Na Fini 66 dužnika u predstečajevima od 3,5 mlrd. kn

Autor: Suzana Varošanec , 01. studeni 2016. u 21:59
Postupci traju i po dvije godine/Nel Pavletic/PIXSELL

Tvrtke čija je sudbina u rukama Fine zapošljavaju 819 radnika.

Fina još uvijek nije riješila sve predstečajeve koji se vode po starom zakonu, pa na 'bilancu' ovog postupka treba pričekati.

Riječ je o preostalih 66 dužnika, koji su prijavili tri i pol milijarde kuna obveza, i zapošljavaju 819 radnika, pokazuje Finin pregled zbirnih podataka iz sustava predstečajnih nagodbi od 1. listopada 2012. – kad je stari zakon stupio na snagu, do 31. listopada. S obzirom na činjenicu da je na snazi novi Stečajni zakon od rujna 2015. te je za predstečajeve nadležno trgovačko sudstvo, mnoge zanima zašto je uloga Fine u postupcima po starom zakonu presudna za velik broj dužnika i vjerovnika.

Finin preglednik ne upućuje na objašnjenja, no procjenjuje se da razlozi za paralelni zakonski režim u primjeni leže na dužnicima, jer su  tzv. Finin postupak zatražili u 'pet do 12', što znači u kolovozu 2015., netom uoči primjene novog stečajnog propisa, koji je stvari bitno postrožio. Usto, navodno ima i slučajeva u kojima su se zbog bivše tehničke Vlade nešto duže od propisanih rokova čekale odluke drugostupanjskog tijela Ministarstva financija.

Kako bilo, ovime se dodatno potvrđuje da je riječ o dugotrajnom postupku, koji može trajati i dvije godine, što nije bio cilj. Na trgovačkim sudovima dosad su sklopljene 2892 nagodbe – najviše u Zagrebu (880) i Osijeku (547), u kojima prijavljene obveze iznose 40-ak mlrd. kuna, a kod tih dužnika radi 37.500 radnika. Plan je prihvaćen i za još 341 dužnika. Oko 50 milijardi kuna obveza, ili 55%, stvoreno je u građevinarstvu, prerađivačkoj industriji i trgovini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close