Na našem otoku pronađene kompas meduze. Izazivaju bolne opekline

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2024. u 08:57
FOTO: Pixabay

Kod Cresa u plićaku je pronađeno desetak jedinki kompas meduze koje mogu izazvati bolne opekline.

“Kompas meduza je obično na dubinama do 10 metara, klobuk sam može biti promjera do 30 cm, a lovke koje na sebi imaju žarnice mogu bit duge i do metar, ima ih 24 i upravo zbog žarnica koje ima je opasna”, rekla je biologinja Milvana Arko Pijevac, prenosi Dnevnik.hr.

U dodiru s njima nastaju lokalne opekline. A kako se more zagrijava očekuje se njihova migracija na sjever. Kupači u Kvarnerskom zaljevu, kažu, još bezbrižno uživaju. “Ne bojim se vjerovatno zato što ju nisam vidjela, ali plivamo normalno, kupamo se, ne bojim se”, rekla je Marina iz Kosterne.

Senka Kajčić, ravnateljica HMS PGŽ, objasnila je kako izgleda prva pomoć u slučaju susreta s meduzom: “Izaći iz vode i dobro je da to mjesto isperemo odmah s morskom vodom da bi se uklonile sve te stanice koje su ostale u samoj koži i da bi se smanjila daljnja apsorbcija otrova”. Pojave li se smetnje poput otežanog disanja, vrtoglavice ili mučnine potrebno je obratiti se liječniku.

Iskustva s opeklinama imaju i spasioci. Spasilac Josip Štefanić je izjavio da su česti slučajevi opeklina bili s vlasuljama ili moruzgvama te da je najbitnije ostati smiren, ne paničariti i pozvati spasioca koji će skinuti užarene pipke i dezinficirati.

Komentirajte prvi

New Report

Close