Nagodba Hidroelektre vraćena na početak, sporne tražbine

Autor: Suzana Varošanec , 12. veljača 2015. u 22:01
Zakompliciralo se spašavanje posrnulih građevinara, Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Osijek Koteks, Konstruktor, Industrogradnja… osporavaju iznos tražbina.

Predstečajni dužnik Hidroelektra niskogradnja u svojem je postupku pred Financijskom agencijom upravo zaradila cijeli niz negativnih rješenja Ministarstva financija, što ga vraća korak nazad u postupku utvrđivanja tražbina. U tom su predstečaju dosad utvrđene tražbine iznosile 233,48 milijuna kuna, one osporene 38,56 milijuna, a ukupno prijavljene 260,39 milijuna. No, neće ostati na snazi te brojke.

Nadležno tijelo za odlučivanje o žalbama vjerovnika Ministarstva financija (Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak) pozitivno je riješilo žalbe više Hidrinih vjerovnika. Među ostalim, tako je riješena žalba Osijek-Koteksa, ali kao i u slučaju drugih vjerovnika nije prihvaćena iz razloga koje su u žalbi navele tvrtke, što slučaju daje poseban pečat.

Što se tiče liste uspješnih žalitelja, na njoj se nalaze zanimljiva imena. Iz grupe vjerovnika koji su na navedeni način dobili zaštitu u drugostupanjskom upravnom postupku, primjerice, nalaze se Industrogradnja nekretnine, Konstruktor inženjering i Pružne građevine Hrvatskih željeznica. U jednom slučaju bilo je, doznajemo, sporno to je što je Hidroelektra tom vjerovniku priznala glavnicu, ali je osporila kamate, kaže naš jedan sugovornik.

Što slijedi? Iz redova žalitelja neki zaključuju da će se sve ponovo provjeriti tako da nitko nikoga “ne oženi”.

Inače, Ministarstvo je poništilo Finino rješenje kojim je, i to na ročištu od 5. prosinca prošle godine, utvrđen iznos tražbina vjerovnika. Istodobno je predmet vraćen Fini na ponovni postupak. “Doneseno prvostupanjsko rješenje valjalo je poništiti i predmet vratiti na ponovni postupak, ali iz drugih razloga, a ne navedenih u žalbi”, navodi se praktički u svim rješenjima. Žalbe su ipak usvojene zbog nepravilno utvrđenih tražbina. To znači da u Ministarstvu smatraju da iznosi ukupno utvrđenih tražbina nisu točni.

I u slučaju žalbe koju je podnio splitski Konstruktor inženjering pokazuje se da je uvažena iz drugog razloga. Valjalo je, navodi se, osporeno rješenje poništiti te spis predmeta vratiti na ponovni postupak. Finino nagodbeno vijeće u ponovnom postupku treba donijeti novo rješenje. Iako se o ovom obratu jučer nije moglo službeno doznati više pojedinosti, krenula su nagađanja o spornim stavkama iz mogućih zajedničkih poslovnih odnosa.

Inače, kao spasilac Hidroelektre nedavno se pojavio ruski investitor Sergej Gljadelkin, koji bi tvrtku trebao dokapitalizirati. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

http://zse.hr/default.aspx?id=56107

Ovo je netočna informacija.

New Report

Close