Miho Klaić ponovno izabran za predsjednika Udruženja posrednika u osiguranju i reosiguranju

Autor: Poslovni.hr , 19. svibanj 2016. u 16:22
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Nova pravila o distribuciji osiguranja za sve sudionike na tržištu.

Na izbornoj sjednici Udruženja posrednika u osiguranju i reosiguranju HGK održanoj 19. svibnja u HGK za predsjednika Udruženja ponovno je izabran Miho Klaić iz tvrtke Fortius, a za zamjenika predsjednika Ivica Vučetić iz tvrtke Interkapital Rizik. U Vijeće Udruženja izabrano je još devet članova.

„U sljedećem razdoblju, kada se očekuje implementacija nove Direktive EU o distribuciji osiguranja, razmotrit ćemo kako možemo pridonijeti te se pripremiti za zahtjeve ove Direktive“, istaknuo je predsjednik Udruženja Miho Klaić dodavši kako će se u okviru Udruženja formirati i dva odbora – Odbor za suradnju s osigurateljima i Odbor za suradnju s državnim institucijama, te je pozvao članove Udruženja da se uključe u rad tih odbora. „Udruženje će raditi i na edukaciji, okruglim stolovima vezanim uz financijsku pismenost, savjetovanja s HANFA-om i resornim ministarstvom, suradnji s poslovnim subjektima i povezivanje financijskih institucija kroz nedavno formirano Stručno vijeće financijskih institucija pri HGK“, kazao je Klaić.

„Nova Direktiva EU o distribuciji osiguranja – IDD, 2016/97 usvojena je početkom ove godine i treba biti transponirana u hrvatsko zakonodavstvo do 23. veljače 2018. godine“, istaknula je Ljiljana Orlovac glavna savjetnica Direkcije za neposredni nadzor, Sektora za osiguranje HANFA-e. „Direktiva obuhvaća razradu standarda ponašanja u prodaji, definiranje prekograničnog pružanja usluga te strože odredbe kod zaštite potrošača. Proizvode osiguranja Direktivom mogu i dalje pružati svi kanali prodaje, a dosadašnji posrednici u osiguranju se nazivaju „brokerima u osiguranju“, a ključno je to da se svi nazivaju distributerima“, istaknula je Orlovac. Novosti su: registar svih posrednika vodit će EIOPA, obvezno osposobljavanje i edukacija, prekogranično pružanje usluga, upis određenih podataka u vlasništvo, izvan sudsko rješavanje pritužbi, striktnije definiranje personalizirane prodaje i paketa proizvoda, stroža pravila kod savjetovanja u osiguranju. Osim toga, potrebno je predočiti narav provizije, napraviti provjeru proizvoda osiguranja, a za nepridržavanje predviđene su visoke administrativne sankcije.

„HGK lobira i zastupa članice na domaćoj i međunarodnoj razini, inicira i prati realizaciju projekata, surađuje s nadležnim institucijama i resornim ministarstvima, a svojom snagom i aktivnostima promiče zajedničke interese gospodarstva“, istaknuo je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić predstavljajući usluge i podršku HGK članicama Udruženja posrednika u osiguranju. Surađuju i s regulatornim i nadzornim tijelima HANFA-om i HNB, provode makroekonomske analize – gospodarska kretanja, rade na povezivanju gospodarstvenika, te je intermedijator je između udruženja gospodarstvenika i poslovnih subjekata. Nositelj su financijske pismenosti poslovnih subjekata te imaju mogućnost provedbe projekata na globalnoj razini i putem županijskih komora, napomenuo je Savić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close