‘Mlade je teško privući, hektar traži 100 tisuća eura’

Autor: Josipa Ban , 16. listopad 2024. u 22:00
Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice kaže da je ovog ljeta zbog suše 50 posto plodova palo sa stabla/Igor Šoban/PIXSELL

‘Ako se u Hrvatskoj godišnje proizvede oko 60 tisuća tona jabuka, ove će godine u hladnjačama završiti duplo manje’.

Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, otkriva da je za uzgajivače jabuka ova godina bila vrlo izazovna.

“Izazovi su počeli na proljeće, a posebno je bilo nezgodno ljeti kada smo imali 75 dana izrazito sušnog perioda”, kaže Markota na Agro Summitu dodajući da su ove vremenske neprilike uzrokovale velike štete na voćnjacima.

Neizvjestan povrat
Čak 50 posto plodova zbog suša je palo sa stabla. Ako se u Hrvatskoj godišnje proizvede oko 60 tisuća tona jabuka, ove će godine u hladnjačama završiti duplo manje, oko 30 tisuća tona.

Dugogodišnji predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, i sam voćar, vrlo je skeptičan oko budućnosti voćarske proizvodnje, konkretno one jabuka, ali i privlačnosti ulaska mladih u taj posao.

Problemi su, kaže, brojni. Klima i vremenske nepogode, primjerice, čine štetu koju je unatoč mrežama i navodnjavanju teško prevenirati. Zbog toga, primjerice, određene sorte ne mogu dobiti karakterističnu boju. Usto, kada se u obzir uzme ulaganje koje zahjeva proizvodnja jabuka, teško se, kaže, može očekivati da bi voćarstvo moglo postati atraktivno mladima.

“Vrlo teško ćemo motivirati mlade da uđu u ovu proizvodnju. Govorim to posve iskreno. Proizvodnja jabuka zahtijeva vrlo intenzivna ulaganja. U jedan hektar voćnjaka potrebno je uložiti otprilike 100 tisuća eura.

Ako poljoprivrednik i dobije poticaje, pa čak i u iznosu od 50 tisuća eura, odnosno polovice ulaganja, malo tko će se usuditi ući u tu proizvodnju”, kaže Markota dodajući da je povrat investicije, s obzirom na vremenske nepogode kojima svjedočimo, vrlo neizvjestan. “Proizvodnja jabuka je, dakle, vrlo problematična”, zaključuje Markota prilično pesimistično.

Izrazito zdrava
Ističe i da su jabuke koje se trenutačno prodaju u trgovačkim lancima većinom domaće. Napominje i vrijednost same jabuke koju prati poslovica – jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van.

“Jabuka je izrazito zdrava voćarica, niske kaloričnosti, velikih nutritivnih vrijednosti, koja je dobra za regulaciju tlaka, šećera u krvi, poboljšava probavu…”, napominje Markota. Uzgoj te voćke zato moramo učiniti privlačnijim.

Komentirajte prvi

Organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close