Maslinovo ulje ovjenčano nizom priznanja našlo se u vrlo neobičnom piću

Autor: Marta Duić , 31. siječanj 2022. u 04:11
Direktor uljare Marijan Marjanović/PD

Uljara San Antonio iz Vodnjana predstavila koktel u kojemu je jedan od sastojaka i njihovo ekstradjevičansko ulje koje je na pet natjecanja osvojilo čak 27 nagrada.

Uljaru San Antonio EWOO World Ranking 2021. proglasio je najnagrađivanijim gospodarstvom za maslinova ulja u Hrvatskoj, a priznanje su dobili i za najnagrađivanije maslinovo ulje u Hrvatskoj.

Naime, na pet različitih natjecanja osvojili su 27 nagrada, odnosno ukupno 765.25 bodova, a ulje s najviše bodova je istarska bjelica. U pitanju je uljara koja posluje od 2014., ima troje stalnih zaposlenika, a dolazi iz Vodnjana gdje imaju i 7000 stabala na površini od 30 hektara.

Ekološka proizvodnja
Inače, ova klasifikacija i nagrade dio su Svjetske rang liste Svjetske udruge novinara i pisaca, a ljestvica je stvorena kako bi potrošačima promovirala najnagrađivanija ekstradjevičanska maslinova ulja u svijetu koja su sudjelovala na međunarodnim natjecanjima u toj godini.

Povodom priznanja koja je dobila ova istarska uljara predstavljen je Cocktail San Antonio kojemu je jedan od sastojaka i ekstradjevičansko maslinovo ulje.

Kako kažu, koktel je iskorak u nešto potpuno drugačije, a na ideju su došli sasvim slučajno kada su se direktor uljare Marijan Marjanović i profesionalni barmen Davor Kaić upoznali na tečaju za sommeliere maslinovih ulja u Vodnjanu.

“U sezoni prerade maslina imamo i do 30 zaposlenika, jedan dio u ručnoj berbi maslina, a drugi dio na zaprimanju maslina. Naše su masline tretirane ekološki prihvatljivim proizvodima, a na godinu dobivamo oko 15 tona ekstradjevičanskog maslinovog ulja.

Na pet različitih natjecanja osvojili su ukupno 765.25 bodova, a ulje s najviše bodova je istarska bjelica

S obzirom na to da su stabla relativno mlada, iz godine u godinu očekujemo sve veće količine ulja. Godina nam je bila odlična, ali uljarska godina po količini prerađenih maslina bila je jako slaba zbog vremenskih neprilika.

U čast dobivenih nagrada potrudili smo se osmisliti nešto novo, a to je naš San Antonio koktel od sorte Leccino”, otkriva Marijan Marjanović, direktor uljare.

Ulaganje u modernizaciju
Kako kaže, od početka poslovanja konstantno ulažu u modernizaciju poslovanja, a u planu su im i daljnja ulaganja u modernizaciju kako uljare, tako i maslinika.

15

tona maslinova ulja godišnje se proizvede u uljari San Antonio

“Sredstva iz EU povlačimo stalno, kad god je to moguće, to nam uvelike pomaže u kvaliteti poslovanja. Do sada smo povukli preko 500.000 eura te smo sigurni da će u daljnjem poslovanju biti još novih EU projekata kako bismo konstantno održavali kvalitetu rada, poslovanja i konačnih proizvoda”, ističe Marjanović.

Prerada ulja, kao i maslinici, smješteni su u Vodnjanu, a kapacitet proizvodnje je dvije tone na sat. Uljara prerađuje i masline drugih klijenata, kako OPG-ova, tako i privatnih korisnika. Ukupno imaju oko 1000 raznih korisnika uljare.

“Imamo uređeno skladište ulja u kojem se nalazi i kušaona. Svatko može razgledati uljaru i kušati naša vrhunska ulja tako da nam dolaze i domaći i strani gosti, a od stranaca najviše prevladavaju Slovenci, Nijemci i Talijani.

Surađujemo s nizom hotela i restorana te stalno pronalazimo nove klijente, a najviše klijenata imamo po Dalmaciji i Zagrebačkoj županiji. Ulje izvozimo u Ameriku, Rusiju i Srbiju, te u sve zemlje EU, a na izvoz odlazi 25 posto naše proizvodnje”, poručuje za kraj Marjanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close