Morat ćemo uvesti 100.000 radnika

Autor: Bernard Ivezić , 10. travanj 2014. u 22:00
Ministar rada Mirando Mrsić/Anto Magzan/PIXSELL

Projekcije tržišta rada za 15 godina.

Hrvatska će morati uvesti najmanje 100 tisuća radnika u idućih 15 godina. Ocijenio je to ministar rada Mirando Mrsić na konferenciji Windays14, gdje je rekao da će, prema projekcijama njegova ministarstva, od 2030. do 2050. samo za potrebe postojećih poslovnih subjekata nedostajati 300 tisuća radnika.

Nedostatak radne snage najviše će pogoditi turizam i poljoprivredu, a u nešto manjoj mjeri visokotehnološke industrije poput IT-a. Stoga se pokušava poticati zapošljavanje mladih, samozapošljavanje te olakšati osobama starijim od 50 godina ponovno uključivanje na tržište rada. "Situacija je relativno dobra isključivo s generacijama koje su u tridesetim i četrdesetim godinama, jer je postotak tih ljudi koji rade u rangu onoga u EU", ocijenio je Mrsić naglasivši kako moramo reformirati strukovne škole, ali i visokoškolsko obrazovanje," gdje mlade treba usmjeravati u prirodne i tehničke smjerove".

Još nemamo nacionalni koncenzus o tome koje bi trebale biti ključne industrije u budućnosti iako se na primjerima izvana vidi koje su industrije najprofitabilnije i nude najveća primanja. Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska, tu je istaknuo softversku industriju, koja je u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina otvorila više od 1300 radnih mjesta, dok je softver postao 11. najznačajniji hrvatski izvozni proizvod. 

Komentirajte prvi

New Report

Close