Ministar otkrio kako ćemo ubuduće plaćati vožnju autocestom

Autor: Poslovni.hr , 21. studeni 2016. u 09:32
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Automatizacija naplate koju spominje ministar Butković podrazumijeva daljnje unapređenje postojećeg sustava, a u budućnosti uvođenje naprednog GPS sustava naplate.

Još donedavno uvođenje vinjeta za naplatu cestarina na autocestama činilo se kao gotova stvar. Jedan od glavnih zagovornika novog sustava naplate cestarine bio je novi stari ministar prometa Oleg Butković, koji je ovih dana promijenio ploču. 

Kako piše tportal, nakon dubinske analize troškova i koristi, prevladali su argumenti protiv vinjeta pa će se u budućnosti razvijati postojeći sustav naplate po principu 'koliko voziš, toliko plaćaš'. Potvrdio je to ministar u emisiji 'A sada Vlada', u kojoj je rekao da je u ovom trenutku najbliže rješenje automatizacija naplate, dok su vinjete u drugom planu. 

Automatizacija naplate koju spominje ministar Butković podrazumijeva daljnje unapređenje postojećeg sustava, a u budućnosti uvođenje naprednog GPS sustava naplate. 

To znači da će se u narednim godinama povećavati broj naplatnih mjesta s automatskom naplatom (kreditne kartice, ENC uređaji), a smanjivati broj mjesta na kojima se plaća gotovinom.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Upravo to smo predložili prije skoro godinu dana:

Prijedlog br 14:UVOĐENJE ELEKTRONIČKOG SUSTAVA NAPLATE CESTARINASve više se govori o vinjetama kao spasonosnom…

Objavljuje NADAPetak, 5. veljače 2016.

Prijedlog br 17:GPS-BAZIRANA CESTARINA ZA TERETNI PROMETOvaj prijedlog, zajedno s prijedlogom br. 14, čini cjelinu i…

Objavljuje NADASrijeda, 20. travnja 2016.

Nadamo se da će se stvar pokrenuti s mrtve točke jer je za početak primjene ovoga uistinu dovoljna samo politička odluka i relativno malo vremena. Na žalost, to će značiti i otpuštanja brojnih sada zaposlenih na naplatama cestarine.

Vinjete su najjednostavnije rješenje i nema više gužva. Ovo je izgleda opet pritisak nečijih interesa.

Nakon dubinske analize je odlučeno da se u naplati autocesta zabrani riječ vinjeta, te da se zaposli još 3000 uhljeba koji će dizati i spuštati ručno rampu na autocesti!?? Mislite da su tupavi svi narodi koji rade naplate na strojevima!?? Ne daju oni masnim prstićima blizu love, jer se lova lijepi. Lijepi…

New Report

Close