‘Marasov zakon degradira stručnost i otvara prostor radu na crno’

Autor: Marija Crnjak , 22. veljača 2013. u 12:40
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska obrnička komora nije zadovoljna Zakonom i najavljuje svoj jači angažman na izradi konačne verzije.

Novi prijedlog Zakona o obrtu, kojeg je prije dva dana predstavio Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, izazvat će još više rada na crno, potaknuti sivu ekonomiju, a obrtnici će i dalje biti u neravnopravnom položaju u odnosu na druge gospodarstvenike, izjavio je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrničke komore na današnjoj konferenciji za novinare.

"Od novog Zakona o obrtu očekujemo izjednačen položaj obrtnika u odnosu na druge gospodarske subjekte, naročito u pogledu odgovornosti, što je i bio naš osnovni zahtjev Ministarstvu poduzetništva i obrta i razlog za pokretanje postupka izmjene Zakona. Međutim, Nacrt prijedloga Zakona o obrtu, koji je 20. veljače objavljen i pušten u javnu raspravu nudi samo djelomično rješenje ključnog obrtničkog pitanja, jamstvo svom svojom imovinom", kazao je Ranogajec.

Uz polovično rješenje pitanja odgovornosti obrtnika, obrtnike najviše muče rješenja koja propisuju obavljanje domaće radinosti i sporednog zanimanja.

"Građanima se omogućava obavljanje obrtničkih djelatnosti bez stručne osposobljenosti, što je izravan udar na legalne obrte i trgovačka društva. To će izazvati još veću pojavu rada na crno i sive ekonomije, jer takav će rad Državni inspektorat i Ministarstvo financija teško staviti pod nadzor. Također, odredbe koje omogućuju obavljanje obrta od strane pravnih osoba ponovno dovode obrtnike u neravnopravan položaj u odnosu na trgovačka društva. Predlaže se da pravna osoba ne mora imati zaposlenu stručnu osobu, čime se degradira struka i ugrožava rad obrtničkih škola, a upitna je i zaštita potrošača," istaknuo je Ranogajec. Pojašnjava da se trgovačkim društvima pripisuje zapošljavanje stručne osobe u slučaju primanja naučnika. Na taj način diskriminiraju se upravo oni koji žele prenijeti svoje znanje na budućnost hrvatskog gospodarstva, odnosno konkurentnu radnu snagu.

Komora stoga najavljuje svoje jače angažiranje na sastavljanju konačnog prijedloga Zakona. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

da Maras nešto zna, ne bi bio ministar, nego bi radio nešto normalno [emo_plazi]

New Report

Close