MORH otkrio kako će izgledati vojni rok: Plaća od 900 eura, prednost pri zapošljavanju, radni staž?

Autor: Poslovni.hr , 02. srpanj 2024. u 07:41
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Svake godine u Hrvatskoj oko 18 000 mladića napuni 18 godina.

MORH je predstavio dva modela vojnog roka – jedan od dva i drugi od tri mjeseca.

“U tih 3 ili 2 mjeseca dobit će samo temeljne vojničke vještine i dužnost strijelca. Naučit će rukovat s pješačkim naoružanjem, dugim i kratkim kao i temeljne vještine kretanja na bojištu, ponašanja u vojnoj organizaciji, vojnom ustroju“, rekao je Ivan Jušić, ravnatelj Uprave za ljudske potencijalne u MORH-u.

Neslužbeno se može čuti i mogućnost da vojni rok bude plaćen oko 900 eura na mjesec. Razmišlja se i da onima koji ga odsluže, on uđe u radni staž kao i da bude prednost pri zapošljavanju.

Model bi uskoro trebao biti predstavljen javnosti, ali i predsjedniku Republike. Odluka o modelu na kraju će biti politička, a podrška bi mogla biti i šira od samo vladajuće većine, piše Dnevnik.hr

Baš iz tog razloga bit će nužno odrediti i nultu generaciju s kojom će sve krenuti.

Svake godine u Hrvatskoj oko 18. 000 mladića napuni 18 godina. No ne bi svi bili pozivani. Kao i do sada, postojat će priziv savjesti.

“Svi oni koji upisu fakultete će imat pravo na odgodu služenja, s tim da će se odredit maksimalna granica koliko mogu odgađat svoje temeljno vojno osposobljavanje. Oni koji su u inozemstvu ili imaju bilo kakvih drugih problema, moći će dobit odgodu“, rekao je Jušić.

Komentirajte prvi

New Report

Close