Na autocestama manje automobila i veća zarada

Autor: Josip Bohutinski/VLM , 08. rujan 2013. u 22:00
Najunosnija je trasa Zagreb-Lipovac/Luka Stanzl/PIXSELL

Poskupljenje cestarina diglo prihode, ali i otjeralo vozače.

Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka-Zagreb u prvih osam mjeseci ove godine ubrale su 67,12 milijuna kuna više od cestarine nego u istom periodu prošle godine.

To je dobra vijest za Vladu koja namjerava uskoro raspisati natječaj za koncesionara nad autocestama kojim upravljaju te dvije državne tvrtke.Rast prihoda od cestarine mogao bi tako privući veći broj potencijalnih koncesionara. Loša vijest koja bi ih mogla pak odbiti je ta što je promet na tim autocestama u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isti lanjski period manji za 15.425 vozila.Poskupljenje cestarine od 15 posto koje je stupilo na snagu prošle godine u lipnju tako je imalo dvostruki efekt – rast prihoda od cestarine, ali je i otjeralo neke vozače sa tih prometnica.Ukupno su HAC i ARZ u osam mjeseci ove godine ubrali 1,3 milijarde kuna cestarine, 5,3 posto više nego lani.

HAC je tako u dosadašnjem dijelu ove godine od cestarine zaradio 966,1 milijuna kuna, što je 6,86 posto više nego lani. Najunosnija HAC-ova autocesta je ona od Zagreba do Lipovca koja je zaradila u prvih osam mjeseci 461 milijun kuna, 10, 5 posto više nego lani. No ta autocesta istodobno bilježi i pad prometa vozila sa lanjski 8,2 milijuna na ovogodinjih 7,9 milijuna.Ukupno je HAC-ovim autocestama u od siječnja do kolovaza ove godine prošlo 22,4 milijuna vozila dok je lani ta brojka iznosila 22,3 milijuna. Autocesta Rijeka-Zagreb u prvih osam mjeseci ove godine ubrala je 350,9 milijuna kuna cestarine što je 1,4 posto više nego u istom periodu lani. 

Komentirajte prvi

New Report

Close