Ministar Beroš uživo odgovara: Večeras stiže donirana medicinska oprema, maski ima dovoljno

Autor: Poslovni.hr , 20. ožujak 2020. u 12:45
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš putem Facebook stranice uživo odgovara na pitanja građana vezana za pandemiju koronavirusa.

Ministar Beroš kazao je kako će u Areni Zagreb biti centar za prijem građana drugog stupnja.

Vezano za zaštitne maske koje je jako teško pribaviti ministar Beroš kazao je kako je prvenstveno važno da zdravstveni radnici, policajci, sanitarni inspektori i slična zanimanja imaju dovoljno zdravstvene zaštite.

“Jedan čovjek iz Saudijske Arabije je donirao veliku količinu zaštitnih maski i medicinske opreme koja uskoro stižu u Hrvatsku, na Pleso”, kazao je ministar te dodao kako se radi na nabavljanju većih količina maski.

Osobe s autoimunim bolestima spadaju u rizične skupine kao i osobe starije životne dobi te kronični bolesnici te ministar apelira da se oni pridržavaju mjera.

Građane je zanimalo i ima li Hrvatska dovoljan broj respiratora.

“Imamo 500 stacionarnih respiratora i 300 mobilnih, što je ako gledamo u postocima daleko veći broj od potencijalnog broja oboljelih uzimamo li u obzir talijanski i kineski scenarij”,  kazao je ministar Beroš te dodao kako se radi o novom virusu te kako je potreban oprez.

Beroš nije želio reći cijenu testova, no napomenuo je kako cijena nije bi bitna.

Upitan hoće li se postrožiti mjere putovanja na otoke, Beroš je bio oprezan.

“Mi ne donosimo sve te mjere. One su temeljene prema mišljenju struke. S obzirom na trenutnu situaciju, ne. Možda se razmišlja o zabrani internih migracija. No, situacija je trenutno mirna kad je riječ o broju zaraženih”, naveo je ministar.

“Ljudi se moraju sve više baviti samozaštitom.  Nemoguće je predvidjeti epidemiju. Pozitivno je što epidemija u Kini jenjava. Ovo nije prva epidemija u povijesti čovječanstva. Svaka epidemija ima svoj uspon, vrhunac i pad. Nadam se da će biti gotova do šestog, sedmog mjeseca. No, pripremamo se za sve”, poručio je Beroš.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/uzivo-ministar-vili-beros-odgovara-na-pitanja-gradana-1387302 – www.vecernji.hr

Na službenoj stranici vlade o koronavirusu ministar zdravstva Vili Beroš danas  uživo odgovara  na pitanja građana o koronavirusu.

“Pripremite sva pitanja koja možda imate: imamo sat vremena live s ministrom na službenoj stranici FB http://Koronavirus.hr, a dat ćemo mu i vaša pitanja i odmah objavljivati odgovore”, objavljeno je na stranici koronavirus.hr.

Ministar će na pitanja građana odgovara od 13:45 do 14:45, Poslovni.hr će pratiti i objavljivati korisne odgovore.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Molim? Zašto ne možemo saznati cijenu testova? Mi ih plaćamo, imamo pravo znati cijenu!

New Report

Close