‘Mehanički berači ublažili su problem radne snage i potakli interes za dugoročnim financiranjem’

Autor: Miroslav Kuskunović , 28. svibanj 2024. u 13:38
Aleksandra Grigić, predsjednica Uprave Hrvatskih duhana/PD

Aleksandra Grigić, predsjednica Uprave Hrvatskih duhana o trendovima u uzgoju kulture sa sve više uzgajivača.

Hrvatski duhani ugovorili su krajem prošle godine 20 posto više hektara, a sklopljeno je i novih 40 ugovora.

Zbog sve većeg nedostatka radne snage nastavlja se i ulaganje u moderne berače koji su već prošle godine obrali gotovo 60 posto duhana. Na temu trendova u ovoj poljoprivrednoj proizvodnji, razgovarali smo sa Aleksandrom Grigić, predsjednicom Uprave Hrvatskih duhana.

Hrvatski duhani završili su proces ugovaranja nove proizvodne sezone. Koliko je ugovoreno površina za sadnju duhana i kooperanta i što je potaknulo proizvođače na značajno povećanje ugovorenih površina u odnosu na prošlu godinu?
Ove sezone smo ugovorili ukupno 2118 hektara, što je 20 posto više hektara na kojima će se saditi duhan u odnosu na 2023. godinu.

Također, sklopljeno je 40 novih ugovora (ukupno 261) s proizvođačima koji ulaze u proizvodnju duhana. Podsjetit ću da smo ove sezone počeli i s ugovaranjem najranije u povijesti, već u 12. mjesecu, kada smo komunicirali namjeru dodatnog povećanja cijene i dodatnih programa ulaganja za proizvođače.

I tako smo željeli pokazati proizvođačima da je proizvodnja duhana jedna od najstabilnijih i najodrživijih poljoprivrednih proizvodnji koja nudi siguran otkup svih proizvedenih količina duhana, financijsko praćenje i podršku agronoma kroz sve faze proizvodnje, te investicije u povećanje produktivnosti. Vjerujemo da su to iznimno važne poruke za proizvođače i to su oni prepoznali.

Ove godine i do 5 milijuna kilograma

Hrvatska drži važan udio u ukupnoj proizvodnji duhana u EU, oko 6 posto. Ove proizvodne godine očekujemo između 4,5 i 5 milijuna kilograma proizvedenog duhana.

Je li razlog rasta i sve nestabilnije tržište ratarskih kultura zbog čega se poljoprivrednici vraćaju duhanu?
Duhan je ratarska kultura čija otkupna cijena kontinuirano raste – u protekle dvije godine porasla je više od 50 posto. Rast cijena je posljedica našeg kontinuiranog praćenja profitabilnosti proizvodnje, ali i značajnog ulaganja u kvalitetu i povećanje prinosa.

Kontinuirano potičemo, i to je put kojim ćemo nastaviti, jer samo ulaganjem u proizvodnju i uvođenjem novih tehnologija možemo povećati prinose i u konačnici profitabilnost proizvođača.

Podrška pouzdanog partnera kao što su Hrvatski duhani, ali i pristup najboljim svjetskim praksama u proizvodnji duhana kroz BAT grupu, je nešto što je više iznimka nego pravilo u poljoprivredi. Važno nam je da su naš trud i kontinuirani rad prepoznati, da smo privukli nove proizvođače, ali i da smo kod postojećih proizvođača zabilježili povećanje površina pod duhanom.

Često se govori kako je proizvodnja duhana jedna od najstabilnijih proizvodnji u Hrvatskoj. Postoji li interes novih, posebice mladih poljoprivrednika da se bave ovom zahtjevnom, ali profitabilnijom proizvodnjom? Širite li područje gdje ugovarate proizvodnju?
Tradicionalno se najviše duhana proizvodi u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji, a ukupno u četiri naše županije, no ne postoje zapreke da se proširi proizvodnja jer je duhan vrlo otporna biljka i može uspijevati na raznim tlima. Želimo povećati proizvodnju duhana u Hrvatskoj.

Među kooperantima s kojima imamo ugovore imamo visok udio mlađih proizvođača, što pokazuje da je ova proizvodnja atraktivna među mladima i ima budućnost. Kako bi podržali preuzimanje poljoprivrednih gospodarstava od strane mlađih generacija, moramo osigurati stabilne i poticajne uvjete koji omogućuju povećanje proizvodnje.

20

posto hektara za sadnju više ugovoreno je u odnosu na 2023. godinu

To u proizvodnji duhana imamo. Duhan je radno intenzivna kultura i jedna od najvećih zapreka povećanju proizvodnje je nedostatak radnika. S obzirom da je potreba za radnom snagom najveća u vrijeme berbe, u 2018. smo pokrenuli jedan od najvećih investicijskih ciklusa u automatizaciju poljoprivrede s ciljem da smanjimo pritisak nedostatka radne snage na proizvođače i na taj način osiguramo održivost proizvodnje.

U proteklih šest godina financirali smo proizvođače s više od 3,44 milijuna eura u programu nabavke više od 80 mehanička berača, koji je znatno ublažio nedostatak radne snage.

Posljednjih godina raste otkupna cijena duhana. Koliko je ona rasla u protekle tri do četiri godine, od korona krize i globalne krize na tržištu poljoprivrede. Je li rast otkupne cijene bio pod utjecajem rasta svih proizvodnih troškova ili je i tržište reagiralo povoljnije?
S obzirom da je duhan jedna od najviše dohodovnih poljoprivrednih kultura, svaki trud i ulaganje u povećanje prinosa se osjeti na profitabilnosti. Dodatno, otkupna cijena duhana kontinuirano raste iz godine u godinu, čime se vjerojatno ne može pohvaliti niti jedna kultura u Hrvatskoj, posebno među ratarskim kulturama.

Mi uz profitabilnost proizvođača vodimo računa i o očuvanju tla, a proizvodnja duhana je jedna od najodrživijih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj što znači da čuvamo zemlju, energiju, tehnologiju i opremu, na kraju krajeva i vrijeme, sve s ciljem smanjenja troškova i održivog povećanja prinosa.

Posluju li proizvođači duhana danas stabilno i je li je kriza sa proizvodnim troškovima prošla. Mogu li i ove godine očekivati novi rast otkupne cijene i bolju zaradu?
Osvrnut ću se na posljednje dvije godine koje su bile iznimno izazovne za sve gospodarske grane, posebno poljoprivredu. Imali smo ekstremne vremenske uvjete, uz višestruki porast troškova, posebno troškova energije.

No, konstruktivnim dijalogom s proizvođačima, proizvođačkim udrugama te Ministarstvom poljoprivrede sačuvali smo opstojnost proizvodnje. Naša tehnološka služba je svakom proizvođaču ponaosob davala savjete kako da minimizira utjecaj vremenskih nepogoda, kako proizvesti što više duhana najbolje kvalitete, a sve te napore u najizazovnije vrijeme prepoznali su proizvođači pa je posljedica povećani interes ove godine.

No, ugovaranjem ne završava naša suradnja, jer ih pratimo tijekom cijelog proizvodnog procesa. Svakodnevno smo na terenu s proizvođačima i aktivno sudjelujemo u svakoj fazi proizvodnje duhana, kako bismo imali najviše moguće prinose.

60

posto proizvedenog duhana lani je obrano mehaničkim putem

Koliko očekujete da će doseći proizvodnja i otkup duhana i koliko Hrvatska čini udjel u europskim okvirima?
Proizvodnja duhana u Hrvatskoj čini važan udio u ukupnoj proizvodnji duhana u EU, oko 6 posto. Prema podacima iz ugovora, odnosno ugovorenih hektara na kojima će naši proizvođači zasaditi duhan, naravno, uz povoljne vremenske prilike, ove proizvodne godine očekujemo između 4,5 i 5 milijuna kilograma proizvedenog duhana.

Hrvatski duhani rade na uvođenju novih tehnologija u proizvodnji svojih kooperanta. Posebno se to odnosi na nove berače. Koliko je do sada uloženo i koliko je nabavljeno berača? Nastavlja li se taj investicijski ciklus? Kako ide navodnjavanje u ovoj proizvodnji?
Mehanički berači su bili ključni projekt s kojim smo znatno ublažili problem nedostatka radne snage, što je bio glavni ograničavajući faktor širenju proizvodnje. Zahvaljujući beračima, gotovo 60% proizvedenog duhana lani je obrano mehaničkim putem, a i ugovaranje nove sezone pratio je povećan broj upita proizvođača za dugoročnim financiranjem proizvodnje, prvenstveno za mehanizaciju – od topera i sušnica za duhan do mehaničkih berača.

Pokrenuli ste i nove društveno-odgovorene projekte. Na putu prema ugljičnoj neutralnosti svog poslovanja najkasnije do 2030. godine, pokrenuli ste nove projekte s Hrvatskim šumama i Javnom ustanovom Park prirode Papuk kojima se ostvaruju dodatan pozitivan utjecaj na okoliš. O čemu se radi?
Održivost je u središtu našeg poslovanja, a prema planu Hrvatski duhani će najkasnije do 2030. godine postići ugljičnu neutralnost unutar svog sustava. Raznim aktivnostima u 2023. smanjili smo potrošnju vode po kilogramu gotove robe za 11,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2022., uz ostvareno recikliranje vode od više od 60 posto na lokaciji Virovitica.

Svoju opredijeljenost za zaštitu voda dodatno smo potvrdili certificiranjem proizvodnog pogona u Virovitici prema renomiranom globalnom AWS standardu (Alliance Water Stewardship), te smo jedna od rijetkih tvrtki u Hrvatskoj koja ima AWS Core certifikat. Kontinuirano radimo na unapređenju sustava navodnjavanja.

Želimo podići ukupnu površinu navodnjavanih površina na ukupno 27 posto do iduće godine i sustavom navodnjavanja kap po kap uštedjeti čak 50 posto vode. Stalno radimo i na optimizaciji našeg radnog otiska na okoliš i ljude. Organiziramo prikupljanje stiropornih plitica nakon završetka sadnje te ove godine očekujemo oko 90% prikupljenih plitica od naših kooperanata.

Također, u sklopu internih ESG inicijativa, nastavljamo s dobrom praksom te doniramo sjemenski materijal za zelenu gnojidbu za 2000 hektara našim proizvođačima u svrhu poboljšanja kvalitete tla.

Komentirajte prvi

New Report

Close