Mercator-H ususret EU za domaće meso, voće i kruh

Autor: Božica Babić , 04. travanj 2013. u 21:00
Dr. Donatela Verbanac i Dunja Delić, direktorica marketinga Mercatora-H/PD

Projektom potiču očuvanje tradicionalnih proizvoda suradnjom s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Projektom "Okusi domaće", čija će provedba trajati sljedeća tri mjeseca, Mercator Hrvatska snažnije će promovirati suradnju i partnerstvo sa svojim stalnim dobavljačima, lokalnim proizvođačima mesnoga programa te voća i povrća, ali i pekarskog asortimana.

Najavila je to u srijedu Dunja Delić, direktorica marketinga u Mercatoru. Motiv za spomenuti projekt, objasnila je, našli su u skorašnjem ulasku Hrvatske u Europsku uniju, a njegov cilj je poticanje i očuvanje autohtonih i tradicionalnih proizvoda iz prehrambenoga lanca, s naglaskom upravo na suradnji s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.Mercator od dolaska na ovdašnje tržište 2000. razvija partnerstvo s lokalnim proizvođačima. Prvi projekt bila je suradnja s poljoprivrednim gospodarstvima iz Zagrebačke županije, da bi potom uključili i mnoge proizvođače iz ostalih županija. Tako čak 80 posto svježega mesa i mesnih prerađevina od ukupnih količina koje Mercator godišnje proda kroz 128 trgovina, na čijim je policama pretežno prehrambeni asortiman, dolazi iz domaćega uzgoja s hrvatskih farmi, ustvrdila je Delić, navodeći kako su tri glavna njihova dobavljača tvrtke Medven iz Zagrebačke županije, Ravlić iz Osječko-baranjske te Paleka iz Zadarske.

U programu voća i povrća Mercator-H već godinama surađuje sa 40 obiteljskih gospodarstava i pet zadruga, koje u prosjeku imaju po 20 članova, otkupljujući njihovu cjelovitu proizvodnju. Taj, tzv. svježi program u godišnjem ukupnom prometu toga trgovačkog lanca prisvaja udjel od gotovo 40 posto. Uključivanjem i proizvoda iz neprehrambenog sektora na "hrvatsku košaricu", kažu u Mercatoru, odnosi se 70 posto ostvarena cjelogodišnjeg prometa.U sklopu projekta "Okusi domaće" Mercator-H namjerava kupcima razvrstanim u šest regija ponuditi i po tri nove vrste kruha spravljene po lokalnim tradicionalnim recepturama. U izboru autohtonih recepata u pekarskom segmentu sudjelovala je doktorica Donatela Verbanac.

Komentirajte prvi

New Report

Close