Načelnik ličke općine dao vatrogascima regres od jednog eura: ‘Ne mogu dobiti i ovce i novce’

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2024. u 09:26
foto: Dino Stanin/pixsell

Načelnik Kovač ostaje pri svojoj odluci. 

Načelnik Općine Plitvička Jezera Ante Kovač zaposlenicima JVP-a Plitvička Jezera odobrio je isplatu od jednog eura za regres, dar za djecu, božićnicu i uskrsnicu. On svoju odluku opravdava rastom plaća vatrogasaca u posljednja dva mjeseca, dok vatrogasci smatraju da je riječ o čistoj uvredi. 

Riječ je, naime, o vatrogascima koji pokrivaju iznimno veliko područje. Sama općina prostire se na 470 četvornih kilometara. Tu je i najstariji nacionalni park koji na godinu posjeti više od milijun ljudi. A preko Korenice prođe i dva milijuna vozila svake godine. Da zbog svega dobiju samo jedan euro nagrade – doživjeli su kao uvredu, provokaciju i izrugivanje.

“Ja sam tu od 98′ godine, svašta sam doživio. Al sad ovih zadnjih 5-6 godina, nevjerojatno, nevjerojatno. Pritisak, veliki pritisak. Nek ih dadne za donaciju, nek ih pokupi od svih nas i za neku školu i to”, govori za RTL voditelj smjene u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Plitvička Jezera, Ivan Bobinac.

Načelnik Kovač ostaje pri svojoj odluci. “Kao prvo, nisam ukinuo regres vatrogascima, nego su oni ukinuli sami sebi. Imali smo kolektivni ugovor po kojem su imali regres 330 eura, božićnicu 330 eura, uskrsnicu, dar za djecu. Oni su taj ugovor jednostavno raskinuli, da njima ne treba ništa od toga, da njima trebaju novi koeficijenti, državna osnovica. To su upravo dobili”, poručio je za RTL. 

“Ne mogu oni dobiti i ovce i novce. Da smo rekli da nemamo novca, oni bi nas tužili zato što su donijeli Pravilnik, bez suglasnosti osnivača, što nema valjda nigdje osim u vatrogastvu, po kojem imaju pravo na regres, a mi određujemo visinu. Da smo mi rekli 0 kuna, oni bi rekli da smo im ukinuli pravo i pokrenuli još jednu tužbu koje vode već valjda 20 godina”, dodao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close