MUP mjesečno odobri čak 20 tisuća dozvola za strane radnike

Autor: Marija Brnić , 14. kolovoz 2024. u 07:00
U srpnju je za ugostiteljske poslove broj izdanih radnih dozvola dosegao 44 tisuće, a u cijeloj cijeloj 2023. ih je bilo nešto manje od 46 tisuća/H. Jelavić/PIXSELL

U turizmu ove godine broj dozvola raste više nego u graditeljstvu.

Broj dozvola za strane radnike koje izdaje MUP uredno raste dinamikom od oko 20 tisuća svakog mjeseca u 2024. Do kraja srpnja izdano ih je ukupno 132 tisuće i tom dinamikom za dva mjeseca prijeći će se ukupan broj dozvola koje je MUP izdao u 2023.

Toj dinamici podjednako pridonose svi tipovi dozvola (nove, produljene i za sezonce), s tim da je najveći broj onih za novo zapošljavanje.

Do kraja srpnja izdano ih je više od 85 tisuća (u cijeloj 2023. 113 tisuća), a gotovo 32 tisuće dozvola odnosi se na produljenje postojećih (u 2023. ukupno je produljeno bilo 41 tisuća). Raste i broj sezonaca, i to bržom dinamikom u ljetnim mjesecima, a ukupno im je izdano 15 tisuća dozvola.

U Zagrebu manje novih
Broj izdanih dozvola raste u svim županijama, a jedina koja je već premašila lanjski broj je Bjelovarsko-bilogorska. U svim je županijama i veći broj novoizdanih u odnosu na produljenje postojeće dozvole, s tim da je najveća razlika i daleko veći broj novih dozvola u Istarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Splitskoj županiji, dok je osjetno manja razlika u Međimurskoj županije, te Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji (koji su u MUP-ovoj statistici objedinjeni pod jednu policijsku upravu).

U Istri je tako u sedam mjeseci odobreno više od 14 tisuća novih dozvola, a produljeno 3 tisuće, u Dubrovačko-neretvanskoj imaju 7 tisuća novih i 1,5 tisuću produljenih, te Splitsko-dalmatinskoj 9 tisuća novih i 2,5 tisuće produljenih dozvola. Međimurska policija je, pak, izdala 1,5 tisuću novih i produljila nešto manje od tisuću starih dozvola, a zagrebačka je odobrila 16 tisuća novih i produljenje 10 tisuća dozvola.

Istra najviše poseže
Gleda li se broj stanovnika, Istra uvjerljivo najviše poseže za stranim radnicima. Što se sezonskog zapošljavanja stranih radnika tiče, najveći dio je u turistički najaktivnijim priobalnim županijama, dok u kontinentalnim oni čine manji udjel ili ih niti nema.

Nema dozvola za sezonce u Koprivničko-križevačkoj i Požeško-slavonskoj županiji, dok je zanimljivo da u Ličko-senjskoj oni čine trećinu stranih radnika. Grad Zagreb i prsten, pak, u više od 27 tisuća dozvola imaju tek 309 sezonaca. Potrebe za strancima rasle su u svim djelatnostima, s tim da je najveći rast zabilježen u turizmu i ugostiteljstvu.

U srpnju je za te poslove broj izdanih radnih dozvola dosegao 44 tisuće, a u cijeloj cijeloj 2023. ih je bilo nešto manje od 46 tisuća, te je gotovo izjednačen s izdanim dozvolama za građevinske radnike, koji su lani uvjerljivo dominirali po ‘uvozu’ radnika (69 tisuća dozvola).

Komentirajte prvi

New Report

Close