Ministar Dabro uhvatio se problema drvne sirovine, obećao pomoć

Autor: Marija Brnić , 18. srpanj 2024. u 22:00
Predstavnici Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK iznijeli su ministru svoje viđenje situacije s Hrvatskim šumama/D. Višnjić/PIXSELL

Osniva se odbor s proizvođačima, predstavnicima Hrvatskih šuma i ministarstva.

Različitim stajalištima Hrvatskih šuma i tvrtki iz drvne industrije oko stanja s drvnom sirovinom nastalom nakon lanjskih katastrofalnih oluja u spačvanskom bazenu odlučio se pozabaviti ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro.

Na sastanku s predstavnicima Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK, koji su mu iznijeli svoje viđenje trenutačne situacije s HŠ-om, kao i stanja u toj branši u kojoj je trenutačno smanjena potražnja na tržištu, najavio je da će pokrenuti osnivanje odbora u kojemu bi svoje predstavnike imali Ministarstvo, HŠ i predstavnici proizvođača, kako bi zajednički utvrdili situaciju s oko 4 milijuna kubnih metara vrijedne sirovine, te našli moguće zajedničko rješenje oko njezine dostupnosti domaćim proizvođačima koji su zainteresirani za njezinu kupnju.

Traži se likvidnost
Njihova je polazna teza da se stradala stabla sporo spašava, te da tu dodatnu sirovinu na tržište HŠ ne mogu stavljati po istoj cijeni, jer se radi o ‘oštećenoj robi’. Iz HŠ-a tvrde suprotno, no, u razgovorima s proizvođačima nakon sastanka, čini se da ministar Dabro želi pomoći da se ovu industriju pomogne da i u otežanim uvjetima i smanjenom obimu poslovanja bude likvidno i sposobno kupiti drvo.

Osim o cijeni drva iz spačvanskih šuma otvoreno je i pitanje reguliranja odnosa s HŠ-om kroz produljenje Pisma razumijevanja, desetogodišnjeg ugovora kojim se definiraju pravila raspodjele i cijene drva za godišnje količine, a koji je na snazi do 2027.

Iskoristili dvije trećine
Drvoprerađivači su ministru Dabri došli i s prijedlogom da im Ministarstvo pomogne oko kredita kod HBOR-a, odnosno dobivanja moratorija na postojeće kredite i povećanje limita za nova zaduženja na 2 milijuna eura.

Nakon sastanka Ministarstvo je objavilo kako će podržati ovu važnu proizvodnju, te kako je za subvencije kamata i premije osiguranja u programima HBOR-a Ministarstvo već osiguralo 3 milijuna eura, od čega su iskorištene dvije trećine, kao i da je kroz NPOO za razvoj prerade drva i proizvodnje namještaja za razdoblje od 2023. do 2030. osigurano više od 60 milijuna eura.

Od ministra Dabre drvoprerađivači su dobili i potvrdu mogućeg ponovnog sufinanciranja troškova promocije na vanjskim tržištima, po uzoru na nekadašnji model kada su po trećinu troškova nastupa na sajmovima financirali poduzetnici, država i HGK.

Komentirajte prvi

New Report

Close