Mladi ostaju živjeti kod kuće s roditeljima da uštede. Ali to će ih skupo koštati

Autor: Domagoj Puljizović , 02. ožujak 2024. u 09:25
FOTO: Helena Lopes on Unsplash

Više mladih ostajalo je živjeti s roditeljima u razdobljima ekonomskih nesigurnosti. Pred kraj Velike krize, 48 posto mladih.

Broj mladih koji žive s roditeljima u Ujedinjenom Kraljevstu u posljednjih deset godina porastao je za 620 tisuća što je trend i u SAD-u gdje ih je u dva desetljeća za 87 posto više pa sada više od 50 posto svih mladih u Americi još ne napuša roditeljsko gnijezdo.

Prema istraživanju RentCafea, više od 47 posto milenijalaca kao i 41 posto pripadnika generacije Z želi nastaviti dijeliti svoj dom s drugim članovima obitelji još najmanje dvije godine, piše Business Insider.

Povijesno gledano, više mladih ostajalo je živjeti s roditeljima u razdobljima ekonomskih nesigurnosti. Pred kraj Velike gospodarske krize, 48 posto mladih u dobi od 18 do 29 godina nije napuštalo roditeljski dom. Slično vrijedi i za Svjetsku financijsku krizu (44 posto), a te stope premašene su 2020. godine.

Nakon recesije koja je svijet pogodila 2008. godine, milenijalci su bili prva generacija koja je masovno ostajala kod kuće, a generacija Z slijedi njihove korake. 

Mladi kod roditelja ostaju živjeti sve dulje jer im je isplatljivije. To im se čini pametnije, ali dugoročno bi ih moglo itekako stajati, istaknula je jedna trećina ispitanih Amerikanaca u istraživanju Pew Research Centra provedenom u listopadu 2021. godine.

Samo 16 posto ispitanih smatra da je ta odluka dobra za mlade, a razlog tomu su vrtoglavo visoke cijene stanarina.

Izvješće Moody’sa iz 2022. pokazalo je da je prosječni američki podstanar po prvi put trošio više od 30 posto svog prihoda na najamninu.

Čak i prije tržišnih skokova, HotPads je 2018. procijenio da će generacija Z potrošiti 226.000 dolara na stanarinu prilagođenu inflaciji tijekom svog života što je oko 24.000 dolara više od milenijalaca i 77.000 dolara više od baby boomera. 

Mnogi koji žive s roditeljima osjećaju se kao da nemaju izbora, no pitanje je isplati li im se to dugoročno.

Izvješće Urban Institutea iz 2019. godine pokazalo je da je za mlade između 25. i 34. godine koji žive s roditeljima znatno manje vjerojatno da će postati vlasnici kuće deset godina kasnije.

Utvrđeno je da ni nakon desetljeća, 32 posto mladih koji su živjeli s roditeljima nisu počeli samostalan život, dok su se gotovo svi podstanari i vlasnici stanova dotad već osamostalili.

Podaci prethodnog istraživanja Urban Intitutea pokazuju da kupnja kuće ranije u životu osigurava veći povrat ulaganja kako se čovjek približava mirovini.

Oni koji su svoj prvi dom kupili između 25. i 34. godine, u šezdesetima imaju manji hipotekarni dug i žive u skupljim kućama od onih koji su ga kupili ranije ili kasnije.

Sve to moguće je sagledati i u kontekstu Hrvatske koja je, prema podacima Eurostata, vodeća kada je riječ o mladima koji žive s roditeljima. Čak 78 posto njih od 18 do 34 godine nije se osamostalilo. U prosjeku, muškarci napuštaju obiteljski dom s 34,7 godina, a žene s 32.

Komentirajte prvi

New Report

Close