Milanović: Vjerujem da će Ostojić dati uvjerljive odgovore

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. ožujak 2013. u 13:47
Zoran Milanović (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)

Premijer Milanović još jednom je danas komentirao slučaj kupoprodaje zemljišta u Istri u vlasništvu obitelji ministra turizma Veljka Ostojića, ističući da vjeruje kako će Ostojić dati uvjerljive odgovore.

Premijer Milanović još jednom je danas komentirao slučaj kupoprodaje zemljišta u Istri u vlasništvu obitelji ministra turizma Veljka Ostojića, ističući da vjeruje kako će Ostojić dati uvjerljive odgovore.

"Rekao sam da će trebati dati odgovore na niz pitanja. Netko je rekao da je to prežvakana tema, ali dobro je da se prožvače i probavi. Vjerujem da će gospodin Ostojić dati uvjerljive odgovore", rekao je Milanović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Naglasio je da u vrijeme sklapanja vlade nije bilo nikakvih kaznenih prijava protiv Ostojića.

"Ako se imam pravo, neću reći ograditi, ali malo ustuknuti, ipak smo mi koalicija, ja sam predsjednik SDP-a. Naravno da kad sastavljate vladu vodite računa o kredibilitetu svakoga, naravno i gospodina Ostojića. On za mene nije bio upitan. Prema tome, svatko od nas mora dati jasne odgovore", rekao je Milanović, te dodao kako o tom slučaju ne može više ništa reći, jer ne zna.

"Vidim da je postojala nekakva transakcija, da je nešto kupljeno. Ne vidim u tome nikakvu kazneno djelo, a je li bilo nekakvih insajderskih informacija, utjecaja, pritsaka, ne mogu o tome govoriti", dodao je.

Na pitanje hoće li Ostojićev slučaj i pokretanje postupka utvrđivanja sukoba interesa zamjenika ministra zdravlja Marjana Cesarika i ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine narušiti kredibilitet Vlade, premijer je kazao kako su to neusporedivi slučajevi.

"To su neusporedive stvari. U slučaju ministra Ostojića radi se o optužbama, neću reći insinuacijama, da je počinjeno nešto što je zabranjeno, a želim vjerovati da nije, a u ova dva slučaja radi se o postupku u kojem treba utvrditi je li bilo sukoba interesa", rekao je.

Milanović smatra da se u utvrđivanju sukoba interesa "malo prepliću formalno i stvarno". "Ako se i utvrdi da je bilo sukoba interesa, jer u zakonu piše da može biti u dva nadzorna odbora, a možda i greškom vlade je bio u tri, kakvo je to nečasno djelo?", upitao je Milanović.

Ponovio je da je "oduvijek imao problema" sa zakonskom zabranom sudjelovanja dužnosnika u tijelima i trgovačkim društvima za koje je odgovorna Vlada.

"Članovi odbora su birani na temelju javnih natječaja, na kojima su, kao, birani stručnjaci. Vlasništvo jednako odgovornost. Vlada je odgovorna", istaknuo je Milanović. I kad je riječ o propustu ministra Jakovine, Milanović ističe da je riječ tek o kašnjenju, a ne o bilo kakvom nečasnom djelu.

"Ministar Jakovina je kasnio, ali između toga da je zakasnio i toga da je učinio nešto zabranjeno je pet kontinenata. Naprosto, nije učinio ništa što je nečasno. Prespavao je nešto što je bila njegova zakonska obveza, koja je uvedena da bi se dužnosnike s kojima imamo loša iskustva što je moguće više zaštitilo od njih samih", tumači premijer.

Komentirajte prvi

New Report

Close