Meggle ‘popalio’ sve alarme: ‘Iako je to tek sve započelo, morate razumijeti da je njihova zadnja’

Autor: Marta Duić , 20. srpanj 2020. u 06:01
Meggle kani otpustiti 160 radnika u Hrvatskoj/MARKO MRKONJIĆ/PIXSELL

Pitanje je hoće li svi kooperanti naći nove otkupljivače, pogotovo najmanji, upozorava Zvjezdana Blažić iz Smartera.

Nakon vijesti da Meggle grupa gasi osječku proizvodnju i otkazuje ugovore s kooperantima u Hrvatskoj reagirali su iz županije i grada, a za utorak je u Ministarstvu poljoprivrede dogovoren sastanak s Upravom te njemačke kompanije na kojem će se pokušati pronaći rješenje za nastavak proizvodnje i opstanak radnih mjesta.

“Razumijemo dinamiku i pravila tržišne ekonomije, ali ne možemo ne osjetiti duboku gorčinu što u Osijeku nestaje 160 radnih mjesta i što se gasi tradicija proizvodnje mlijeka.

Grad ne može utjecati na poslovne odluke privatnih tvrtki i zato nam nadu ulijeva činjenica da se ne radi o stečajnom postupku, već o restrukturiranju, kao i odgovor Megglea da će postupati odgovorno te osigurati kvalitetne otpremnine i uvjete raskida ugovora o radu”, stoji u priopćenju Grada Osijeka.

Dogovoren sastanak

U izjavi za medije župan Ivan Anušić je istaknuo kako u suradnji s resornim ministarstvom i Vladom planiraju do kraja godine, kada je najavljeno zatvaranje proizvodnje, pronaći adekvatno rješenje.

Spomenuo je kako su u tijeku pregovori s našim drugim tvrtkama s ciljem spašavanja radnih mjesta i prerade mlijeka te županije.

Iako zasad nema službenih potvrda, logično bi bilo da su u pitanju Dukat i Vindija, najveće prehrambene industrije koje se bave ovom proizvodnjom. No, Anušić tvrdi suprotno, mada detalje ne iznosi:

“Iako ja nisam nadležan za te pregovore, mogu reci da nisu u pitanju Dukat i Vindija, već netko sasvim treći i četvrti, no razgovori traju jer moramo naći rješenje. Iako je to tek sve započelo, morate razumijeti da je Meggleova zadnja, a s njima smo uspješno uspostavili kontakt te je dogovoren sastanak u utorak, a očekujemo da će i premijer do tada biti u Hrvatskoj”, poručio je Anušić.

2,3

posto manje mlijeka otkupljeno je u šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani

Inače, upravo su se iz Dukata, najvećeg otkupljivača mlijeka u RH, Poslovnom dnevniku nedavno pohvalili kako je njihova glavna posebnost suradnja s malim OPG-ovima kao i velikim proizvođačima mlijeka.

“Na razini godine Dukat prosječno ulaže između 50 i 60 milijuna u razvoj proizvodnje mlijeka svojih kooperanata. Hrvatska je nedostatna u proizvodnji mlijeka za vlastite potrebe i pokriva manje od 50% potreba. Vjerujemo kako će Hrvatska zahvaljujući korona krizi osvijestiti problem vlastite nedostatnosti poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane te definirati strategiju revitalizacije i održivosti mljekarskog i poljoprivredno-prehrambenog sektora”, izjavio nam je krajem lipnja Antun Milić, direktor otkupa i razvoja proizvodnje u Dukatu. Problemi s otkupom.

Prema podacima Hrvatske poljoprivredne komore otkup mlijeka u lipnju se procjenjuje na 36.609 tona, što je 5,6 posto manje nego u prethodnom mjesecu, ali 1,45% više u odnosu na lipanj prošle 2019.

Kada ovu procjenu za lipanj pribrojimo otkupu mlijeka od početka godine, u prvih šest mjeseci ove godine otkupljeno je 223.169 tona mlijeka što je za 2,3 posto manje nego u istom razdoblju prošle 2019. godine.

‘Ovo je velik udarac’

“Ovo je velik udarac za proizvodnju mlijeka, ali i za proizvođače koji su godinama mlijeko predavali Meggleu. Pitanje je hoće li svi kooperanti naći nove otkupljivače, pogotovo najmanji. Mljekarski sektor urušava se desetak godina, stoga situacija zahtijeva donošenje hitnog akcijskog plana za spas barem primarnih proizvođača, ako se ne može spasiti proizvodnja u mljekari”, poručuje Zvjezdana Blažić iz Smartera koja je i sama godinama upozoravala na problematiku domaćeg mljekarstva

Komentari (1)
Pogledajte sve

Naravno da je njihova zadnja. Pa nije Meggle spalionica novaca kao Petrokemija ili Croatia Airlines. Kada bi slušali naše političare, odavno bi i Njemačka propala.

U Hrvatskoj je postalo nemoguće raditi, osim ako niste prikačeni na državnu sisu, i taj način jednostavno nema budućnosti, jer se i sisa već objesila.

New Report

Close