MOL Grupi u prvih šest mjeseci 2024. dobit porasla za 19 posto

Autor: Domagoj Puljizović , 12. kolovoz 2024. u 07:34
Mol Grupa, u čijem je sastavu i Ina, u prvom polugodištu ostvarija je dobit prije oporezivanja od 839 milijuna eura/B. Ščitar/PIXSELL

Stabilne rezultate ostvarili su Rafinerije i marketing te Istraživanje i proizvodnja, zahvaljujući stalnoj potražnji i višim cijenama ugljikovodika.

MOL Grupa je u prvom polugodištu 2024. ostvarila dobit prije oporezivanja od 916 milijuna dolara, 19% više u odnosu na 2023., s 534 milijuna dolara u drugom tromjesečju.

Stabilne rezultate ostvarili su Rafinerije i marketing te Istraživanje i proizvodnja, zahvaljujući stalnoj potražnji i višim cijenama ugljikovodika. No, predsjednik Zsolt Hernádi ističe izazove s osiguravanjem opskrbe i provedbom transformacije bez vanjskog financiranja.

“Prvo, moramo osigurati dugoročnu sigurnost opskrbe u regiji. Zbog toga iz dana u dan radimo na osiguravanju svih mogućnosti transporta i maksimiziranju raznolikosti naših sirovina nafte i rafinerijske fleksibilnosti.

Drugo, nastavljamo ispunjavati naš plan transformacije, oslanjajući se isključivo na vlastite resurse budući da ti programi raznolikosti i transformacije ne dobivaju nikakvu vrstu financiranja od zajednice. Treće, ostajemo predani ostvarivanju naše dugoročne strategije za stvaranje vrijednosti i osiguravanje povrata za naše dioničare”, kazao je Hernádi.

U drugom tromjesečju, proizvodnja nafte i plina iznosila je 92,1 MBOEPD. Rafinerijski rezultati poboljšani su snažnom potražnjom i povećanjem marži, a Mol je ostvario napredak u Tiszaújvárosu s poliol kompleksom vrijednim 1,3 milijarde eura. U segmentu usluga kupcima, rast prodaje goriva i negorivih proizvoda povećao je maržu na 37,5%.

Usluge kružnog gospodarstva zabilježile su negativnu dobit i EBITDA-u zbog visokih troškova Sustava depozita za ambalažu i prvih konsolidiranih rezultata MOHU Budapest JV. Sustav depozita, koji je s radom započeo 1. siječnja, a trenutačno obrađuje oko tri milijuna komada ambalaže dnevno.

Komentirajte prvi

New Report

Close