Na jednom hrvatskom otoku nastaje ulje od divljih maslina koje osvaja zlatne medalje

Autor: Poslovni.hr , 14. srpanj 2022. u 08:50
Foto: Pixabay

Ulje divljih maslina nešto je sasvim novo i drugačije. Ukusno je, malo trpko, ali iznimno kvalitetno.

Priča o divljim maslinama kod nas je praktički bila zaboravljena, no znanstvenici, stručnjaci i maslinari entuzijasti vraćaju je u sadašnjost, javlja HRT.

“Divlja maslina je svaka maslina nastala iz sjemenke, dakle generativnim razmnožavanjem. Unutar cijele populacije divljih maslina razlikujemo dvije podskupine, jedna su izvorne prave divlje masline, koje je jako teško pronaći , jer se nalaze daleko od kultiviranih. Druga je varijanta tzv. sjemenjaci, dakle, masline koje su isto nastale iz sjemenke ali su produkt najčešće križanja kultiviranih i divljih”, naglasila je dr. sc. Tatjana Klepo, Hapih.

Teo Šantić iz Postira je u duši inovator i htio je imati nešto drugačije stoga je odlučio obnoviti divlje masline, pa ih sada ima sedamdesetak.

“Radim već deset godina ulje i svake godine je sve bolje i bolje, i prošlu i pretprošlu godinu, kada sam imao najbolju moguću opciju tog ulja, dobio sam zlatnu medalju”, poručio je Teo Šantić, Postira.

Struka ih razlikuje po listovima koji su maleni, tankim i bodljikavim granama te po plodu koji je sitan i ima vrlo malo pulpe iz koje se cijedi ulje.

“Zbog toga i nisu tu u uzgoju, jer nemaju veliku količinu ulja u maslinama, negdje otprilike od pet do sedam posto se može dobiti prosječno”, dodao je Šantić.

Ulje divljih maslina nešto je sasvim novo i drugačije. Ukusno je, malo trpko, ali iznimno kvalitetno. Unatoč tomu što su bile zaboravljene na zapuštenim površinama i što su se u program oplemenjivanja uključile tek prije desetak godina, one imaju svoju važnost.

“One su nam kao rezervoar gena za otpornost, otpornost na sušu, otpornost gena na bolesti, koje su već prisutne i one koje će tek doći, otpornost na štetnike, na cijeli niz faktora koji nas mogu ili nas već jesu zahvatili u procesu proizvodnje”, kazala je Klepo.

Komentirajte prvi

New Report

Close