Mol: Dodatni nameti u Mađarskoj i dalje utječu na rezultate

Autor: Poslovni dnevnik , 14. svibanj 2024. u 19:02
Foto: B. Ščitar/PIXSELL

Na rezultate djelatnosti Rafinerija i marketing pozitivno su utjecale petrokemijske i rafinerijske marže.

Mol Grupa ostvarila je u prvom tromjesečju dobit prije oporezivanja od 382 milijuna dolara, što je 18% manje u odnosu na prethodno tromjesečje i 29% manje u odnosu na isto tromjesečje 2023., priopćila je mađarska nafta kompanija u čijem je sastavu i Ina.

Rezultati su, navodi se u priopćenju kompanije, ostvareni u kontekstu dodatnih državnih nameta te provedbi remonta u djelatnosti Rafinerija i marketinga, nepovoljnih učinaka nižih cijena plina u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, kao i nastavka snažne dinamike segmenta ne-goriva u djelatnosti Usluge kupcima. Na rezultate djelatnosti Rafinerija i marketing pozitivno su utjecale petrokemijske i rafinerijske marže.

“Dodatni državni nameti u Mađarskoj i dalje negativno utječu na rezultate, pri čemu su porez temeljen na prihodima, porez na naftu Brent-Ural i porez na emisije CO2 imali značajan učinak na tromjesečne rezultate”, ističe se u priopćenju Mola.

Djelatnost Usluge kupcima zabilježila je, pak, nastavak poboljšanja marži u segmentu ne-goriva, što uglavnom uključuje povećanje prodaje gastro, prehrambenih i neprehrambenih proizvoda.

“Unatoč smanjenju veličine maloprodajne mreže zbog prodaje benzinskih postaja u Mađarskoj, količinska prodaja goriva bila je 6% viša u odnosu na isto razdoblje 2023., dok je jedinična marža goriva bila 2% niža u odnosu na isto razdoblje lani”, navodi se u priopćenju.

“Razine proizvodnje u srednjoj i istočnoj Europi lagano su se smanjile zbog prirodnog pada proizvodnje na kopnu u RH, dok se proizvodnja u Mađarskoj zadržala na visokim razinama zahvaljujući uspješnim aktivnostima nadoknade prirodnog pada”, ističe se također u objavi.

Komentirajte prvi

New Report

Close