Načelo ‘jedan podatak jednom’ rasteretilo bi računovođe

Autor: Poslovni dnevnik , 08. srpanj 2024. u 22:00
Izvještaje je nužno prilagoditi mikro i malim poduzetnicima, ističe predstavnica Sekcije računovođa HOK Đurđica Mostarčić/M. Habljak/PIXSELL

Sekcija traži ukidanje dostave istih statističkih podataka putem brojnih različitih obrazaca uz istovremeno preuzimanje podataka za potrebe DZS-a iz već dostupnih administrativnih izvora.

Na inicijativu Sekcije računovođa Hrvatske obrtničke komore (HOK), a na temu mogućnosti administrativnog rasterećenja računovođa, održan je sastanak s predstavnicima institucija: Državnog zavoda za statistiku (DZS), Ministarstva financija, Središnjeg ureda Porezne uprave, Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Sekcija traži ukidanje dostave istih statističkih podataka putem brojnih različitih obrazaca uz istovremeno preuzimanje podataka za potrebe DZS-a iz već dostupnih administrativnih izvora.

Prijedlog je Sekcije da se na razini državne administracije primjenjuje “jednom dostavljeni podatak više puta”, što bi značilo rasterećenje dodatnih izvještavanja, na mjesečnoj, tromjesečnoj i godišnjoj razini.

Sekcija računovođa smatra da se podaci koji se traže, primjerice u sklopu godišnjeg financijskog izvještaja kao posebna stavka (npr. izdaci za bruto autorske honorare i ugovore o djelu), trebaju za potrebe statistike preuzimati iz drugih administrativnih izvora kojima su podaci već dostavljeni (npr. Ministarstvu financija).

Na sastanku je zaključeno i da će se razmotriti mogućnost administrativnog rasterećenja, a sve u smjeru primjene principa “jedan podatak jednom”.

Predstavnica Sekcije Đurđica Mostarčić naglasila je da veliki poduzetnici u strukturi gospodarstva RH čine samo 0,2 posto te je potrebno sve izvještaje prilagoditi upravo mikro i malim poduzetnicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close