Na godišnjoj razini nisu porasli stanovanje, cijene vode i energenata

Autor: Poslovni.hr , 18. kolovoz 2024. u 21:59
Foto: Rober Anić / Pixsell

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), u komponenti usluga porast cijena na godišnjoj razini iznosio je 5,8 posto.

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u srpnju 2,2% veće u odnosu na isti lanjski mjesec – najniža je to stopa inflacije od lipnja 2021., objavio je DZS u sklopu druge procjene indeksa potrošačkih cijena. DZS je objavio drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena čime je blago na niže korigirao prvu procjenu za srpanj objavljenu 31. srpnja, po kojoj je stopa inflacije na godišnjoj razini iznosila 2,3 posto, dok je potvrdio njeno kretanje na mjesečnoj razini. Nakon svibanjskih 3,3 posto i lipanjskih 2,4 posto, inflacija je tako nastavila svoj trend usporavanja na godišnjoj razini.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini su porasle sve kategorije osim stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, koja je pala za 0,6 posto. Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u kategoriji restorana i hotela, 9,5 posto. Slijedi obrazovanje s 5,5 posto, zdravlje s 4,9 posto, razna dobra i usluge s četiri posto. rekreacija i kultura te alkoholna pića i duhan s po 3,4 posto, prijevoz s tri posto, komunikacije s 2,9 posto, hrana i bezalkoholna pića s 1,7 posto, odjeća i obuća s 0,9 posto te naposljetku kategorija pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva s 0,5 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), u komponenti usluga porast cijena na godišnjoj razini iznosio je 5,8 posto. Cijene hrane, pića i duhana porasle su za 1,9 posto, a industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za 0,7 posto. S druge strane, cijene energije su pale za 0,3 posto, priopćili su iz DZS-a.

I na mjesečnoj razini najviše su u prosjeku porasle cijene restorana i hotela, 3,8%. Cijene u kategoriji komunikacija su bile veće za 2,9%, rekreacije i kulture te prijevoza za po 2,2%…

Komentirajte prvi

New Report

Close