Megakruzeri iz Norveške raskrstili s Venecijom, Hrvatska prva na meti: Evo i gradova koji ih privlače

Autor: Poslovni.hr , 12. ožujak 2024. u 11:06
Foto: Ilustracija/ Pixabay

Norwegian Cruise Line objavio je tu odluku nakon što je Venecija proglasila svoje plovne puteve “nacionalnim spomenikom” i zabranila velikim kruzerima usidravanje u njenom povijesnom centru.

Jedna od vodećih tvrtki za krstarenja uklonila je Veneciju s svojih itinerara za 2024. i 2025. godinu dok se ta talijanska destinacija nastavlja boriti protiv prevelikog broja posjetitelja.

Norwegian Cruise Line objavio je tu odluku nakon što je Venecija proglasila svoje plovne puteve “nacionalnim spomenikom” i zabranila velikim kruzerima usidravanje u njenom povijesnom centru.

Norwegian, kao i druge tvrtke za krstarenje, do sada je prevozio posjetitelje do grada manjim brodovima – ali sada tvrde da im ni ta kompromisna opcija više nije održiva.

“Premda smo uložili sve moguće napore da zadržimo putovanja prema Veneciji, nadmetanje i sveukupno iskustvo ovoga našim gostima ne daje standard koji želimo pružiti”, rekao je glasnogovornik kompanije za Euro News.

Venecija je bila prisiljena zabraniti kruzere 2021. godine, nakon što je oštećenje lagune dovelo do prijetnje UNESCO-a da će grad staviti na svoju listu ugroženih mjesta, osim ako ne zabrane brodove.

Stručnjaci tvrde da ovi veliki brodovi uzrokuju zagađenje i eroziju temelja grada, koji već pati od redovitih poplava.

U vrijeme zabrane, mnoge tvrtke za krstarenje su podržavale tu odluku. Međunarodno udruženje tvrtki za krstarenje (CLIA) izrazilo je podršku novom pristupu, nazivajući to “velikim korakom naprijed”.

Kamo će putnici na Norwegianu ići umjesto u Veneciju?

Neki operateri krstarenja pronašli su načine za zaobilaženje zabrane kako bi doveli svoje goste do Venecije, poput MSC Cruisesa, koji staje u Margheri, samo preko puta grada. Drugi staju u Trstu ili Raveni – oba su udaljena najmanje dva sata vožnje od ‘plutajućeg grada’.

Venecijanske vlasti, s druge strane, nastavljaju ulagati napore za ograničavanje prekomjernog turizma. Od ove godine, Venecija će uvesti turističku pristojbu za dnevne posjetitelje od proljeća i pokušati ograničiti veličinu turističkih grupa ovog ljeta.

Od 2025. će Norwegian zaustavljanje u Veneciji zamijeniti provođenjem dana na moru ili sidrenjem u nekoj drugoj luci. Ove će godine putnici na njihovim kruzerima Veneciju zamijeniti talijanskom Ravennom, slovenskim Koprom ili pak Zadrom i Rijekom u Hrvatskoj. Evo što trebate znati o tim odredištima.

Kruzeri dobivaju povlašten pristup Rijeci

Tri sata udaljena od Venecije, Rijeka je treći po veličini grad u Hrvatskoj nakon Zagreba i Splita. Razlog zbog kojeg možda nije tako poznata kao ti gradovi je možda što je do nje teško doći zračnim putem izvan turističke sezone jer su češći letovi organizirani samo od svibnja do listopada.

Putnici na krstarenju bi tako imali privilegiju vidjeti odredište koje je relativno nepoznato. Naime, Rijeka je prvi hrvatski grad s prestižnom titulom Europske prijestolnice kulture 2020. Od tada privlači posjetitelje diljem Europe brojnim kulturnim programima.

Zadar kao cool destinacija regije

Južnije u Hrvatskoj nalazi se Zadar, najstariji neprekidno naseljeni grad u cijeloj zemlji. Smješten na rubu Jadranskog mora, često se naziva jednom od “najcool” destinacija za posjetiti u regiji.
Budući da je ta destinacija jedna od najprepoznatljivijih stanica na turi po Hrvatskoj, neće imati toliko koristi kao što bi Rijeka mogla imati od novog rasporeda putovanja ove norveške kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close