Na ‘bubnju’ 16 posto dionica hotelijera Jelsa, mirovinci nezainteresirani

Autor: Ana Blašković , 30. prosinac 2021. u 13:50
Početna cijena dionica je 1 kuna, a dražbovni korak iznosi 75.000 kuna/Shutterstock

Oglašena usmena prodaja 1,2 milijuna dionica hvarske tvrtke koje drži Aquamarine.

Za desetak dana na Zagrebačkoj burzi zakazana je usmena dražba manjinskog paketa dionica hotelske tvrtke Jelsa. Obavijest o oglasu na burzu je stigla od investicijskog društva Interkapital vrijednosni papiri s detaljima da na bubanj ide 1.234.494 dionica hvarske tvrtke koja je u vlasništvu Aquamarinea.

“Interkapital postupa po nalogu Općinskog suda u Novom Zagrebu u svojstvu ovlaštene osobe za provedbu javne dražbe predmetnih dionica.

Početna cijena je 1 kuna, a korak povećanja 75.000 kuna”, pojašnjavaju detalje iz Interkapitala dodajući da na prodaju ide 16,5 posto ukupnog broja izdanih dionica. O mogućem interesu kupaca iz Interkapitala nisu imali komentara.

Dijele probleme
Hvarska Jelsa, koja od početka prosinca ima novog predsjednika Uprave Antona Glumca, kao i Aquamarine dijele slične probleme. Jelsa je od ožujka 2017. u procesu predstečajne nagodbe u kojoj je završila zbog gotovo četiri milijuna kuna dugova, najviše poreznih obveza prema Ministarstvu financija.

Prema posljednjem izvješću o tijeku financijskog restrukturiranja iz studenog, a koji se odnosi na treći kvartal, dogovoren je otpis 60 posto obveza te je dosad podmireno 1,3 milijuna kuna. Iz istog izvješća može iščitati da je Aquamarine postao vlasnik većinskog paketa nakon niza transakcija.

U predstečajnoj nagodbi najprije je tvrtka Port Investment Company pretvorila svoje potraživanje u kapital izdavanjem dionica postavši većinski vlasnik paketa od 82 posto. Potom je u lipnju 2019. taj paket prenesen na trgovačko društvo Adriatiq Islands Group u kojem su ključne osobe bile Tamas Vitezy i Laszlo Kerekes.

Prema pisanju hrvatskih medija s mađarskim dvojcem se povezivalo više od 30 tvrtki, a među njima su i dvije s liste deset najvećih dioničara Jelse – Aquamarine (preko tvrtke osnivača Dalmacia Holiday) koji je u srpnju 2020. završio u stečaju i spomenuti Adriatiq Islands Group. U međuvremenu je na listi dioničara našla i tvrtka Eurobridge Medical Innovation KTF.

Kontroverzni poslovni model
Prema pisanju tjednika Lider, kontroverzni poslovni model Vitezya i Kerekesa svodio se na to da su od države jeftino kupovali hotele i marine u Hrvatskoj, među kojima Hotele Jadran, tvrtke Primošten d.d. i Jelsu d.d. te marine Tribunj i Kremik.

Svima je zajedničko da su u međuvremenu prošle (ili prolaze) stečaj ili predstečaj. Već neko vrijeme spekulira se da je i Jelsa na prodaju.

Neformalne informacije iz krugova mirovinskih fondova koji redovno skeniraju moguće investicijske prilike zasad ne spominju potencijalni interes za dražbom koja je zakazana 10. siječnja.

Objašnjenje za to bi se prije moglo tražiti u svim okolnostima koje su pratile poslovanje spomenutih investitora, a manje u samoj veličini potencijalne mete. Jelsa upravlja hotelom Hvar i apartmanskim naseljem Fontana, a smještajni kapacitet obuhvaća 113 apartmana i 428 hotelskih soba.

Iz posljednjeg izvješća o poslovanju, Jelsa d.d. krajem rujna iskazala je 20,3 milijuna kuna poslovnih prihoda i 4,1 milijuna kuna dobiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close