Ministar Maras poduzetnicima: Iskoristite jeftine kredite

Autor: Marina Šunjerga/VLM , 26. kolovoz 2013. u 21:59
Foto: Daniel Kasap (PIXSELL)

Poslovnim bankama preriskantni U dvama novim programima HBOR-a niže kamate mladim poduzetnicima.

Od 40 milijuna kuna raspoloživih za subvencije kredita iz Poduzetničkoga impulsa 2013. iskorišteno je do sredine kolovoza samo 38 posto, pa ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras poziva poduzetnike da iskoriste mogućnost snižavanja kamate. To mogu učiniti i putem dvaju novih programa Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) namijenjenih mladim poduzetnicima. U prvom se potiču mlađi od 30 godina, koji u HBOR-u mogu podići kredit od 80.000 do 700.000 kuna na 12 godina uz dvije godine počeka. Kamata je uz pomoć subvencije iz Ministarstva snižena na dva posto. Poduzetnici početnici koji rade manje od dvije godine imaju na raspolaganju HBOR-ov program i subvencije. Kredit može iznositi i 1,800.000 kuna, ali je potrebno učešće u iznosu od 15 posto. Za još četiri programa HBOR-a moguće je iskoristiti subvencije: Nova proizvodnja, Turizam, Malo i srednje poduzetništvo i Pronalasci.

HBOR financira trećinu novih investicija malog i srednjeg poduzetništva,  istaknuo je predsjednik Uprave HBOR-a Antun Kovačev, dodavši da je u prvoj polovici 2013. HBOR odobrio 11,7% više novca nego lani, a sredstva za investicije porasla su za 50 posto. Malim i srednjim poduzetnicima plasmani su porasli za 27 posto mjereno po iznosu kredita, a turističkim poduzećima odobreno je više od pola milijarde kuna u pola godine.

Sušu u kreditiranju malih i srednjih poduzetnika u poslovnim bankama, kojima je očito ovaj sektor preriskantan, trudimo nadomjestiti sredstvima HBOR-a, EIB-a i EBRD-a, istaknuo je Maras. Pohvalio se rastom broja zaposlenih u poduzetništvu za 12.000, što je posljedica poticanja investicija, a očekuje i rast prihoda, “ako ni zbog čega drugog, onda zbog fiskalizacije”. 

Komentirajte prvi

New Report

Close