, DOK-ING se bavi integracijom vlastitih inovacija i novih tehnologija, razvija i proizvodi robotske i autonomne sustave. Vodeće načelo DOK-ING-a, “Don’t send a man to do a machine’s job”, utjelovljuje nepokolebljivu predanost tvrtke očuvanju ljudskih života, okoliša i imovine u opasnim okruženjima. Tvrtkina stručnost pokriva širok portfelj proizvoda za vojnu inženjeriju, nuklearno-kemijsko-biološke i radiološke situacije, krizne situacije, protuterorizam i podzemno rudarstvo. Svojim najnovijim projektom tvrtka je prepoznala globalno potrebu za obradom i zbrinjavanjem otpada te je posljednje dvije godine fokusirana na razvoj postrojenja za pretvaranje nereciklabilnog otpada u čistu energiju, konkretno vodik, doprinoseći time zelenijoj i održivijoj budućnosti. Bilo da se radi o minskim poljima, prirodnim katastrofama ili industrijskim opasnostima, predanost tvrtke ostaje nepokolebljiva. Tijekom trideset godina rada, DOK-ING je ostvario uspješnu poslovnu suradnju s brojnim domaćim i stranim vladama i ministarstvima, nevladinim organizacijama i agencijama, kao i s komercijalnim tvrtkama. Prepoznata po inovativnom pristupu koji je promijenio industrijski krajolik, tvrtka je osvojila već oko stotinu međunarodnih nagrada za inovacije i tehnologije. Tvrtka sa sjedištem u Zagrebu, osnivača i vlasnika Vjekoslava Majetića, u 2023. godini zabilježila je 49,99 milijuna eura prihoda, što predstavlja značajan rast od čak 38,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. DOK-ING se može pohvaliti impresivnim rezultatom izvoza, koji iznosi čak 94 posto.

Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik tvrtke DOK-ING/PD

Porsche Digital Croatia d.o.o.

Kao podružnica njemačkog proizvođača sportskih automobila, Porsche Digital Croatia osnovan je u Zagrebu s ciljem unapređivanja kvalitete digitalnih proizvoda za Porsche i njegove korisnike diljem svijeta. S radom su započeli 2020. godine, a u kratkom roku postali su jedna od najvećih globalnih lokacija Porsche Digitala koja svojim radom značajno doprinosi Porsche ekosustavu. Od samih početaka bilježe stabilan rast, pa su tako u 2023. godini ostvarili rast prihoda od 80 posto, na gotovo 13 milijuna eura. Danas broje više od 160 stručnjaka za dizajn i razvoj softvera, umjetnu inteligenciju, strojno učenje i obradu podataka koji uz pomoć najnovijih tehnologija razvijaju više od petnaest globalnih digitalnih rješenja za Porsche. Neka od njih su MyPorsche mobilna aplikacija za vlasnike Porsche vozila, analize podataka za poboljšanje vozačkog iskustva ili proizvodnje, over-the-air tehnologije za ažuriranje komponenti vozila, eCommerce platforma za online prodaju Porsche proizvoda i brojna druga. Uz impresivne rezultate, Porsche Digital Croatia iza sebe ima i tri uzastopno osvojene nagrade za jednog od najboljih poslodavaca u Hrvatskoj, a cilj im je nastaviti graditi tvrtku u pozitivnom smjeru te postati središte digitalnih inovacija i visokotehnoloških rješenja u automobilskom sektoru.

Ivan Bello i Lovro Gracin, direktori Porsche Digitala Croatia/PD

Metalac Sever

Počeci trtke u vlasništvu obitelji Sever sežu još u 1967. godinu kada su postavljeni temelji male obrtničke radionice. Od 1990. godine počinje ekspanzija Metalca Sever na europska tržišta, a godine predanog rada i iskustva te kontinuiranog ulaganja u nove tehnologije i ljudske resurse učinile su Metalac Sever prepoznatljivim proizvođačem učvrsnog i ovjesnog pribora. Tvrtka raspolaže vlastitim proizvodnim pogonom, skladišnim prostorom, kao i potrebnim strojevima i alatima za proizvodnju. Iz pogona Metalca Sever u Vrbovcu godišnje izlazi više od 20 milijuna komada proizvoda. Najvećim dijelom to su obujmice za nošenje i učvršćivanje cijevi, od čega 98 posto završi u izvozu. Najznačajniji kupci su im u Njemačkoj, ponajprije Fischer, Rehau, Würth, a nakon toga i liechtensteinski Hilti te svi ostali. Kupci dolaze iz ukupno dvadesetak zemalja. Zanimljiva je činjenica da iako Metalac Sever danas zapošljava 96 ljudi, a prihod mu se kreće na razini od 7,5 milijuna eura, tu se i dalje radi o obrtu. I to obrtu koji svake godine bilježi rast, pa je tako prošle godine rast dosegao razinu od čak 25 posto, a broj zaposlenih u uspješnoj vrbovečkoj tvrtki veći je za 7 posto u odnosu na 2020. godinu.

Stjepan Sever, vlasnik tvrtke Metalac Sever/Žarko Bašić/PIXSELL

JGL d.d.

Kao najveća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, globalnog dosega i inovativni lider u terapijskim područjima gripe i prehlade, oftalmologije i dermatologije, JGL već 33 godine raste i razvija poslovanje širom svijeta, a zahvaljujući stalnom investiranju u istraživanje i razvoj, proizvodne pogone i tehnologiju, tvrtka se svrstava među vodeće proizvođače sterilnih farmaceutskih oblika u Europskoj uniji. Poslovno-istraživačko-proizvodni kompleks JGL Pharma Valley u Rijeci spaja najbolje prakse upravljanja proizvodnim procesima, najmodernije tehnologije u farmaceutskoj proizvodnji i visoke standarde zaštite okoliša. Kompanija je u 2023. godini finalizirala kapitalni investicijski projekt INTEGRA, vrijedan 53 milijuna eura. Njime su integrirani razvojni, proizvodni i skladišni kapaciteti, a obuhvaća tri cjeline – istraživanje i razvoj, komercijalnu proizvodnju i logistički centar. Zahvaljujući toj investiciji, JGL se svrstava u rang kompanija koje u vlastiti razvoj ulažu znatno više od europskog prosjeka. Kao tvrtka posvećena brizi za zdravlje i dobrobit ljudi, JGL aktivno i kontinuirano radi na inovativnom pristupu razvoju novih proizvoda u ključnim terapijskim područjima namijenjenih globalnom potrošaču. Godinu 2023. Grupa JGL završila je s ukupnim prihodima u visini od 213 milijuna eura te ostvarila dobit prije oporezivanja od 21,4 milijuna eura. Gotovo 86 posto prihoda iz core businessa ostvaruje se izvan Hrvatske. Sa 1283 zaposlenika u Grupi, JGL danas kroz distributere i B2B odnose posluje na ukupno 60 tržišta svijeta, izravno i posredstvom partnera. Portfelj čini 150 brendova, 300 proizvoda i 650 varijacija prilagođenih potrebama specifičnih tržišta. Vodeći izvozni brend kompanije je Aqua Maris koji je lansiran 1999. godine te kojeg čine 100 posto prirodni proizvodi na bazi morske vode iz Jadrana za prevenciju i terapiju bolesti gornjih dišnih puteva. Radi se o prvim i jedinim medicinskim proizvodima na svijetu koji su certificirani bez mikroplastike. Od ostalih ključnih brendova ističu se Vizol S, Meralys, Aknekutan i Dramina.

Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a/PD

HAIX® 100 posto Made in Europe

Gornjište i đon moraju biti sastavljeni u Europi. Samo tako cipela može, sukladno propisima EU, nositi oznaku “Made in Europe” – čak i onda, ako su pojedine komponente proizvedene u Aziji, Africi ili negdje drugdje u svijetu. U HAIX®-u “Made in Europe” nije samo fraza, nego i praksa koju se dnevno živi. Ako na cipeli stoji “Made in Europe”, onda tvrtka jamči da je cipela doista 100% i proizvedena u Europi. U proizvodnom pogonu HAIX Obuće u Maloj Subotici, 1300 radnika dnevno proizvodi oko 8000 pari cipela, što pak znači, da HAIX Obuća godišnje proizvede oko 1,88 milijuna pari funkcionalnih cipela, najviše kvalitete. Proizvodni pogon HAIX Obuće u Maloj Subotici ubraja se među najmodernija postrojenja za proizvodnju cipela u svijetu. Stoga HAIX puno ulaže u automatizaciju procesa i robotizaciju u proizvodnji cipela. Taj korak prema održivoj proizvodnji doprinosi i efikasnosti te zdravlju zaposlenika. Tvrtki je vrlo važna najviša kvaliteta, a jednako tako i održivost, stoga HAIX® puno pažnje pridaje upravo tim područjima. Proizvodni pogoni imaju certifikat zaštite okoliša ISO 14001. Na lokaciji u Maloj Subotici HAIX gradi vlastitu integriranu fotonaponsku elektranu, a u proizvodnji upotrebljava samo najbolje materijale i sirovine certificiranih dobavljača koji odgovaraju OEKO-TEX® 100 standardima. Za osiguranje stalne, visoke kvalitete sirovina, provode se redovite ulazne kontrole robe. Održivo se mora razvijati i sam team proizvođača cipela. Stoga HAIX® veliku pažnju pridaje brizi o zaposlenicima, a posebna naučnicima. Na lokacijama u njemačkom Mainburgu, Hengersbergu i u Maloj Subotici, redovito se obrazuju mladi ljudi u raznim zanimanjima, primjerice za referente u industriji i maloprodaji, za obućare ili za prodavače. HAIX® je time jedan od rijetkih proizvođača cipela, koji još sam obrazuje svoj kadar.

Markus Lins, prokurist tvrtke Haix Obuća/PD

Cromaris d.d.

Poslujući u sastavu Adris grupe, Cromaris je lider hrvatske marikulture i sedma kompanija u svijetu u uzgoju brancina i orade, prepoznat kao predvodnik u svježini i vrhunskoj kvaliteti proizvoda te inovacijama i održivom poslovanju. Osnovan je 2009., objedinjavanjem nekoliko manjih domaćih tvrtki za uzgoj i preradu ribe u novu tvrtku Cromaris sa sjedištem u Zadru. Adris je u razvoj tvrtke uložio više od 200 milijuna eura, što je rezultiralo snažnim rastom svih poslovnih pokazatelja, otvaranjem novih tržišta, širenjem proizvodnog portfelja te daljnjim tehnološkim i proizvodnim unapređenjima. Investicijski ciklus se nastavlja i vrijedan je 20 milijuna eura u sljedeće tri godine. Kompanija raspolaže sa sedam uzgajališta, jednim od najmodernijih mrijestilišta za brancin i oradu u Europi te suvremenim pogonom prerade. Vertikalno je integrirana po načelu “od mora do stola”, što osigurava sljedivost u svim fazama proizvodnje – od vlastitog mrijestilišta, uzgoja, prerade i otpreme te prodajne organizacije na ključnim tržištima. Proizvodni portfelj čine svježa riba – orada, brancin i hama te od 2021. nove dvije uzgojne vrste – gof i zubatac, kojeg Cromaris uzgaja jedini u svijetu. Dio Cromarisove proizvodnje ima i dodatne certifikate za organsku proizvodnju i na tržište se plasira kao Cromaris BIO riba. Po proizvedenim količinama, Cromaris je i najveći proizvođač organske bijele mediteranske ribe. Na inozemnim tržištima ostvaruje 88% količinske prodaje i isto toliko prihoda od prodaje. Uz hrvatsko tržište, izvozi i na većinu EU tržišta, glavninu na talijansko i španjolsko, najvažnija svjetska tržišta bijele ribe. Od osnutka do danas proizvodnja se povećala više od 13 puta, te je Cromaris 2023. zaključio s prodanih 13.610 tona kvalitetne bijele ribe. Cromaris je prva kompanija u industriji koja je objavila godišnje izvješće o održivosti te je najcertificiranija kompanija u industriji i jedina koja za sva svoja uzgajališta ima ASC certifikat – potvrdu ekološke i društveno odgovorne proizvodnje morske hrane.

Ivan Leko, predsjednik Uprave Cromarisa/PD

Vetropack Straža d.d.

Vetropack Straža iz Huma na Sutli bavi se proizvodnjom staklene ambalaže – jednog od najodrživijih ambalažnih rješenja koje je usto i sigurno za pakiranje hrane i pića te zdravlje potrošača. Svoje proizvode Vetropack Straža prodaje i distribuira u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Italiji, BiH i drugim zemljama jugoistočne Europe. Tvornica je osnovana 1860. na području Huma na Sutli, zahvaljujući bogatim izvorima sirovina potrebnih za proizvodnju stakla (drvena građa, voda, pijesak, ugljen) i blizini punionice mineralne vode u obližnjoj Rogaškoj Slatini, Stražinoga prvog kupca. Godine 1996. Vetropack grupa kupila je većinski udio u hrvatskoj tvornici i provela sveobuhvatni proces modernizacije. Danas je to tehnološki visokorazvijena tvornica koja zadovoljava potražnju za staklenom ambalažom u jugoistočnoj Europi i posjeduje certifikate za upravljanje kvalitetom, sigurnošću hrane te zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu. Kompanija je 2022. otvorila i poslovnu jedinicu u Zagrebu namijenjenu korporativnim funkcijama iz različitih odjela. U tvornici su instalirane tri staklarske peći i 12 proizvodnih linija, na kojima se dnevno proizvodi oko 960 tona stakla. Proizvodni program odraz je tržišne filozofije “Staklo oblikovano po mjeri” i obuhvaća više od 400 oblika koji se mogu proizvesti u pet osnovnih boja i nijansama zelene i plave. Uz standardnu, proizvode i ekskluzivnu ambalažu, osmišljenu isključivo prema zahtjevima kupaca. Tvornica ima 669 zaposlenih (krajem 2023.) kojima nastoji osigurati poželjne radne uvjete, razvoj karijere te stalna interna i eksterna usavršavanja. Maksimalno ulaže u osiguravanje sigurne okoline za rad, zaštitnu opremu i edukaciju o sigurnosti na radu. Vetropack prakticira odgovorno ponašanje prema okolišu i ekonomičnost. Vetropack grupa među vodećim je europskim proizvođačima staklene ambalaže za hranu i pića s ukupno 3772 zaposlenih (2023.) i godišnjim prihodom od 898,8 milijuna švicarskih franaka (2023.). Uz Hrvatsku, Vetropack ima najsuvremenije tvornice te prodajne i distribucijske urede u Švicarskoj i još sedam europskih zemalja.

Darko Šlogar, generalni direktor Vetropack Straže/Mario Antonic

Cemex Hrvatska d.d.

Cemex Hrvatska regionalni je lider u proizvodnji građevinskih materijala koji pruža visokokvalitetne proizvode te pouzdane usluge kupcima i zajednicama u kojima je prisutan. Tvrtka ima najdužu tradiciju i najveći portfelj pouzdanih robnih marki u sektoru. Cement u Kaštelanskom zaljevu proizvodi više od 150 godina, a uz dvije aktivne tvornice u Kaštelima i Solinu ima i sedam betonara, deset kopnenih distributivnih centara u regiji te dva pomorska terminala s kojih uvijek i na vrijeme može zadovoljiti potrebe kupaca. Vodeća je tvrtka u Splitsko-dalmatinskoj županiji po novostvorenoj vrijednosti i jedan od najvećih hrvatskih izvoznika. Prepoznata kao predvodnik u proizvodnji različitih vrsta specijalnih i dekorativnih betona, što njenu ponudu izdvaja od ponude konkurencije na tržištu, tvrtka kontinuirano radi i na promociji betona kao građevinskog materijala budućnosti. Cemex Hrvatska posluje u regiji koja obuhvaća Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju i Sloveniju, kao i na brojnim drugim europskim tržištima. U Bosni i Hercegovini Cemex ima pet terminala u Prijedoru, Banja Luci, Kupresu, Tomislavgradu i Ljubuškom, što za rasuti, što za uvrećani cement, a Cemexovi materijali grade i kapitalne projekte poput Koridora 5C ili Hidroelektrane Dabar. Kompanija strategiju ostvaruje na načelima održivog razvoja, a klimatsku strategiju Budućnost na djelu temelji na dekarbonizaciji proizvodnje te korištenju čiste energije, ali i razvoju niskougljičnih i u konačnici ugljično neutralnih građevinskih proizvoda, od kojih su niskougljični cementi na tržištu dostupni već sad pod brendom Vertua. Od kraja 2023. čak osam tipova Cemexovih cemenata nosi i Environmental Product Declaration (EPD) certifikate tipa III, koje daju informaciju kupcima o ugljičnom otisku proizvoda tijekom cijelog njihovog životnog ciklusa. Cemex je prvi hrvatski proizvođač građevinskih materijala koji daje ovu vrstu neovisno potvrđene informacije o životnom ciklusu proizvoda svojim kupcima.

Alen Voloder, predsjednik Uprave Cemex Hrvatska/PD

Bomark Pak d.o.o.

Najveći proizvođač stretch folije u Europi Bomark Pak je u 2023. godini ostvario promet od 105 milijuna eura, a po svojoj tržišnoj poziciji pokriva više od 6 posto cjelokupnog EU tržišta. Izvoz u članice Europske unije trenutačno je na razini više od 90 posto ukupne godišnje proizvodnje. Proizvodni pogon nalazi se u Ludbregu na površini od 20 hektara gdje je zaposleno više od 250 zaposlenika. Bomark Pak je trenutačno usred novog investicijskog ciklusa gdje se upravo završava novi proizvodni pogon kojim će se kapaciteti dodatno povećati te će cijela proizvodnja postati još zelenija. Puštanjem u pogon nove elektrane od 15 megavata dokazuje se ustrajnost tvrtke prema održivom razvoju i zelenoj budućnosti. Bomark Pak kontinuirano radi na ostvarenju dugoročnih ciljeva od kojih je jedan od najzanimljivijih svakako i potpuna energetska neovisnost. U tom pogledu, već sada velik dio svojih potreba Bomark Pak ostvaruje kroz energiju dobivenu iz vlastitih energetskih izvora.

Bomark Pak – pogoni tvrtke u Ludbregu/PD

SELK d.d.

Tvrtka SELK na hrvatskom tržištu posluje već duže od 40 godina. Svoje prve poslovne uspjehe ostvarivala je kroz proizvodnju elektroničkih kvarcnih satova, led dioda i mikrovalnih filtara. Od 1992. godine do danas SELK ima jednu od najsuvremenijih backend-proizvodnji na tržištu elektro-keramičkih komponenti. Od 1976. godine, kada je tvrtka osnovana pa do danas, core business kompanije mijenjao se sukladno trendovima na hrvatskom i inozemnom tržištu kao i modelima poslovne suradnje s partnerima. Uspjeh i ponos SELK-a je u tome što je nakon privatizacije tijekom 24 godine povećao deset puta broj zaposlenih radnika. SELK trenutačno zapošljava više od 800 radnika, među kojima je i 10 posto inženjera (sveučilišni stupanj) posvećenih kreiranju novih tehnologija i najsuvremenijoj proizvodnji na tržištu. Osim osposobljavanja vezanih za radno mjesto, posjeduju opsežan interni program osposobljavanja kako bi SELK-ovi inženjeri postigli i ostali na najvišoj internacionalnoj razini. Njihove ideje i posvećenost kvaliteti i visokim zahtjevima tržišta temelj su uspjeha i višegodišnje poslovne izvrsnosti kutinske kompanije. SELK danas posluje u svojstvu pod-izvođača za TDK Electronics OHG u Deutschlandsbergu u Austriji i sukladno zahtjevima globalnog tržišta proizvodi niz visoko razvijenih elektroničkih komponenti poput primjerice višeslojnih varistora, višeslojnih NCS-a, višeslojnih piezo aktuatora i PTC-a. Svi proizvodni procesi odvijaju se u klimatiziranim prostorima veličine 16.300 četvornih metara.

Kruno Križan, direktor tvrtke SELK/PD

Nexe d.d.

Tvornica cementa NEXE najveća je članica NEXE Grupe, regionalnog proizvođača građevinskog materijala. S godišnjim kapacitetom proizvodnje od 1,1 milijun tona cementa i Namala, NEXE je sa 593 zaposlenih prepoznat i kao vodeći proizvođač svježeg betona u Hrvatskoj. NEXE cement prisutan je i na tržištu BiH, Srbije, Mađarske, Slovenije i Austrije, a tvornica cementa do danas je uspješno realizirala brojne projekte u segmentu energetske učinkovitosti, primjene alternativnih goriva i sirovina, obnovljivih izvora energije. Istovremeno je razvijala niskougljične proizvode koji u potpunosti odgovaraju zahtjevima modernoga graditeljstva. U Strategiji NEXE Grupe za razdoblje 2022.-2030. definirana su četiri stupa za stvaranje dodatne vrijednosti: tržišna orijentiranost, implementacija novih tehnologija, operativna izvrsnost te razvoj ljudi i organizacije. Strategija podrazumijeva projekte koji će omogućiti cjelovitu energetsku, zelenu i digitalnu tranziciju. Energetska tranzicija podrazumijeva niz projekata u cilju smanjenja energetske ovisnosti tvornica NEXE Grupe ulaganjem u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, dok zelena tranzicija podrazumijeva smanjenje CO₂ emisija za više od 50% do 2030. U proizvodnji cementa NEXE koristi i zamjenska goriva i sirovine, s ciljem daljnjeg povećanja njihova udjela i u konačnici pozitivnih efekata na smanjenje emisija CO₂. Tako je krajem 2023. uspješno dovršen projekt koji je omogućio korištenje recikliranog građevinskog otpada kao sirovine u proizvodnji cementa, a ulaže se i u fotonaponske elektrane s ciljem povećanja energetske neovisnosti. Među projektima kompanije s ciljem smanjenja ugljičnog otiska ističe se aktualni CO₂NTESSA koji će omogućiti proizvodnju cementa bez emisija CO2 u atmosferu od 2029. Projekt podrazumijeva modifikaciju proizvodnje klinkera, a predvodnik je u veličini industrijske primjene navedene tehnologije i jedan od rijetkih u EU s učinkovitim rješenjem zbrinjavanja uhvaćenog CO2 transportnim cjevovodom do lokacije Bockovac-1, gdje će se CO2 utiskivati u ležište-slani akvifer. Projekt je vrijedan 400 milijuna eura, čime predstavlja jednu od najvećih planiranih investicija u industriju u Hrvatskoj.

Josip Ergović, član Uprave Nexe Grupe/PD

LPT d.o.o.

Po mnogo čemu vodeća i prepoznatljiva kompanija, specijalizirana za proizvodnju žičanih jezgri za madrace i namještaj (što čini oko 90% ukupne proizvodnje, dok se ostatak odnosi na strojogradnju), dio je velike svjetske korporacije Leggett&Platt® koja drži status vodećeg inovatora i lidera u industriji proizvoda za spavanje već 140 godina. Korporacija je vlasnik najviše svjetskih patenata u industriji madraca, a hrvatski dio kompanije uključuje proizvodnju širokog spektra opružnih jezgri, poluproizvoda i gotovih proizvoda za spavanje te strojogradnju. Od početka poslovanja u RH pred 24 godine, pa sve do danas, LPT intenzivno raste, značajno širi proizvodni asortiman, otvara nova tržišta i ulaže velike resurse u konstantnu tehnološku modernizaciju. Čak i u otežanim pandemijskim uvjetima proizvedeno je više od 3 milijuna jezgri godišnje, a 95% ih je izvezeno u više od 30 zemalja svijeta za više od 230 B2B kupaca. LPT posluje u 38.500 četvornih metara proizvodnih prostora, ali na ukupno 155.000 četvornih metara zemljišta, čime je osiguran prostor za realizaciju daljnjih investicija i planova. Uz konstantni rast i moderniziranje objekata i tehnologije, kompanija je ustrajna i u provođenju razvijene okolišne strategije pod internim nazivom ECO INICIATIVE. Davor Gečić, predsjednik Uprave tvrtke LPT Prelog ujedno je unutar korporacije Legget&Platt, Bedding Business Unit President za čitavu Europu, Brazil i Kinu. Tako značajna funkcija Davora Gečića i velik značaj tvornice u Prelogu unutar iznimno velike, američke korporacije rezultat su kontinuiranog uspjeha i kvalitetnog rada, sjajne infrastrukture, kompetentnih i predanih kadrova te svakako odlične i lako dostupne lokacije. Kompanija ima 9 tvornica diljem svijeta i veliko distribucijsko skladište u Francuskoj te sve to zahtijeva i učinkovito upravljanje. Upravo je Hrvatska odabrana za pokrivanje velikog broja poslovnih segmenata cijele kompanije, što svjedoči o stručnosti i kvaliteti tima, ali i povjerenju matične korporacije u LPT.

Davor Gečić, predsjednik Uprave tvrtke LPT Prelog/PD

Pliva d.o.o.

Sa stoljećem tradicije uspješnog poslovanja iza sebe, Pliva je ponosna članica Teva grupe, najveće svjetske generičke farmaceutske kompanije, čije lijekove svakoga dana koristi više od 200 milijuna pacijenata diljem svijeta. Danas je najveća farmaceutska kompanija u Hrvatskoj i jedna od vodećih u regiji Jugoistočne Europe. Proizvodne lokacije u Zagrebu i Savskom Marofu među strateškima su za Teva grupu, a Zagreb je sjedište iz kojeg se upravlja svim tržištima Jugoistočne Europe. Zahvaljujući odobrenjima velikog broja relevantnih svjetskih agencija, Pliva je svrstana među proizvođače koji ispunjavaju najviše standarde kvalitete potrebne za globalno tržište. Pliva kontinuirano ulaže u razvojne i proizvodne aktivnosti, a početkom svibnja u sklopu Plivinog Istraživačkog instituta u Zagrebu osnovan je novi Centar izvrsnosti za istraživanje i razvoj malih molekula. Centar čine visoko kvalificirani stručnjaci koji su do sada radili na istraživanju i razvoju aktivnih kemijskih supstanci. Tim novog Centra izvrsnosti donosi specijalizirane mogućnosti razvoja složenih lijekova kako bi bolje podržao Tevin razvoj kompleksnih proizvoda. Pliva je jedan od najvećih gospodarskih subjekata u RH s čak 90% prihoda ostvarenih na izvoznim tržištima. Plivin proizvodni portfelj uključuje velik broj gotovih oblika lijekova za gotovo sve terapijske skupine i aktivne farmaceutske supstancije. Jedina je farmaceutska kompanija u Hrvatskoj s vertikalno integriranom proizvodnjom, što znači da lijek u potpunosti nastaje na Plivinim proizvodnim lokacijama u Zagrebu i Savskom Marofu. To u konačnici omogućava vrhunsku brigu i kontrolu kvalitete proizvoda. Na Plivinoj proizvodnoj lokaciji u Zagrebu u 2024. planirana proizvodnja trebala bi premašiti osam milijardi tableta. Pliva tržištu nudi proizvode s dodanom vrijednošću, kako u pogledu novih terapijskih sustava i inovativnih načina primjene, tako i u pogledu novih proizvoda. Lokacija u Zagrebu jedna je od najkompleksnijih, ali i strateški najvažnijih u Teva grupi u Europi. Kompanija kontinuirano zapošljava te trenutačno broji više od 3000 zaposlenika.

Pliva Hrvatska – Istraživački institut u Zagrebu/PD

Podravka d.d.

Grupa Podravka hrvatska je multinacionalna kompanija sa sjedištem u Koprivnici. Posluje u dva segmenta, Prehrani (Podravka d.d. Koprivnica, Žito d.o.o. Ljubljana, Mirna d.d., Rovinj) i Farmaceutici (Belupo d.d. Koprivnica), a u svom portfelju ima više od 1800 proizvoda. Izvozi u više od 60 zemalja diljem svijeta, a vlastitu distribucijsku mrežu ima u 16 zemalja. Grupa Podravka posluje u skladu s načelima održivosti te je inovativni lider s nizom snažnih brendova u svome portfelju, kao što su Vegeta, Dolcela, Podravka, Žito, Zlato polje, Lino, Eva, Neofen, Lupocet te mnogi drugi. Grupa Podravka u prošloj je godini ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 713,8 milijuna eura, pri čemu je gotovo 70 posto prihoda ostvareno izvan Hrvatske. Daljnja internacionalizacija, kako u segmentu Prehrane, tako i Farmaceutike, jedna je od ključnih odrednica Strategije poslovanja. U protekloj godini Grupa se velikim dijelom fokusirala na aktivnosti usmjerene na promjenu i unapređenje poslovanja na međunarodnim tržištima, osobito tržištima zapadne i srednje Europe, s ciljem osnaživanja rasta i bolje profitabilnosti u narednim godinama. Budući ubrzani rast i razvoj segmenta Prehrane bazirat će se na kategorijama proizvoda s većim izvoznim potencijalom te usmjerenosti na bogatija i potentnija tržišta u Zapadnoj i Srednjoj Europi.

Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke/PD

Brodogradilište Viktor Lenac d.d.

Povijest “Viktora Lenca” seže u daleku 1896. godinu kada je brodogradilište Lazarus u luci Rijeka, jednoj od najvažnijih tadašnje Austro-Ugarske monarhije, počelo popravljati trgovačke i ribarske brodove. Kroz dugu povijest, “Viktor Lenac”, njegovi dokovi, dizalice, brodovi i ljudi, svi usponi i padovi, obilježili su povijest grada na Rječini. Jedno od vodećih brodogradilišta na Mediteranu za popravke i preinake brodova i offshore objekata, Brodogradilište “Viktor Lenac” raspolaže s tri plutajuća doka, 1200 metara veza unutar uvale Martinšćica i dodatnih 300 metara veza uz radilište Leona površine 130.000 četvornih metara. Time ukupno koristi kopnenu površinu od 220 tisuća metara četvornih te prostor akvatorija od 440 tisuća metara četvornih. Godišnje se realizira oko 80 projekata na brodovima svih vrsta i veličina, od tankerskih do vojnih, a posljednje razdoblje obilježili su kruzeri i veći broj drugih putničkih brodova. “Viktor Lenac” djeluje na svjetskom pomorskom tržištu pod izazovima složenih i neizvjesnih globalnih kretanja. Više od 90% prihoda ostvaruje na stranim tržištima, za niz klijenata od Italije i Njemačke do SAD-a, Meksika… Unatoč izazovima, strategija održavanja kvalitete radova, predanost, fleksibilnost i vizija, provjereni su put zadržavanja povjerenja klijenata i dobivanje prilika kod novih. A to se dokazuje iznimno opsežnom suradnjom sa strateškim klijentom, američkom ratnom mornaricom, u neprekidnom trajanju već cijelo desetljeće. Cjelovita usluga remonta obuhvaća standardne dokovske radove, radove u čeliku i AKZ radove, do specijaliziranih radova na pogonskim i električnim brodskim sustavima. Preinake brodova zasigurno su najsloženiji i najzahtjevniji projekti u cjelokupnoj brodogradnji. Zahtjevniji i od novogradnje. Fleksibilnost i inovativnost ključne su osobine potrebne za uspješno izvođenje projekata preinaka. Te je osobine “Viktor Lenac” iskazao još 70-tih godina prošlog stoljeća kada je među prvima u svijetu započeo s projektima produljenja brodova. Izgradnja novog nadgrađa za smještaj putnika, čime je brod za prijevoz automobila prenamijenjen u brod za prijevoz automobila i putnika, jedan je od većih projekata kojeg je “Viktor Lenac” uspješno realizirao upravo za meksičkog naručitelja, slijedom čega je i nominiran za ovu prestižnu nagradu. Od 2018. godine, Brodogradilište “Viktor Lenac” u vlasništvu je talijanske Palumbo grupe koja je s mrežom od sedam brodogradilišta vodeća u remontu na Mediteranu. Unatoč vrlo malom broju dionica u rukama malih dioničara, dionicom se redovito trguje na Zagrebačkoj burzi.

Sandra Uzelac, predsjednica Uprave Brodogradilišta Viktor Lenac/Erik Kucic

KONČAR – Mjerni transformatori d.d.

Končarova tvrtka za proizvodnju renomirani je europski proizvođač mjernih transformatora za naponske nivoe do 800 kV. Inženjersko i proizvodno znanje stvarano tijekom posljednjih 75 godina garancija su vrhunske kvalitete i dugovječnosti proizvoda kojih isporučujemo kupcima. Naših tristotinjak zaposlenika godišnje proizvede oko 10.000 komada različitih vrsta transformatora koje isporučujemo u više od 100 zemalja svijeta, a osnovna tržišta, uz europsko, su tržište SAD-a i Australije. Od svjetske konkurencije Končar – Mjerne transformatore izdvajaju inovativna rješenja kombiniranih transformatora i transformatora velikih snaga, a prednjače i po uporabi ekološki prihvatljivih izolacijskih tekućina u proizvodima. Zbog svega navedenog za sebe vole reći da su tradicionalna firma s mindsetom start-upa start-upa. Iz Končar – Mjernih transformatora stoga s ponosom ističu: “Velik broj aktivnih tržišta, različitost zahtjeva kupaca i postojano unaprjeđivanje naših proizvoda omogućuju nam da živimo i radimo sukladno našem motu: Transform everyday!”. Novi poslovi i projekti potvrđuju koliko je i ovo društvo iz sastava Končar grupe prepoznatljivo na svjetskim tržištima, pa je tako u kompanijskom glasilu Končarevac u broju za ožujak objavljeno i da su Končar – Mjerni transformatori (KMT) tijekom ožujka za jednu od vodećih svjetskih integriranih energetskih i kemijskih tvrtki Aramco, u vlasništvu države Saudijske Arabije, nakon uspješnog ispitivanja i preuzimanja nezavisnog inspektora kupca, isporučili 21 strujni mjerni transformator naponskog nivoa 380 kV.

Končar mjerni transformatori/PD

Harburg-Freudenberger Belišće d.o.o.

Tvrtka za proizvodnju strojeva za plastiku i gumu osnovana je 1998. godine u Belišću, koje je sinonim duge industrijske tradicije, što jamči stručnost i visoku kvalificiranost zaposlenika te vrhunsku kvalitetu finalnih proizvoda. Tvrtka u Belišću ujedno je i najveći proizvodni centar HF Grupe te je u stopostotnom vlasništvu Possehl zaklade iz Lübecka. Spoj njemačko-hrvatskog znanja, kvalitete i predanosti radu čine HF Belišće svjetskim liderom i vodećim proizvođačem strojeva za proizvodnju guma. Društvo djeluje na dvije proizvodne lokacije. U Belišću se proizvode hidraulične preše za vulkanizaciju automobilskih i kamionskih guma kojima se opskrbljuju najveći svjetski proizvođači poput (Pirelli, Michelin, Continental, Goodyear…). Na lokaciji u Valpovu proizvode se strojevi za ekstrakciju jestivog ulja te spremnici od nehrđajućeg čelika za prehrambenu i farmaceutsku industriju. Izvoz i prihodi od prodaje u inozemstvu čine više od 99 posto udjela u strukturi prihoda od prodaje, što pokazuje da je tvrtka izrazito izvozno orijentirana. Tijekom 2023. godine, HF Belišće ostvarilo je prihode u iznosu od 106 milijuna eura. Isporučeno je više od 300 hidrauličnih preša za vulkanizaciju automobilskih guma, više od 20 preša za ekstrakciju ulja, te više od 40 spremnika namijenjenih prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. HF Belišće prostire se na približno 100.000 četvornih metara površine, što uključuje proizvodne hale, logističke centre i administrativne zgrade. Na razini poslovne godine, tvrtka ostvaruje više od milijun proizvodnih sati. Posljednje desetljeće poslovanja obilježila su značajne investicije u proširenje, modernizaciju, obrazovanje, implementaciju, digitalizaciju te zelenu energiju u iznosu od 60 milijuna eura. Cilj svih daljnjih ulaganja je uvođenje suvremenih tehnologija i sustava, odnosno modernizacija procesa proizvodnje. Trenutačno HF Belišće zapošljava 700 radnika, a zbog proširenja i rasta proizvodnje broj zaposlenih svakodnevno raste.

Zoran Uranjek, generalni direktor Harburg-Freudenbergera Belišće/PD

Marinetek Adriatic d.o.o.

Osnovana 2005. u Šibeniku, tvrtka Marinetek Adriatic registrirana je za proizvodnju i prodaju opreme za marine te savjetovanje pri izgradnji luka nautičkog turizma. Dio je grupacije Marinetek Group Oy iz Finske, najvećeg europskog proizvođača betonskih pontona i opreme za marine. Djeluje kao ‘one stop shop’, dakle tvrtka je gdje investitor može dobiti sve na jednom mjestu: stručni savjet, podršku, opremu, dostavu, ugradnju, razvoj i održavanje nautičke luke. Marinetek može isporučiti maritimni dio marine po sustavu ‘ključ u ruke’, od početne izrade idejnog rješenja, do instalacije i kompletne pripreme marine. Uz vrhunsku kvalitetu, Marinetek pontoni potpuno su ekološki prihvatljivi, te jednostavni za postavljanje i premještanje. U okvirima Grupacije, Marinetek Adriatic pokriva tržište Mediterana, a pontone su uz Hrvatsku instalirali i u Španjolskoj, Francuskoj, Kneževini Monako, Italiji, Austriji, Malti, Crnoj Gori, Albaniji, Grčkoj, Turskoj, Bugarskoj i Cipru. Osim rekonstrukcija 10 ACI marina, i izgradnje novih marina i lučica u Slanom, Trogiru, Segetu, Šibeniku, Puli, Rijeci, Zadru i Dubrovniku, posebno su ponosni na velike projekte – marinu s 900 vezova u luci Limassol na Cipru, charter marinu u uvali Portisco na Sardiniji, marine na Malti, rekonstrukciju najprestižnije marine za megajahte Port Hercules u Monaku, kao i prve marine za megajahte u Mandalini u Šibeniku. U 2023. Marinetek je isporučio i pontone za prvu nautičku marinu u Egiptu, i to u Sueskom kanalu. U samo dva mjeseca izrađena su 34 valobranska i Heavy Duty pontona. Izgradnjom marine Egipat je dobio nautički centar sa 96 vezova za plovila dužine od 10 do 40 metara, a betonski plutajući elementi s popratnom opremom izvozili su se zatim u SAD gdje je tvrtka uz partnere završila četiri luke na istočnoj obali. Marinetekovi inovativni kompozitni pontoni ostvarili su već i zapažene uspjehe na sajmovima inovacija osvajanjem zlatne medalje na 21. Međunarodnoj izložbi ARCA 2023, a srebrne na Međunarodnoj izložbi inovacija Inova.

Boris Mikšić, direktor Marineteka/PD

OMCO Croatia d.o.o.

Vodeći europski, a moglo bi se reći i svjetski proizvođač alata za izradu staklene ambalaže, tvrtka OMCO Croatia iz Huma na Sutli, od 1997. godine dio je grupe OMCO International i bavi se istom djelatnošću kao što je i djelatnost cijele OMCO grupe čije je sjedište u Belgiji, s pogonima u Velikoj Britaniji, Turskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Južnoafričkoj Republici i Republici Hrvatskoj, ljevaonicama u Belgiji i Sloveniji te predstavništvima u Sjedinjenim Američkim Državama, Ruskoj Federaciji i na Dalekom Istoku. Kao poštovan europski dobavljač alata za izradu staklene ambalaže, OMCO Croatia svojim proizvodima opskrbljuje najveće europske, pa i svjetske grupacije za proizvodnju staklene ambalaže, tako da više od 97 posto proizvoda završava na inozemnom, europskom i izvaneuropskom tržištu. OMCO Croatia jedna je od najbolje opremljenih tvornica u regiji za strojnu obradu metala s najsuvremenijom tehnologijom i opremom. Kao takva je središte izvrsnosti i mjesto školovanja i obučavanja mladih ljudi, koji čine i većinu zaposlenika tvornice. Omco Croatia trenutačno zapošljava 740 ljudi.

Darko Ranogajec, direktor OMCO Croatia/SINCEK

Pročitajte cijeli prilog Poslovnog dnevnika Hrvatski izvoznici.

Komentirajte prvi

New Report

Close